Paaukojusi europines lėšas rajonui Klaipėda vėl tikisi jų avarinei nuotekų linijai

Aplinkosauga, Svarbu

Prieš keletą metų Klaipėdos miesto savivaldybė ir jos valdomos AB „Klaipėdos vanduo” atsisakė galimybės Europos Sąjungos lėšomis rekonstruoti neveikiančią 6,5 km ilgio rezervinę slėginę buitinių nuotekų liniją iš miesto į Dumpius. Taip buvo atsisakyta apie 10 milijonų eurų vertės projekto, atiduodant lėšas investicijoms į Klaipėdos rajono vandentvarkos kūrimą, tikintis geresnių santykių su šio rajono valdžia. 

Pinigai investuoti rajone, bet santykiai su rajono valdžia nepagerėjo – apie tai byloja ne vien tik užsitęsusi vietos naujoms kapinėms paieška. O šiandien AB „Klaipėdos vanduo” pradeda naują etapą: ieškoma alternatyvų ir lėšų neveikiančiai slėginei linijai, kurios prireiktų pagrindinėje linijoje įvykus avarijai, rekonstruoti. 

Slėginės Klaipėdos nuotekų linijos rekonstravimas. Nuotrauka iš Leono Peleckio-Kaktavičiaus knygos „Vandens tiltai”

Ką reiškia magistralinės slėginės buitinių nuotekų linijos avarija, klaipėdiečiai pamena: bene prieš porą dešimtmečių visos Klaipėdos miesto ir priemiesčių nuotekos daugiau nei savaitę liejosi į Kuršių marias. 

Klaipėdos buitinių nuotekų siurblinė (Senosios Smiltelės g. 4) yra didžiausia siurblinė mieste, perpumpuojanti didžiąją dalį miesto buitinių nuotekų į nuotekų valyklą Dumpiuose.  

Nuo šios siurblinės iki nuotekų valyklos yra paklotos dvi lygiagrečios slėginės linijos nuotekoms perpumpuoti. Slėginė linija DN1000 yra rekonstruota 2008 m. ir šiuo metu veikianti. Ji yra susidėvėjusi, avarinės būklės, nesandari ir jau daug metų nenaudojama. Jos ilgis – apie 6,5 kilometro.

AB „Klaipėdos vanduo” šiuo metu ieško ekspertų, galinčių teikti slėginės buitinių nuotekų linijos nuo siurblinės Nr. NS6 Klaipėdoje iki nuotekų valyklos Dumpių kaime rekonstravimo alternatyvų analizės ir investicinio projekto parengimo paslaugas.

Bendrovės generalinis direktorius Benitas Jonikas, paklaustas, iš kokių lėšų tikimasi finansuoti avarinės slėginės linijos rekonstrukciją, sako, kad Lietuva turėtų gauti apie 4,7 milijardo eurų lėšų iš Europos Sąjungos buitinėms nuotekoms susitvarkyti.

„Laukiam, kol bus pradėtas raikyti pyragas – sako jis. – Laukiame ir tikimės, kad atrieks…” 

B. Jonikas teigia, kad ir vandentiekių asociacija, ir kiti subjektai šiuo metu intensyviai darbuojasi, ruošdamiesi naujoms investicijoms šių lėšų pagalba. Jeigu, žinoma, jų gaus. Ir čia pat patikina, kad iki minėtos rezervinės linijos rekonstrukcijos yra dar labai toli.

„Siekiant eliminuoti galimų avarijų vienintelėje šiuo metu veikiančioje slėginėje linijoje keliamą riziką, o taip pat sudaryti galimybę prisijungti gretimų vystomų teritorijų vartotojams prie slėginių nuotekų tinklų, būtina išanalizuoti slėginės linijos rekonstravimo bei kitus galimus sprendimų variantus”, – taip „Klaipėdos vanduo” grindžia tikslą atlikti detalią slėginės linijos rekonstravimo galimų alternatyvų analizę.

Analizė turi aprėpti tiek techninius, tiek ekonominius-finansinius aspektus. Tik įvertinusi gautos analizės išvadas bendrovė apsispręs, kurią alternatyvą rinktis.

Norima, kad ekspertai parengtų ne mažiau kaip tris galimų „realistiškų ir techniškai įgyvendinamų” alternatyvų vertinimus. Tai yra, įvertintų šiuo metu reikalingus ir perspektyvinius perpumpuojamų nuotekų kiekius,  reikalingus vamzdynų pralaidumus ir kitus techninius rodiklius/parametrus bei šių darbų atlikimo galimybes. Tikimasi, kad tokia studija ir investicinis projektas gali būti parengti per penketą mėnesių. 

Ekspertai taip pat turės išanalizuoti socialines, ekonomines, technines ir kitas galimybes, numatyti veiklas bei investicijų poreikį atsižvelgiant, bet neapsiribojant Europos Sąjungos struktūrinių ir investicinių fondų programomis.

3 Comments

  1. vigilijus

    Tikrai, skaityti gėda. Ir tai , ko gero, ne tik nekompetencija. Tūkstančiai indvidualių nuotėkų valymo įrenginių, kurie realiai nieko nevalo. Milijonai kūbinių metrų praktiškai nevalytų nuotėkų , kurios per Danę ir Smiltelę subėga į mūsų pliažus, pasidabinusius mėlynomis veliavomis . Kaip Damoklo Kardas virš KV kabanti grėsmė , kad teks gražinti ES paramą, nes į nuotėkų tinklų plėtrą investuoti ES milijonai, o pasijungusių į tuos tinklus nėra. O straipsnio autoriui tai yra „paaukoti pinigai”.

    Reply
  2. Gėda skaityt

    Ką reiškia „paaukojo rajonui”, kai praėjusį ES laikotarpį lėšos buvo išskirtinai skirtos plėtrai vandentiekio ir nuotekų tinklų, KV valdo tinklus rajone, mieste poreikio plėtrai nebuvo. Tai ką reikėjo neimt? Palikt gyventojams leist nuotekas į vandens telkinius? Rajonas pats ir kofinansavo plėtrą. Tokiai linijai nutiest ES lėšos nebuvo skiriamos!

    Ar čia ne nekompetencija?

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Svarbu, Verslas

Senąją pirtį valdys transportininkai

Klaipėdos miesto taryba ketvirtadienį pritarė mero siūlymui reorganizuoti  UAB „Vildmina“, valdančią pirtį Trilapiop gatvėje, prijungiant ją prie savivaldybės bendrovės „Klaipėdos ...
2024-04-25
Skaityti daugiau

Verslas

Pelningiausiai iš savivaldybės įmonių pernai dirbo „Klaipėdos vanduo“

Praėjusiais metais visos savivaldybės įmonės dirbo pelningai. AB „Klaipėdos vanduo“ grynasis ataskaitinių finansinių metų pelnas siekė 5 218 881 eurą. ...
2024-04-20
Skaityti daugiau

Svarbu, Verslas

„Grigeo Klaipėda“ ir vandentiekininkai susikibo dėl šimtų tūkstančių 

Po teisėsaugininkų nustatyto fakto, jog pilnai neišvalytomis nuotekomis teršė Kuršių marias, uostamiesčio vandentiekininkų paslaugomis priversta naudotis AB „Grigeo Klaipėda“ už ...
2024-04-16
Skaityti daugiau

NAUJAUSI STRAIPSNIAI

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This