Nauja iniciatyva neįgaliesiems: „Atrask galimybes“

Sveikata

Kasparas Bagdonas, „Atviros Klaipėdos" praktikantas
2022-09-08

Komentarų: 0

Kampanijos „Atrask galimybes“ organizatoriai ir Neįgaliųjų reikalų departamentas visus norinčius kvietė į patirtinį susitikimą Klaipėdos apskrities Ievos Simonaitytės viešojoje bibliotekoje. Renginio dalyviai turėjo galimybę išgirsti autentiškus pasakojimus, ką tenka patirti, išgyventi žmogui, turinčiam kokią nors matomą ar nematomą negalią kasdien, kaip keičia, praturtina jo gyvenimą asmeninis asistentas, taip pat, ką galime padaryti kiekvienas, kad gerėtų žmonių, bendruomenių ir organizacijų tarpusavio susikalbėjimas.

Kasparo Bagdono nuotr.

Pasak renginio vedėjos ir moderatorės Žydrės Gedrimaitės, ši iniciatyva yra gana naujas dalykas. Ji skirta ne tam, kad asistentas viską darytų už neįgalųjį, o tam, kad darytų kartu su juo.

Su humoru apie rimtus dalykus pasakojo humoristė Aistė Krušinskaitė. Mergina prieš 8 metus patyrė stuburo traumą, pasodinusią ją į vežimėlį, tačiau neslepia – iš šios patirties ir gimė geriausi jos juokeliai. Ji taip pat džiaugėsi, kad pagalbos pasiūlymų iš praeivių gatvėje tikrai netrūksta.

Vaida Butautaitė-Sankovskaja ir jos asmeninė asistentė Jūratė Mickienė džiaugiasi, kad asmeninė pagalba padovanojo judviejų draugystę ir pripažįsta, kad viena kitai dovanoja vis naujas patirtis. Vaida pastebi, kad viešosiose bibliotekose stinga knygų, parašytų brailio raštu.

„Mano didelė svajonė, kad atsirastų gestų kalbos būreliai vaikams. Ir mano vaikas būtų pirmas lankytojas“, – sakė Vaida.

Ji pabrėžė ir dar vieną trūkumą – gestų kalbos vertėjai dirba tik darbo dienomis.

Visi renginio dalyviai taip pat galėjo sudalyvauti ir praktinėje patirtinėje dalyje, kurią vedė Rūta Kupčinskaitė ir Tadas Bartaševičius. Sociologijos mokslus baigusi Rūta – aktyvi jauna moteris, griaunanti stereotipus, kad negalia trukdo siekti tikslų. Su vyru Tadu įkūrę socialiai atsakingą verslą, ėmėsi socialinių edukacinių projektų įgyvendinimo, bendruomeninių renginių organizavimo ir kūrybinių darbų bei idėjų namų jaukumui. Savo veikla šeima supažindina žmones su tuo, kaip gali jaustis negalią turintis žmogus, ir žingsnis po žingsnio mažina atskirtį tarp negalią turinčių ir jos neturinčių.

„Nekovokime su stereotipais, o susipažinkime, nes tik iš nežinojimo jie ir gimsta“, – kviečia Rūta ir Tadas.

R. Kupčinskaitė taip pat dalinosi istorija, kai gydytojai jai nėštumo metu primygtinai siūlė darytis abortą, kad negimtų neįgalus kūdikis. Jai net universitetą teko rinktis ne pagal norą ar studijų programą, bet pagal tai, kaip jis pritaikytas neįgaliesiems.

Visos patirtimis pasidalinusios moterys sutinka, kad naudojantis paslaugomis vis dar trūksta požiūrio į neįgaliuosius kaip į pilnaverčius žmones.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Mums rašo

Negalią turinti mergina: ,,Palanga – mano svajonių kraštas"

Palanga – ne tik populiariausias Lietuvos kurortas, bet ir vienas draugiškiausių miestų socialiai pažeistiems žmonėms. ,,Kai priklausai socialiai pažeistai grupei, ...
2024-02-28
Skaityti daugiau

ELTA

Tolimųjų reisų autobusuose - neįgaliesiems pritaikytos vietos

Nuo kovo mėn. tarpmiestiniuose maršrutuose keleivius su specialiaisiais poreikiais veš 10 tam parengtų autobusų, praneša tolimojo keleivinio transporto kompanijos (TOKS) ...
2024-02-28
Skaityti daugiau

Konsultacijos

Vasarį - didesnės pensijos pareigūnams, neįgaliesiems, kariams

Jau sausį „Sodra“ išmokėjo padidintas senatvės ir kitas socialinio draudimo pensijas. Vasarį didesnės išmokos pasieks išankstinių senatvės pensijų gavėjus bei ...
2024-02-08
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This