Vaikų darželių teritorijose bus iškirsta per 100 medžių

Svarbu, Švietimas

Dvylikoje Klaipėdos miesto švietimo įstaigų per metus savivaldybė planuoja iškirsti 127 medžius bei pašalinti antra tiek krūmų. Dar 26 medžiai bus genimi. Apie naujų želdinių sodinimą šiose teritorijose nepranešama. 

Klaipėdos vaikų darželiuose jau yra buvę incidentų, kai krito seni medžiai ar stambios jų šakos. Martyno Vainoriaus nuotr.

Šie darbai  mokesčių mokėtojams maksimaliai gali kainuoti iki 37 tūkstančių eurų. Į šią kainą įeina ne tik medžių kirtimas, bet ir jų išvežimas, kelmų frezavimas, „duobių užlyginimas, užpylimas juodžemiu arba kietosios dangos plytelių, trinkelių, asfalto atstatymas”. 

Savivaldybė šiuo metu ieško rangovų, kurie galėtų tuos darbus atlikti. Kartu nurodoma, kad saugotinus želdinius kirsti draudžiama nuo kovo 15 d. iki rugpjūčio 1 d. Išimtinai yra leidžiama kirsti tik avarinės būklės medžius.

Numatoma sausuolių, „avarinių ir kitų medžių šalinimas”. Kertamų medžių skersmuo matuojamas kamiene 1,3 m aukštyje. Net 79 medžių kamieno skersmuo – daugiau nei 50 centimetrų. 

Medienos ir krūmų, atžalų kirtimo, genėjimo atliekos (šakos, žabai, lapai, šaknys ir kitos susidariusios atliekos) turi būti išvežtos iš objekto per 24 val. nuo jų nukirtimo, nugenėjimo. Želdiniai šalinami pagal savivaldybės išduodamus leidimus.

Vadovautis Klaipėdos miesto želdynų ir želdinių apsaugos taisyklėmis, nupjautų želdinių medieną, atliekas darbus atliekančios įmonės gali naudoti savo nuožiūra – jų vertė turi būti įskaičiuota į teikiamos paslaugos įkainį. 

Jei atsirastų geros būklės, neturinti puvinio, reto šakotumo mediena, tinkanti produkcijai gaminti, ji paliekama miesto reikmėms tenkinti (mediniams suoliukams, šiukšliadėžėms, vaikų žaidimo įrenginiams, šunų vedžiojimo aikštelių įrangai). Šią medieną privalu nuvežti į UAB ,,Klaipėdos želdiniai“ teritoriją.

9 Comments

  1. O kiek

    bus pasodinta?

    Reply
  2. Hmm

    O jei rimtai, tai šaukiate, tik todėl, kad vaikų, kurie eitų į darželį, neturite ir visiškai neišmanote apie medžius. Bet šaukiate, kaip baisu, medžius pjauna. O žinote, kad lūžta ir neišpuvę medžiai? Įtariu, kad tokių minčių jūsų galvelėse nėra. Pavojingiausi yra greitai užaugantys ir brandą pasiekiantys medžiai, tokie kaip įvairių rūšių gluosniai, tuopos, klevai, baltalksniai, drebulės, karklai, uosialapiai klevai ir pan. Be to, miesto medžiai auga nenatūralioje aplinkoje. Jie turi mažiau vietos šaknims, erdvės lajai formuoti, gauna daugiau teršalų, kenkia ir druska, kuria barstomos gatvės ir kt. Todėl miesto medžiai gyvena mažiausiai perpus trumpiau negu miško medžiai, t. y. jie greičiau susensta.
    Reikia pjauti atitinkamus medžius ir ypatingai, kur mūsų mažieji žaidžia, būna. Savaime suprantama, kad būtina ne tik pjauti, bet ir rūpintis naujų medžių sodinimu, tinkamu genėjimu ir pan. Taip, kad cits šaukliai ir marš per audrą po medžiu, kurį reikėtų nupjauti, stovėti. Gal tada razumėlio atsiras. Tebūnie taika.

    Reply
    • Nezabitauskas

      Man tik įdomu, kaip savo vaikučius nugabenate į darželį? Automobiliu, autobusu? Ką Jūs sau galvojate?! Ar nežinote, kaip tai pavojinga, kiek nutinka nelaimių kelyje? Gal atvedate pėsčiomis? Nieko sau, kur Jūsų protelis, kai tiek pavojų tyko gatvėse! Mašinos, užlekiančios ant pėsčiųjų perėjose ir net šaligatviuose, kanalizacijos dangčiai ir šiaip duobės, o kur dar stogų čerpės ar šiferio gabalai, bet kurią akimirką galintys užkristi ant galvos! Gal aš šaržuodamas perdedu? Deja, statistika įrodo, kad kur kas saugiau Jums būtų kaip tik po medžiu, žinoma, ne per audrą, kaip siūlote mums. Apie medžių, ypač miesto medžių, teikiamą naudą pasiklauskite vaikučių, jie Jums paaiškins.

    • Nezabitauskas

      Atsiprašau, užmiršau pridurti, kad Jūsų mintims apie naujų medžių sodinimą, tinkamą genėjimą ir t.t., visiškai pritariu.

    • Nepamirštuoliui

      Vargšelis. Matyt, sunku jums gyventi, kai toliau savo nosies nematote ir nenorite matyti. Jei svarbi vien tik paties nuomonė, o kitų ne, tai gal ir gyvenkite kokiame vienkiemyje, tai pagal save ir tvarkysitės 😉

  3. Hmm

    Užmušk bebrą ir išsaugok medį:D
    P. S. Atsiprašau, bet negalėjau susilaikyti paskaitęs komentarus.

    Reply
  4. Dovilė

    Kas stebės, kokius medžius jie pjauna? Žinoma, reikia pjauti avarinės būklės medžius, bet ne visus masiškai, kaip Lietuvoje. Ne visus iškart. Pagal tokią idiotišką logiką, kad medžiai, atseit, kelia pavojų, reikėtų tada ir peilius sunaikinti. Juk šitoks pavojus būt sužeistam!

    Reply
  5. Susirūpinusi

    Idiotai. Šylant orams, žolė nepjaunama, bet medžius kirsti reikia…

    Reply
    • Dovilė

      JIEMS reikia. Nes kas gali paneigti, kad jie iš to nemažai uždirba?

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Transportas

Savivaldybė imasi viešojo transporto konkursų

Klaipėdos savivaldybė paskelbė perkanti „keleivių vežimo reguliariaisiais reisais pagal nustatytą maršrutą Nr. 46 paslaugas”, nors anksčiau tokius viešuosius prikimus organizuodavo ...
2024-04-27
Skaityti daugiau

Politika, Svarbu

Per opozicijos valandą - karšti klausimai  ir rusiškas keiksmas

Per jau antrąją šios kadencijos Klaipėdos miesto savivaldybės tarybos opozicijos valandą ketvirtadienį svarstant, ar reikia daryti pietų pertrauką, iš posėdžių ...
2024-04-25
Skaityti daugiau

Švietimas

„Boružėlės” prakeiksmas: atsisakius vieno rangovo, kiti darbų nesiima

Šiais metais Klaipėdos savivaldybei jau net du kartus teko viešai paskelbti karčią žinią: nė vienas projektuotojas neatsiliepė į kvietimą dalyvauti ...
2024-04-25
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This