Jūrų muziejuje – nauja pingvinų banda

Kultūra

Balandžio 25-oji – Pasaulinė pingvinų diena. Ta proga Lietuvos jūrų muziejus pristato naują pingvinų bandą.

Pernai metų pabaigoje į akvariumo rekonstrukcijos metu atnaujintą pingvinariumą buvo atgabenti iš Winghamo Wildlife zoologijos parko (Jungtinė Karalystė) aštuoni Humbolto (Spheniscus humboldti) pingvinai. Per šiuos mėnesius jie aklimatizavosi, priprato prie darbuotojų ir susidraugavo su muziejaus pingvinais-senbuviais.

Evaldo Lasio nuotr.

Pasak muziejaus direktorės Olgos Žalienės, pingvinų bandos atnaujinimui buvo ieškoma jau keliolika metų.

Pranešime cituojama muziejaus vadovė teigia, kad tai buvo sudėtingas uždavinys. „Humbolto pingvinai – reti gyvūnai, juos imti iš gamtos draudžia tarptautinės konvencijos, galima įsigyti tik iš zoologijos sodų, kurie juos veisia. Mokslo taryba ir Aplinkos apsaugos agentūra patikrino mūsų pingvinariumą ir konstatavo, kad jo sąlygos yra tinkamos šiems gyvūnams”, – sako O. Žalienė.

Gyvasis pirkinys muziejui kainavo arti 80 tūkst. Eur. Pasak Jūrų žinduolių ir paukščių skyriaus vedėjo Arūno Grušo, tai – vienerių metų jaunikliai: penki patinėliai ir trys patelės.

„Norėsime perinti pingvinukus, todėl patelių reiktų daugiau. Bendraujame su kitais zoologijos sodais, ieškodame, kur galėtume iškeisti vieną arba du patinukus į pateles”, –  teigia A. Grušas.

Pasak jo, Lietuvos klimatas yra artimas šių pingvinų gimtųjų vietų klimatui. Jie gyvena Čilės ir Peru pakrantėje, pro kurią prateka vėsi Humbolto srovė. Ir pingvinai, ir srovė pavadinta vokiečių gamtininko, keliautojo, geografo Aleksanderio fon Humbolto garbei.

Evaldo Lasio nuotr.

Naujieji muziejaus gyventojai apetitu nesiskundžia: maitinami du kartus per dieną jie suvalgo apie 600 gr stintenės. Naujajame pingvinariume palaikomas mikroklimatas, pritaikytas būtent šiems gyvūnams. Tačiau jie puikiai jaučiasi ir lauke, ir nardydami baseine. Lankytojai gali stebėti ir povandeninį jų gyvenime pro didelius baseino langus muziejaus žemutiniame aukšte.

Energingesni naujakuriai dažnokai prie pietų stalo apstumdo senuosius pingvinariumo gyventojus. Mat jie tikrai garbaus amžiaus – vyriausieji Martynas ir Feliksas yra išperinti dar praeitame amžiuje – 1991 metais.

„Tada patelė perino pati, tačiau susirgo ir nustipo, – pasakoja Arūnas Grušas. – Todėl, tausojant gyvūnų sveikatą (39 dienas jie nesimaitindami išsėdi ant kiaušinių), buvo nuspręsta perinti dirbtiniu būdu”.

Dirbtinis perinimas pasiteisino – kasmet muziejuje atsirasdavo mieli pūkuotukai, aplink kuriuos su mėnesius tupinėdavo Arūnas Grušas ir jo skyriaus darbuotojai. Visą tą laiką jie gyveno šalia mažylių – stebėdami juos, kas tris valandas ruošdami specialų maistelį ir maitindami. Tačiau pingvinai paseno ir banda tapo nebegyvybinga – paskutinysis pingvinukas išperintas prieš 10 metų.

Balandžio 25-oji yra minima kaip Pasaulinė pingvinų diena. Ji tiesiogiai siejama su Imperatoriškaisiais ir Adelės pingvinais, kurie peri Antarktidos pakrantėse. Šiuo metu Antarktikoje prasideda pingvinų migracija. Prasidėjus žiemai pingvinai keliauja į žemyno gilumą padėti kiaušinių, o pavasarį, kai ledas pradeda tirpti, pingvinai su pingvinukais vėl grįžta gyventi atgal į vandenyną.

Humbolto pingvinai, kaip ir kitos 16 rūšių, peri tose pačiose pakrantėse, kur ir gyvena.

Pingvinų dieną Lietuvos jūrų muziejus kviečia lankytojus nusifotografuoti su milžinišku pingvinu-kauke ir dalyvauti edukaciniuose pokalbiuose apie pingvinus, kurie rengiami 13.00–15.00 val. muziejaus kieme, prie pingvinų baseino. Taip pat lankytojai galės išsiųsti specialiai šiai dienai sukurtus atvirlaiškius su linkėjimais nuo pingvinų savo draugams.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Kultūra

Jūrų muziejus pradeda naują sezoną

Nuo šio trečiadienio – balandžio 17 dienos – Lietuvos jūrų muziejus pradeda 45-ąjį sezoną, dirbdamas ne tik savaitgalį, o nuo ...
2024-04-16
Skaityti daugiau

Aplinkosauga

Lietuvos jūrų muziejus priglaudė pirmąjį šių metų pamestinuką

Šį sekmadienį į Lietuvos jūrų muziejų atgabentas pirmasis šiemet pajūryje rastas išsekęs Baltijos pilkųjų ruonių jauniklis. Apie jį pranešė žmonės, ...
2024-03-18
Skaityti daugiau

Veidai

Olga Žalienė lieka vadovauti Jūrų muziejui

Kultūros ministerija skelbia, jog konkursą eiti Lietuvos jūrų muziejaus direktoriaus pareigas laimėjo dabartinė jo vadovė Olga Žalienė. Konkurse iš viso ...
2024-03-13
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This