Kuo Lietuva skiriasi nuo Rusijos?

Nuomonės

Deja, bet tam tikrais aspektais, ypač kai kurių tautiečių mentalitetu – beveik niekuo: toks būtų trumpas atsakymas į pavadinime iškeltą klausimą.

Nors šiuo metu vykstant Rusijos pradėtam agresyviam karui prieš Ukrainą absoliuti dauguma lietuvių, žinoma, palaiko savo laisvę ginančius ukrainiečius ir demonstruoja neapykantą rusofašistams, užtenka tik užsiminti apie bandymus Seime dekriminalizuoti mažo kanapių ar jų produktų kiekio laikymą, kaip „tolerantiškieji” lietuviai mūru ima demonstruoti tiems patiems rusams būdingus įpročius, reikalaudami kraujo.

Kad žolės nuo heroino ar kokaino nelabai skiriančios tetos socialiniuose tinkluose nesibodi rodyti savo visiško neišmanymo, geriausiai atspindi isterinė kai kurių tautiečių reakcija į šiomis dienomis su myzeriu kanapių sulaikytos žinomos vilnietės situaciją.

Štai tik vienas tipiškas pavyzdys iš socialinių tinklų.

Mano vilnietė kursiokė jautriai pakomentavo minėtą situaciją, parašydama taip: „Pamenu, tokia tolima giminaitė gal prieš 20 metų studijavo Kanadoj ir kažkokiam giminių baliuj man pasakojo, kaip ji ten gyvena, apie studijas ir apie tai, kad kiekvieną savaitgalį su grupiokais vakarėliuose rūko žolę, nes taip darydavo dauguma studentų. Mokslus ji baigė, dirba, sukūrė puikią šeimą ir kažkodėl narkomane netapo. Dabar stebiu, kaip už mūsų burbulo komentatoriai taršo [vardas, pavardė], taršo tie, kurie apie ją girdėt negirdėję ir, aišku, žolės gyvenime nėra užsitraukę, ir gerai, kad nėra, tai jiems tik į sveikatą, bet aš kartais tikrai bijau Lietuvos”.

Tuo metu viena visažinė į šį komentarą atsakė taip: „Na žinot – konkrečios [pavardė] situacijos nekomentuosiu, nes pernelyg nesigilinau. Bet kas link žolės „nekaltumo” – nebūčiau tokia kategoriškai atlaidi, nes žinau bendravimo aplinkoj bent porą pavyzdžių, kai viskas prasidėjo nuo nekaltos suktinės, o baigėsi baisiom priklausomybėm. Vienas jau seniai grabe, kito tėvai labai ilgai vargo su reabilitacijom ir t. t… Čia kaip su alkoholio vartojimu – vieni prasigeria iki degradacijos visiškos, kiti iki pat senatvės smagiai gurkšnoja. Nelygu genai ir t.t”.

Šis komentaras, ko gero, pačiai „žinovei” netikėtai, puikiausiai atskleidžia tipiško lietuvio/ės mentalitetą: kibirais gerti alkoholį, po to – lupti savo moterį, vaikus, keikti visus aplinkui, viešai vemti, seilėtis, kabinėtis prie žmonių ir galiausiai – atiduoti galus – na, gal ir nelabai gerai, bet tiek jau to, tai daugmaž mes toleruojame, nes mat tokia mūsų „tradicija”, negi už tai žmogų į kalėjimą sodinsi?

O štai už kokio nors 0,1 gr kanapių laikymą, aišku, tik į kalėjimą tuos „narkomanus”, griaunant jaunų žmonių gyvenimus, viešai demonstruojant jų nuotraukas ir skelbiant pavardes, nors net žmogžudžiams turi būti taikoma nekaltumo prezumpcija, kol jie nenuteisti.

Nes mat kažkas iš rūkiusiųjų perėjo prie sunkiųjų narkotikų vartojimo, tarsi tarp alkoholikų tokių nerastume. Dar, beje, neaišku, tarp kurių kokių yra daugiau…

Be to, reiktų priminti, jog priklausomybės yra priskiriamos ligų, o ne nusikaltimų sričiai, tad bausti žmogų už ligą, užuot jį gydžius, išties gali tik tokios šalys kaip Rusija ar Šiaurės Korėja. Lietuva, Europos Sąjungos šalis, irgi į jas bando lygiuotis?!

Kita vertus, džiaugiuosi, kad šita absurdiška situacija atsitiko su žinoma moterimi, nes tai ir vėl paskatino diskusiją apie būtinybę dekriminalizuoti žolę.

Nors ir abejoju, ar kitų žinomų žmonių pasisakymai, palaikantys dekriminalizavimą, kaip nors paveiks baudžiamosios atsakomybės už tariamus nusikaltimus taikymo šalininkus seimūnus, tarp kurių yra ir į Klaipėdos merus kandidatuojanti Seimo narė, viltis lieka bent tokia, jog galbūt kas nors po šio įvykio pasidomės ir gerosiomis kanapių savybėmis bei jų praktiniu taikymu, pavyzdžiui, palengvinant sunkių onkologinių ligonių dalią ar gydant depresiją.

Kita vertus, jei ir toliau laikysime galvas sukišę į smėlį, reikalaudami vis griežtesnių bausmių ne tik už žolės rūkymą, bet ir už kitokias nuomones, neatitinkančias tam tikrų grupių tariamų standartų, kuo tada Lietuva skiriasi nuo totalitarinės Rusijos, įkalinusios JAV krepšininkę vien tik už kanapių aliejų, kuris, beje, viešai parduodamas jau ir mūsų šalyje?

P. S. Dekriminalizacija nežinantiems – tai ne baudžiamosios, o administracinės atsakomybės (piniginių baudų) taikymas už nedidelio kiekio kanapių ar jų produktų laikymą ar vartojimą savo reikmėms. Portugalijoje dekriminalizavus VISUS narkotikus, narkomanų skaičius šalyje gerokai sumažėjo…

14 Comments

  1. bubu

    Tema aktuali ,Palmira Mart.matomai praktikavusi,bet protauja moteriskai.Ar rukei su klasioke,ar nezinai kuo baigiasi tos nekaltos zaidynes,o be to Mart,reiketu kelti dar aktualiasnes temas,bet tikslas pasiektas tik nelabai korektiskais budais.Juokas pro asaras.P.S.kam renkami ir skelbiami lyg tik vienam zmogui priklausancius duomenys?

    Reply
  2. bubu

    Tema aktuali ,Palmira Mart.matomai praktikavusi,bet protauja moteriskai.Ar rukei su klasioke,ar nezinai kuo baigiasi tos nekaltos zaidynes,o be to Mart,reiketu kelti dar aktualiasnes temas,bet tikslas pasiektas tik nelabai korektiskais budais.Juokas pro asaras.

    Reply
  3. Taip , ponia Palmira , " nieko tokio " tos kanapės

    Bylos duomenimis, sugyventinei ir jos vaikui smurtautojas neleido iš buto išeiti daugiau nei dvi paras, o atvykusią sugyventinės draugę prievarta bute laikė pusantros paros. Nukentėjusiųjų teigimu, smurtaudamas vyriškis nuolat vartojo alkoholį ir rūkė kanapes.

    Reply
  4. Aš

    Suprantu žurnalistę. Tema „karšta”, reikia užkurti diskusiją. Bet diskusija siekia ne pergalės, o progreso. Turime galimybę laisvai pasisakyti: ir ” už”, ir „prieš”. Su Rusija nepalyginsi. Bet lyginat. Nereikia suplakti į vieną tolerancijos supratimą apie Ukrainą ir visai kita tema apie narkotikus. Už vieną galiu būti visa širdim, o už kitą turėti priešingą nuomonę( šiuo atveju narkotikai).Sulaikytoji, ne smalsi studenčiokė, o vaikus auginanti mama. Kam mamai haliucinogeniniai grybukai? Matyt esu labai nepažangi, nes nesuprantu tikslo, prasmės narkotikų vartojimo, kokio lengvumo- sunkumo jie bebūtų. Ir nemanau, kad Portugalijoje sumažėjo narkomanų, tiesiog dekriminalizacija pakeitė statistiką.

    Reply
    • Palmira Martinkienė

      Viena yra manyti, o kita yra žinoti (čia apie Portugaliją, kurioje puikiai išvysčius priklausomybių gydymą ir reabilitaciją, pasveiksta daugiau nei 50 proc. sergančiųjų). Tuo metu Lietuvoje, užuot iš esmės sprendus problemą, (ne tik šią, bet ir daugelį kitų) didinamos bausmės, baudos ir įvedinėjami nauji draudimai, deja…

    • Nezabitauskas

      Kadangi ponia autorė jau anksčiau yra pasirėmusi tuo portugališku „fenomenu” ir iki šiol jį kartoja, tai ir aš išdrįsiu pakartoti savo analogiją. Jei taip legalizuotume plėšimus ir vagystes, kaip atrodytų tokių nusikaltimų statistika? Iškart nukristų iki nulio, ir plėšikų bei vagių Lietuvoje „nebeliktų”.

  5. Ir prie ko Rusija ar tautiečių mentalitetas ?

    Medikai ___Vartojant mišraus poveikio psichotropines medžiagas (kanapes, sintetinius kanabinoidus, nikotiną ir pan.) pasireiškia atsipalaidavimas, laimės pojūtis, liūdesys, dezorientacija, sutrinka laiko ir erdvės suvokimas, sutrinka koncentracija, atmintis, minčių formulavimas. Didesnės tokių medžiagų dozės gali sukelti sustiprėjusius regos, uoslės, klausos, skonio pojūčius, nuotaikos ir jausmų kaitą, mieguistumą, panikos reakcijas. Taip pat gali varginti dažnas širdies ritmas, akių paraudimas, sutrikusi koordinacija, susiliejanti kalba, džiūsta burna ir gerklė, padidėja apetitas.

    Reply
  6. Nepadoriai " tuščios gynybos kalbos "

    Kol kanapių negalėsiu nusipirkti maximoje , ar rimi , ar lidle ar vaistinėje , ar pagal receptą ,ar … tol ” dekriminilizuoti ” negalima . Kur ponia pirko ? Kad ir tą 0,1 gr ? Remsime narkodilerius ? ? Nes legalių parduotuvių , kioskų …NĖRA .
    Vai vai vai …kaip liberaliai laisva ….

    Reply
  7. gal

    skurdas,kainos,paslaugos aktualesnė tema,nei kanapės.Priedanga problemų po kanapėmis

    Reply
    • rita

      Tikrai yra aktualesnių temų nei kanapės ar buvusi kažkokio Diavaros žmona su rankinuku, prikimštu narkotikų. O už ponios Živilės su rankine – visa jos palaikymo komanda. Komanda viešoje erdvėje šaukia, kad Lietuvoje viskas gerai, „atstokit nuo Živilės”, leiskite mums toliau „laisvėti” ir svaigintis be jokios atsakomybės…

  8. N.

    Kai jus nuolat kalbate apie „rusofašistus”, ar nepastebite ukrainos fasistus, kuriem buvo duota zalia sviesa nuo pirmo maidano 2004 m. (t.y. realiai zmones su svastikomis ir nacistiniais šukiais – Azov, Aidar, S14, Dešinysis sektorius, … – galiu dar isvardyti 10-20 naciku organizacijas Ukrainoje su ju nuotraukom, post’ais ir pan. – tai zmones kurie kankino Donbaso gyventojus nuo 2014 be pertraukos)? Atrodo, kad jus turit „aklaja deme”, t.y. nepastibite tuo ko nenorite pastebeti. Del to ir kartuojate kaip mantra „rusofašistai”…

    Reply
    • Palmira Martinkienė

      Maidano, kaip jūs vadinate, „fašistai” Rusijos neužpuolė, jos vaikų nežudė, moterų neprievartavo, ligoninių, teatrų, mokyklų, gyvenamųjų namų nesprogdino, klozetų bei kito gėrio nevogė. Tik toks „mažytis” jų skirtumas nuo rusofašistų 🙂

    • N

      Palmira, perskatykit ka as parasiau dar karta. As vaidinu fasistais ne maidano aktyvistus, o tiksiai nacistu organizacijas ir padalynius – Azov, Aidar, Tornado, S14 ir kitus. Jie dare Donbase ir Mariupoleje tiksliai ka ta jus paraset – zude civilius. Cia vel suveikia jusu „akloji deme”. Jus, matyt, kaip ir Šulcas, sitame portale dirbate kaip „etatine rusofobe”.

    • Nezabitauskas

      Pono N paklausčiau, nuo ko kraujo praliejimas Donbase prasidėjo? Arba – iš kur pas civilius Donbaso gyventojus atsirado tiek rusiškų ginklų, ir ne jų senelių berdankių, bet šiuolaikinių sunkiųjų ginklų ir raketinės artilerijos? Kas Donbase suformavo nelegalius ginkluotus dalinius, kieno tikslas buvo jėga atplėšti Ukrainos dalį ir (to dabar jau neslepiama) prijungti tas žemes prie Rusijos? Bet ponui N tai nerūpi. Jis yra įtikėjęs ir kitus norėtų įtikinti nesąmone, kad tai ukrainiečiams („fašistams”) nei iš šio, nei iš to pasimaišė protas ir jie užpuolė savo pačių teritoriją, užsimanę išžudyti ten savo bendrapiliečius. Sėkmės ponui N, ieškant už jį kvailesnių!

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Veidai

Baleto šokėjas Yan Malaki: „Noriu, kad šis beprasmis karas kuo greičiau pasibaigtų"

Klaipėdos valstybinio muzikinio teatro (KVMT) baleto trupės artistas, jaunosios kartos menininkas Yan Malaki apdovanotas Kultūros ministerijos teikiamu Auksiniu scenos kryžiumi ...
2024-04-26
Skaityti daugiau

Veidai

Klaipėdietė aviacijos mokslų studijas tęsia JAV

Kelionės po pasaulį ir raketų paleidimo stebėjimas tiek gyvai iš savo kiemo, tiek iš Kennedy Space centro jau tapo Augustės ...
2024-04-25
Skaityti daugiau

Mums rašo

Baltijos gimnazijoje lankėsi moksleiviai iš Granados

Praėjusią savaitę Klaipėdos Baltijos gimnazijoje lankėsi moksleiviai iš Ispanijos, Colegio Cristo Rey Granada. Iškilmingai pasitikti „Erasmus+“ mainų programoje dalyvaujantys mokiniai ...
2024-04-25
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This