Valdžios trokšta ir teisti asmenys. Kuo jie nusidėjo?

Svarbu, Temos

Nenori atlikti privalomosios karinės tarnybos, bet norėtų valdyti miestą. Apgaulingai tvarko apskaitą. Klastoja dokumentus. Papirkinėja. Tai tik keletas nuodėmių, už kurias baudžiamosios atsakomybės sulaukė kandidatai į Klaipėdos miesto tarybos narius, nusprendę sudalyvauti šiuose rinkimuose.

„Atvira Klaipėda” peržvelgė beveik 300 tokių kandidatų anketas, kuriose jie privalo nurodyti ir tai, ar buvo teisti. Pavyko aptikti vienuolika teismuose nuosprendžius išgirdusių asmenų.

Teisti klaipėdiečiai kandidatai (iš kairės): Rasa Kasparavičiūtė, Dominykas Dirkstys, Virgilijus Tamošaitis, Andrej Riabov, Virginija Jurgilevičienė, Linas Gedvilas, Gediminas Miliauskas, Aidas Kaveckis, Raimundas Janušauskas, Vytautas Jencius, Eimantas Ūselis.

Lietuvos socialdemokratų partija savo gretose turi du teistus bičiulius. 34-u numeriu įrašytas Vytautas Jencius yra nurodęs, jog 2010-aisiais buvo nuteistas už neteisėtą disponavimą narkotinėmis ar psichotropinėmis medžiagomis be tikslo jas platinti. Jo kolega, viena pozicija žemiau sąraše esantis Eimantas Ūselis, nurodė tik tiek, kad 2011 m. buvo teistas Didžiojoje Britanijoje, tačiau nedetalizavo už ką. Sužinoti to iš paties kandidato nepavyko – abu nurodyti jo bendrovės telefonai buvo išjungti.

Aštuntuoju numeriu Demokratų sąjungos „Vardan Lietuvos“ sąraše esantis Raimundas Janušauskas 2008-aisiais Plungės apylinkės teisme išgirdo nuosprendį už tai, kad pažeidė Kelių eismo saugumo taisykles ir sukėlė eismo įvykį, kurio metu buvo nesunkiai sutrikdyta kito žmogaus sveikata.

Konservatorių sąraše taip pat yra vienas teistas kandidatas. Aidas Kaveckis dar 1997-aisiais Klaipėdos apylinkės teismo buvo nuteistas už savavaldžiavimą.

„Kretingos rajone nusipirkau buvusį tarybinį ūkį „Žarija“ su fermomis ir lentpjūve. Pjaudavome lietuvišką medieną ir ruošdavome ją eksportui į Vokietiją. Kadangi paklausa buvo didžiulė, netrukus Klaipėdos rajone, Doviluose, išsinuomojau dar vieną lentpjūvę. Vieną dieną atvykau pažiūrėti, kaip sekasi darbininkams, buvo likusi savaitė iki tol, kai turėjome paruoštą medieną krauti į laivą. Įėjęs pastebėjau, kad medienos trūksta. Darbininkai tuo metu sėdėjo sandėliuke ir girtavo. Paklausiau, kodėl nedirba ir kur dingo dalis medienos. Šie nė kiek nesutriko, buvo gerai įkaušę ir pareiškė, kad medieną, liaudiškai tariant, „prakalė“. Tą akimirką supratau, į kokią padėtį patekau: šį verslą pradėjau iš paskolos, kurią gavome užstatę bankui žmonos tėvų mums paliktą butą, kuriame ir gyvenome. Žmona tuo metu jau laukėsi. Taigi mane užvaldė emocijos, įsiutau ir pakviečiau darbininkus, kaip sakoma, vyriškai išsiaiškinti. Turėjau, žinoma, iškart kreiptis į policiją, bet buvau jaunas ir tą akimirką pasijutau išduotas, tad nesusivaldžiau. Kitą dieną po šio įvykio visgi nusprendžiau kreiptis į policiją ir pranešti apie vagystę. Papasakojau viską, kas įvyko. Bet, kaip paaiškėjo, pavėlavau. Darbininkai irgi kreipėsi į policiją, tad buvo iškeltos dvi bylos. Mane nuteisė už savavaldžiavimą. Buvau nuteistas lygtinai”, – apie šį savo biografijos faktą politinės reklamos tekste dar praėjusios rinkimų kompanijos metu dėstė A. Kaveckis, šįkart konservatorių sąraše įrašytas aštuntuoju numeriu.

Kai kurie kandidatai savo anketose yra nurodę tik senojo Baudžiamojo kodekso straipsnius. Kadangi jis buvo keistas daug kartų ir dabar sunku nustatyti, kuri jo redakcija galiojo padaryto nusikaltimo metu, „Atvira Klaipėda” tokiais atvejais bandė susisiekti su šiais kandidatais ir pasitikslinti aplinkybes.

Vienas iš jų – Liberalų sąjūdžio kandidatas Linas Gedvilas (sąraše užima 24 poziciją). Jis paaiškino, kad 1998-ųjų pabaigoje Klaipėdos apylinkės teisme buvo nuteistas dėl šaudmenų laikymo.

Tautos ir teisingumo sąjungos (centristų, tautininkų) sąraše – trys teisti asmenys. Aukščiausiai – antroje pozicijoje – įrašytas Gediminas Miliauskas yra teistas du kartus. 1997 m. rugpjūtį Klaipėdos miesto apylinkės teismo jis buvo nuteistas pagal du tuometinio Baudžiamojo kodekso straipsnius – 117 str. 1 d. ir 214 str. 1 d. Gali būti, jog tai buvo atsakomybė už savavaldžiavimą.

„Paskolinau pinigų kolegai, norėjau atsiimti. Atėjo su policininkais, kurie vėliau buvo nuteisti kaip suteneriai. Tai buvo sufabrikuota byla, kuri vėliau dingo iš archyvų. Pinigus tiesiog savo norėjau išsireikalauti”, – aiškino G. Miliauskas.

Jis 2017 m. pradžioje Vilniaus apygardos teismo dar buvo nuteistas už prekybą poveikiu.

Aštuntu numeriu šios partijos kandidatų sąraše įrašyta Virginija Jurgilevičienė 2014 m. pabaigoje Klaipėdos miesto apylinkės teisme išgirdo nuosprendį už dokumento klastojimą ar disponavimą suklastotu dokumentu.

Dar vienas šios partijos kandidatas – Andrej Riabov – buvo teistas du kartus. Abiem atvejais – 1995 ir 1996 m. – dar galiojo senasis Baudžiamasis kodeksas. Kandidatas nurodė tik straipsnius, pagal kuriuos jis buvo teistas: 146 str. 2 d., 146 str. 3 d ir 271 str. 2 d. Vienas iš šių straipsnių galėjo būti vagystė. Kitas – galbūt tarnybos ėjimo taisyklių pažeidimas, tačiau 14 numeriu sąraše esantis kandidatas tai neigė.

„Čia buvo 25 metai atgal. Man pasakė iš partijos neduoti jokių komentarų žurnalistams”, – teigė A. Riabov ir pasiūlė informacijos dėl jo teistumo teirautis pas skyriaus pirmininkę.

Partija „Laisvė ir teisingumas“ taip pat įregistravo tris teistus kandidatus. Devintąją poziciją sąraše užimantis Virgilijus Tamošaitis irgi teistas du kartus. 1996 m. Klaipėdos miesto apylinkės teisme jis buvo nuteistas už melagingų parodymų davimą.

„Vieną draugą norėjau išgelbėti”, – paaiškino kandidatas, prieš dešimtmetį Tauragės apylinkės teisme dar nuteistas už papirkimą,

Jo partijos kolega, 10-uoju numeriu įrašytas Dominykas Dirkstys, turi gana šviežų teistumą – pernai vasarį Klaipėdos apylinkės teismo Klaipėdos miesto rūmuose buvo nuteistas už tai, kad vengia šaukimo į privalomąją karo tarnybą.

O partijos „Laisvė ir teisingumas“ kandidatė Rasa Kasparavičiūtė (Nr. 23 sąraše) 2020-ųjų birželį tame pačiame teisme išgirdo nuosprendį už apgaulingą apskaitos tvarkymą.

18 Comments

  1. Kaip galima

    išvis leisti teistam žmogui kandidatuoti į merus? Kraupu, kokia supuvusi visa teisėsaugos, VRK sistema. Nusikaltėliams – ne!

    Reply
  2. skaitytojas

    Ar ta senikė kažkokia Virginija J. irgi eina į valdžią .Eikit sau, jau net nejuokinga. Tokie turėtų dirbti, tik dirbti, o ne dar kažką siekti valdžioje.

    Reply
  3. dzonas

    VISUS TARAKONUS LAUK DABAR PATS LAIKAS MESTI MESLA IR SVARINTIS TAUTA BUNDA NUO EU PADARYTOS ZALOS BETO NUO LIETUVOS ADMINISTRATORIU BET NE IS ISRINKTUJU… DABAR VERZIASI SKVERNAS KIAULES AKYS VARO ANT KONSERVU DEL PEDO…!!! O PRISIMINKITE Kedyte…!!! KAS TADA VADOVAVO KOMISARU IR UZSIUNDE SIMTUS POLICAJU PABUSKITE IS TIKTOKU LINKSMYBIU…!!!

    Reply
  4. Marius

    Riabovui užtektų tik vieną klausimą užduot – Kieno Krymas. Ir viskas taptų aiškų dėl šio kandidato

    Reply
  5. O kaip dėl konservatoriaus Lansbergio?

    Tarnavo KGB strukturom…….

    Reply
    • Liepa

      O kur jis kandidatuoja?

  6. O kaip dėl konservatoriaus?

    Bartkevičius?seime……..Neteistas. o ką daro?????

    Reply
    • o taip

      Tokio nėra seime.Už nurodytas neteisingas pavardes yra baudžiamoji atsakomybė.

  7. Antanas

    Gana įdomi statistika, žavus ir „perspektyvus” jaunimas, tai „auksinis” jaunimas. Vyresnio amžiaus žmonių šioje plejadoje pasigendu, mažoka jų. Jaunimo nuodėmės įspūdingos ir dar čia tik žiedeliai. Taigi, aš labai pasitikiu jaunimu, man teko dirbti su jaunimu, jais didžiuojuosi, bet tai nereiškia, kad jaunumas-pagrindinė dorybė. Ką žmonės su tokia biografija gali duoti kitiems žmonėms? Savivaldoje reikia visų, čia ne viešnamis, kur svarbu amžius ir seksualinis pajėgumas, savivaldoje reikia ir žmonių su galva, ne vien su galvute.

    Reply
  8. Toma

    A.Ryabov dar ir prostitutes bande stoguoti-)))..Ir vogdavo..Suktas tipas..slidus labai..Čia tai Ostapas Benderis-))

    Reply
  9. Apgailetini.

    Su tokiom biografijom nebent i Rusijos gosduma eiti,ten daugelis ir teisti po 2-3 kartus.

    Reply
    • Gediminas

      Rusijoje Navalnas teistas ir daugelis opozicijos atstovų teisti, o valdantieji jiems prigalvoja visokių kaltinimų. Lietuva organizuodama teismus, o vėliau ir teistumus nori būti panaši į Rusiją.

  10. Rinkėjas

    Dėkui,V.Martynai. Paplūšėjai. Ženkliai pilietinę pareigą palengvinai. Vadinasi „,Lietuvos socialdemokratų partija , Konservatorius, Liberalų sąjūdžio, Tautos ir teisingumo sąjungos (centristų, tautininkų), „Laisvė ir teisingumas“ metam į pečių – kad vedantys savo armijas naujieji mesijai Klaipėdos gelbėti lai dar 4 metus savo sąrašus studijuoja. Pradžiai. Ar koks „švarus„ sąrašiuks liko?

    Reply
  11. O Dieve

    kokia publika! :D) Kaveckis bent Merdianą kažkada išgelbėjo, gerai savo biznį ‘veda’, o kiti ką gero pasauliui nuveikė? Tik dairėsi kaip į valdžią patekt, kur įlyst? Ir tam kruopščiai, nepailsdami dirbo? Galimai jau susikaičiavo kiek kur pinigų gaus ir kokį atkatą ims:D) Visiška gėda atmatas rinkt į miestų ar Valstybės valdymą GADINSIM BIULETENIUS!

    Reply
    • Bus sprangu

      Labai neaišku kaip tas Kaveckas gelbėjo tą Meridianą, ten labiau buvo Begos vadovo Kuzmarskio nuopelnai. Kaveckis tik imitavo, paskui labai triukšmavo dėl savo dalies pelno iš restorano. Labiausiai man keista, kad Kaveckis giriasi esąs milijonierius vadovaujantis UAB Grudotekai, kuri bankrutuoja, o jos įstatinis kapitalas 4 milijonai. Verslininkas kurio įmonės bankrutuoja nėra labai geri verslininkai, juo labiau Kaveckis. Tai gobšus, savanaudis asmuo.

  12. Artūras

    Dominykas Dirkstys – pats didžiausias nusikaltėlis 😀 net juokas suėmė išgirdus tokius kaltinimus 🙂

    Reply
    • O kas juokingo

      jei vengi tarnauti Tėvynei ? ___ Jo partijos kolega, 10-uoju numeriu įrašytas Dominykas Dirkstys, turi gana šviežią teistumą – pernai vasarį Klaipėdos apylinkės teismo Klaipėdos miesto rūmuose buvo nuteistas už tai, kad vengia šaukimo į privalomąją karo tarnybą.

    • Jeg

      Na tikrai kas čia juokingo, jei jau baudžiamas dėl nenoro ginti tėvynės, tai paliubomu bus pirmas prie jos išdavimo, pardavimo ir vogimo iš valstybės

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Svarbu, Verslas

Senąją pirtį valdys transportininkai

Klaipėdos miesto taryba ketvirtadienį pritarė mero siūlymui reorganizuoti  UAB „Vildmina“, valdančią pirtį Trilapiop gatvėje, prijungiant ją prie savivaldybės bendrovės „Klaipėdos ...
2024-04-25
Skaityti daugiau

Spyglys

Išsigando Linutės*

Pasižadėjusi prieš kiekvieną Klaipėdos miesto tarybos posėdį rėžti kalbą iš „Klaipėdiečių tribūnos” Virginija Jurgilevičienė pažado netesėjo. Ketvirtadienį jos posėdyje nebuvo. ...
2024-04-25
Skaityti daugiau

Politika

Rinkėjai sulauks dviejų pranešimų apie rinkimus

Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) informuoja, jog rinkėjams pradedami platinti pranešimai apie rinkimus. Šiemet rinkėjai turėtų gauti iš karto du lapelius. ...
2024-04-22
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This