Didysis pilies bokštas iškils kitais metais

Miestas, Svarbu

Nors prie senojo Mėmelio pilies bokšto pamatų darbininkų pastaruoju metu nematyti, Aldas Kliukas, čia darbus vykdančios UAB „Pamario restauratorius” direktorius, tikina, jog bokšto atstatymo darbai neatsilieka nuo grafiko.

Artūro Šulco nuotr.

Pasak jo, šiuo metu, išties, esama pauzės, nes pamatai baigti įrengti anksčiau laiko ir laukiama metalinių konstrukcijų pačiam bokštui statyti.

„Turbūt balandžio mėnesį pradėsime kolonas kelti”, – tikina direktorius.

Anot jo, pagal suderintą grafiką pamatai turėjo būti įrengti tik kovo mėnesį. Visus bokšto statybos darbus numatoma baigti kitais metais, nors 3,4 mln. eurų vertė sutartis su savivaldybe dėl šio objekto baigs galioti 2025 metų pavasarį.

Artūro Šulco nuotr.

Šiemet UAB „Pamario restauratorius” planuoja atlikti darbų už 1,5 milijono eurų, nors savivaldybė kol kas tam skyrė tik pusę milijono.

Pilies didžiojo bokšto pamatai ir pirmasis aukštas buvo atkurti dar prieš trejetą dešimtmečių. 2016 m. ta dalis buvo remontuojama – didelė dalis sutrupėjusių plytų buvo pakeistos į analogiško dydžio raudono molio plytas. Tačiau priėmus galutinį sprendimą bokštą atstatyti, pamatus reikėjo iš esmės kloti iš naujo.

Rangovą bokštui atstatyti savivaldybei rasti sekėsi sunkiai – viešojo pirkimo konkursas įvyko tik iš trečio karto. Pirmuosius du konkursus teko nutraukti, nes potencialiems rangovams savivaldybės numatytas finansavimas pasirodė esąs per menkas. 

Miesto politikams priėmus politinį sprendimą atkurti didįjį pilies bokšto tūrį iš vidaus panaudojant metalines konstrukcijas pagal UAB „Uostamiesčio projektas” parengtą projektą, visuomenėje yra įvairių nuomonių.

Vieni mano, kad atkurto bokšto vertikalė gali pagyvinti senamiesčio panoramą, tapti vienu iš Klaipėdos miesto simbolių, paskatinti visos piliavietės atkūrimą. Kiti mano, kad pirma reikėtų susitarti dėl visos piliavietės regeneravimo principų.

ISTORIJA

Šešiaaukštis pilies bokštas buvo pastatytas apie 1546 m. ir laikomas vienu seniausių renesanso mūro pavyzdžių Lietuvoje. Tai tuo metu buvo aukščiausias statinys Klaipėdoje. 15 m skersmens bokštas turėjo rūsį. Jis atliko ir kalėjimo funkciją.

Per 1756–1763 m. Septynerių metų karą Klaipėdą užėmus Rusijos imperijos kariuomenei, pilis 1763 m. buvo apleista ir pamažu nyko.

1812 m. per prancūzmetį pilyje buvo įrengtos kareivinės, arsenalas, sandėliai, ligoninė. 1821 m. iš penkių bokštų dar stovėjo du. 1840 m. pradėjo griūti pilies įėjimo skliautai, 1843 m. buvo pašalintos Didžiojo parako bokšto liekanos, apie 1865 m. nuvirto Kunigaikščio bokštas. Po 1888 m. buvo parduoti nugriauti svarbiausi pilies mūro pastatai.

Miesto Tarybos kolegija rinkosi iš trijų jai pateiktų variantų  – palikti esamą padėtį, atkurti autentišką mūrą, kai sienų storis siektų iki 3 metrų ir statyti bokštą iš vidaus panaudojant metalines konstrukcijas.

4 Comments

  1. Antanas

    Pinigų plovimo mašina paruošta praryti runkelių skatikus.Bslsuokite už dabartinę Klaipėdos valdžia,liksite be vandens ,be šviesos ir be noro gyventi Klaipėdoje

    Reply
  2. Antanas

    Gaila ,kad viršuje nebus apžvalgos aikštelės!

    Reply
  3. nesupratau

    Ar tikrai atkuriamo bokšto vizualizacija įdėta? Labai gaila, maniau, atkurtas bus toks, loks buvo autentiškas 🙁

    Reply
    • akadministratorius

      Ačiū už pastebėjimą, ne tą vizualizciją buvome įdėję.

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Politika, Svarbu

Klaipėdos meras: „Esu stabdis pinigų taškymui ir kreiviems projektams“ 

Pirmus savo darbo metus apžvelgęs uostamiesčio meras Arvydas Vaitkus teigia, jog pajuto, kad ši kėdė nėra pati minkščiausia, bet labai prasminga. ...
2024-04-22
Skaityti daugiau

Miestas

Vėl ieškos ES pinigų didžiajam pilies bokštui įveiklinti

Klaipėdos savivaldybė jau antrą kartą teikia paraišką Europos  Sąjungos (ES) struktūrinių fondų finansinei paramai gauti. Šįkart – projektui „Klaipėdos pilies ...
2024-04-09
Skaityti daugiau

Svarbu, Unikali urbanistinė istorija

Piliavietės grįžimas miestui: istorija jau siekia pusšimtį metų

Vienas iš ryškiausių sovietmečio urbanistinių Klaipėdos pokyčių – miesto gimimo vieta, kurioje iki XVIII a. pabaigos stovėjo pilis, tapo uždara ...
2024-04-05
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This