Kai kurie kultūros veteranai vadovaus ir toliau (atnaujinta)

Kultūra, Svarbu

„Eilinį kartą pratęsta Mažosios Lietuvos istorijos muziejus vadovo kadencija. Pasibaigus šiai kadencijai vadovui bus 73(!) Jaunų nėra? Ar jų nenorima? Iš biudžeto mokam ir algą, ir pensiją”, – „Atvirai Klaipėdai” parašė vienas anonimas.

Ėmus tikslintis informaciją iš tiesų paaiškėjo, kad kadenciją baigęs meras Vytautas Grubliauskas priėmė sprendimą pratęsti nuo 1992-ųjų minėtajam muziejui vadovaujančio Jono Genio įgaliojimus dar vienai kadencijai. Tačiau J. Genys nėra koks nors išskirtinis – buvęs ilgametis meras taip pat pasielgė ir dar su keliais įstaigų vadovais.

Jonas Genys ir Vytautas Grubliauskas. Martyno Vainoriaus nuotr.

„Visi, kam pratęsta kadencija, buvo pratęsta buvusio mero sprendimu”, – paklaustas dėl J. Genio sakė naujasis Klaipėdos meras Arvydas Vaitkus.

Kartu jis pabrėžė, kad neturi jokių abejonių dėl tokio sprendimo ir vadino J. Genį žmogumi-legenda.

„Kartų karta reikalinga, tačiau juk yra ir žymiai garbingesnio amžiaus žmonių, kurie sėkmingai eina valstybių vadovų pareigas. Kiek Jono Genio padaryta piliavietėje! Jei tik sveikata leidžia, reikia tik džiaugtis, kad ryžtasi ir toliau vadovauti”, – kalbėjo A. Vaitkus.

Buvęs meras V. Grubliauskas savo ruožtu teigė, kad sprendimą dėl J. Genio lėmė „gausybė faktorių” – ir patirtis, ir darbai, ir patikimumas.

„Jaunimui reikia duoti kelią, tačiau Jono Genio veikla labiau nei įtikinama. Muziejus labai vertinamas ir nacionaliniu mastu. Sulaukiau nemažai rekomendacijų tai padaryti, nebuvo jokių indikacijų, kad kam nors taip užkertamas kelias”, – sakė V. Grubliauskas.

Miesto tarybos Kultūros, švietimo ir sporto komitetui dabar vadovausiantis politikas teigė kalbėjęs apie tokį sprendimą ir su A. Vaitkumi bei nesulaukė jokių indikacijų, kad pastarasis tam prieštarautų.

Muziejų įstatymas numato, kad to paties valstybinio ir savivaldybės muziejaus vadovu tas pats asmuo gali būti skiriamas neribotą kadencijų skaičių iš eilės. Pasibaigus savivaldybės muziejaus vadovo penkerių metų kadencijai, mero sprendimu jis gali būti skiriamas be konkurso antrajai penkerių metų kadencijai, jeigu jo eitos penkerių metų kadencijos kiekvienų metų veikla buvo įvertinta gerai arba labai gerai.

Tačiau nei dabartinis, nei buvęs merai nepaminėjo to, kad J. Genys – tik „kompleksinio sprendimo dalis”, kaip kad išsireiškė pats muziejaus vadovas, „Atviros Klaipėdos” žurnalisto kalbintas jau po pokalbių su A. Vaitkumi ir V. Grubliausku.

„Pats nėjau nė pas vieną ir neprašiau, kad pratęstų kadenciją. Kiek žinau, tai ne vien Genio klausimas, tai kompleksinis, kelių įstaigų. Visiems mums buvo pratęstos kadencijos”, – sakė J. Genys.

Jau istorinis dokumentas, liudijantis apie Jono Genio direktoriavimo pradžią

Pašnekovas svarstė, kad sprendimą jo atžvilgiu galbūt nulėmė tai, jog yra nemažai pradėtų darbų (statomo bokšto įveiklinimas, ekspozicijų muziejuje Didžiojoje Vandens gatvėje kaita ir kita), į kuriuos naujam žmogui, ko gero, iškart sunku būtų ir įsigilinti. J. Genys akcentavo netvirtinantis, kad naujas vadovas negalėtų sėkmingai padaryti tų darbų, bet tikriausiai užtruktų ilgiau.

„Svarbiausia, kad idėjų būtų. O jų dar turiu, kad ir dėl istorinių laivų krantinės sutvarkymo”, – apie nusiteikimą dirbti dar vieną kadenciją sakė direktorius.

Jo žodžius apie „kompleksinį sprendimą” patvirtino Savivaldybės administracijos Kultūros skyriaus vedėja Eglė Deltuvaitė. Pasak jos, buvęs meras priėmė sprendimą dėl visų savivaldybės kultūros srities biudžetinių įstaigų vadovų kadencijų, išskyrus Klaipėdos kultūrų komunikacijų centrą ir Klaipėdos koncertų salę, kurioms vadovaujantiems Liudui Andrikiui ir Tadui Grabiui pirmoji kadencija baigsis vėliau.

ATNAUJINTA. Pirminėje šios publikacijos versijoje buvo rašoma, kad  V. Grubliauskas nusprendė pratęsti ir Imanuelio Kanto bibliotekos, Klaipėdos etnokultūros centro, Tautinių kultūrų centro bei Žvejų rūmų įstaigų vadovų kadencijas.

Tačiau pasirodžius publikacijai E. Deltuvaitė informavo, kad buvo padaryta klaida. Anot jos, buvęs meras nusprendė, kad konkursai turės būti skelbiami į bibliotekos ir Žvejų rūmų vadovų postus.

Šiuo metu 74-erių bibliotekos direktorė Bronislava Lauciuvienė šiai įstaigai vadovauja jau beveik 40 metų – nuo 1983-ųjų lapkričio.

Bronislava Lauciuvienė ir Vytautas Grubliauskas. Martyno Vainoriaus nuotr.

Žvejų rūmams nuo 2004 metų vadovauja 60-metis Alvydas Juozas Lenkauskas.

Kadencijos pratęstos tik Klaipėdos etnokultūros centrui nuo 1991-ųjų vadovaujančiai 66-erių Nijolei Sliužinskienei ir po poros savaičių 49-ąjį gimtadienį švęsiansčiai Tautinių kultūrų centro direktorei Jelenai Butkevičienei. Ji šiai įstaigai vadovauja nuo 2011 metų.

6 Comments

  1. Nuomonė

    Jaunumas yra tokia būsena, kuri greitai praeina. Vadovauti ,tai ne sex varžybose dalyvauti, nor ir čia taip pat nepakanka norėti, bet reikia ir galėti. Vadovui reikia proto ir išminties. Būti vadovu vien dėl to, kad jaunas… Nieko neveikiu, tinderį mušu ir noriu vadovauti-madingi norai. Vadovo postą reikia užsitarnauti, įrodyti, kad esi to vertas. Talentingas ir kūrybingas jaunimas nelieka nepastebėtas, o jei žmoga tik nori ir nieko nedaro, tegul nori ir toliau. O ko nepadarė Lauciuvienė ar Genys? Duok ,Dieve, visoms įstaigoms tokius vadovus. Stebiu naujas „kylančias ” žvaigždes, kurie net nesigėdi, kad nedirba, o tik pinigėkius per penkerius darbus rankiojasi ir visiems žinomais būdais dar kitaip pinigėlių prasimano. Su tokiais dabar susiduriame dažniausiai, jiems reikia vadovo posto ir pinigų, o dirbti nenori. Už darbštų ir siekiantį jaunimą, o ne už norinčius, bet negalinčius.

    Reply
  2. Iš tiesų

    Grubliauskas padarė Klaipėdai daug blogio, o šitie kadencijų pratęsimai – tai tiesiog vyšnia ant torto.
    Yra daugybė puikių, gerą išsilavinimą įgijusių jaunesnių žmonių, kurie ieško darbo, o čia – paskiria net aštuntą dešimtį einančius žmones.
    Na iš tiesų valstybė turėtų nustatyti 65 metų amžiaus ribą taip, kaip yra valstybės pareigūnų atveju.

    Reply
  3. Dar ilgai

    teks kopti dūdoriaus paliktą mėšlą

    Reply
  4. na ko daugiau norėti....

    Bronislava Lauciuvienė ….Buvusio prokuroro žmona, viešbučio savininkė – geras privatizavimo etapas – iš vaikų bibliotekos ir viešbutėlis… gili vadybininkė. O Grubliauskas susikūrė sau palankių žmonių sistemą

    Reply
    • T

      Apgailėtini!

  5. Kultūra

    Teisinga Martyno ironija. Po to stebimės ir kodėl tas miestas merdi kai tokios „legendos” šimtmečiais vadovauja. Piliavietėje, miesto pilyje sukišti milijonai, o idėjų jokių: teritoriją verčiame parkingais, daugiabučiai projektuojami, atkurti pylimai merdi imituodami veiklą, lipdoma bokšto butaforija, piliavietės pastatai jau parceliuojami kariškiams, senamiesčio turgus gilioje stagnacijoje, o pilnas energijos Genys skraido per muziejus ir universitetus rinkdamas „kuklias” algeles ir sekdamas projektines pasakas.

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Svarbu, Unikali urbanistinė istorija

Klaipėdos statybos objektas Nr. 1: didžiulės taršos, aistrų ir neatsakytų klausimų istorija V 

„Atvira Klaipėda“ cikle „Urbanistiniai jubiliejai” baigia pasakoti apie Klaipėdos naftos terminalo raidą ir jo įtaką miestui. Paskutinėje tam skirto rašinių ...
2024-04-27
Skaityti daugiau

Spyglys

Pirtį reikėjo perduoti vaistininkams, o ne teismų vanojamam šoferiui*

„Gal galima būtų sujungti vaistines su pirtimi”, – šaipėsi Klaipėdos miesto savivaldybės tarybos narys Artūras Razbadauskas ketvirtadienį vykusio Klaipėdos valdžios ...
2024-04-26
Skaityti daugiau

Politika, Svarbu

Per opozicijos valandą - karšti klausimai  ir rusiškas keiksmas

Per jau antrąją šios kadencijos Klaipėdos miesto savivaldybės tarybos opozicijos valandą ketvirtadienį svarstant, ar reikia daryti pietų pertrauką, iš posėdžių ...
2024-04-25
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This