Poetas paminklą sau jau seniai pasistatė (4)

Nuomonės
Avatar photoPalmira Martinkienė
2023-07-27

Paminklai, sovietmetis, medžiai – tai temos, kurios visada įaudrina šalies visuomenę taip, kad diskusijoms įsilingavus nebesvarbu, kas buvo pirminis vienos ar kitos temos šaltinis ir ką konkrečiai tas pirminis šaltinis pasakė ar padarė.

Vikipedijos (Augusto Didžgalvio) nuotr.

Taip atsitiko ir su pastaruoju metu vis dar netylančiais atgarsiais dėl paminklo poetui Justinui Marcinkevičiui (ne) statymo, nors, tiesą sakant, apie patį paminklą bent jau socialiniuose tinkluose praktiškai nediskutuojama.

O ir normalia diskusija tai, kas juose vyksta, pavadinti labai sunku. Nes tradicinėje diskusijoje turi vyrauti argumentais paremti faktai arba argumentuota nuomonė, tuo metu didžioji dalis stojusiųjų ginti neva užsipulto poeto (kurio iš tikrųjų niekas neužsipuolė, o tik išsakė kitokią, nei daugumos, nuomonę) lieja savo emocijas į dešinę ir į kairę.

Jausmingos moteriškės savo paskyrose dalinasi J. Marcinkevičiaus eilėraščiais, tarsi juos kas nors ketintų uždrausti, neva racionalūs vyrai, vos tik sulaukę bet kokio nepritarimo jų vienintelei „teisingai” nuomonei, oponento nesibodi apdrabstyti purvais.

Kad drabstymasis purvais – bene populiariausia socialinių tinklų diskusijų forma – nieko nauja, įprasta praktika. Visgi šiuo konkrečiu atveju kalbame ne apie tą visuomenės dalį, kuriai prie ruso buvo geriau, o apie didžiąja dalimi aukštuosius mokslus baigusiuosius ir net tam tikras pozicijas visuomenėje užimančius veikėjus.

Įdomiausia tai, jog poeto ginti stojusieji elgiasi lygiai taip pat (o kai kuriais atvejais – net išradingiau) nei tie, kurie, jų nuomone, esą diskredituoja poeto vardą.

Ar nuo to, jei kas nors išsakė kad ir nepalankią, kritišką nuomonę poeto kūrybos atžvilgiu, jo kūryba tampa mažiau reikšminga – klausimas retorinis, bet, kaip teko įsitikinti šių eilučių autorei, labai žeidžiantis „teisiųjų” ego.

Kaip neretai mūsuose būna, visus taškus ant i šiose rietenose sudėliojo Vytautas Landsbergis, trečiadienio vakarą pakalbintas LRT laidoje „Diena tema”.

Nemačiusiems laidos, siūlau ją pasižiūrėti čia, o grįždama prie klausimo esmės – reikia ar nereikia statyti paminklą J. Marcinkevičiui – šį kartą pritarsiu prezidento Gitano Nausėdos pasakymui, jog poetas savo kūryba jau tą paminklą yra pasistatęs.

Beje, apie tai, kad bet kurio poeto kūryba yra geriausias paminklas jam, dar gerokai prieš J. Marcinkevičių rašė mūsų dienomis Lietuvoje nebecituojamas Aleksandras Puškinas…

Nuo savęs galėčiau pridėti: tradicinių paminklų statymo laikai seniai yra praėję, gyvename ne viduramžiais ir net ne 19-ame amžiuje. Didžiules stovylas įvairiems veikėjams mūsų dienomis yra pamėgę statyti rytietiškos tradicijos diktatoriai. Tuo metu pagerbti nusipelniusius Lietuvai žmones yra daugybė kitokių būdų ir formų.

V. Landsbergio pasiūlymas tai padaryti, pavyzdžiui, pasodinant medį, mano akimis, yra ir prasmingas, ir gražus, ir nereikalaujantis didelių išlaidų, t.y. atliepiantis kone visas šių dienų tvarios ir ekologiškos veiklos aktualijas…

Žymos: | |

Komentarai (4):

Atsakymai į “Poetas paminklą sau jau seniai pasistatė”: 4

  1. Antanas parašė:

    Galimai kai kas tikrai norėtų uždrausti J.Marcinkevičiaus eiles, o norėtų spausdinti ir deklamuoti pačių „jauniausių ” ale poetų eiles. Diskutuojama apie tai, kad nepripažintieji autoritetai suprastų ir įsisąmonintų jog antro J.Marcinkevičiaus nėra, yra vienas J. Marcinkevičius, kuriam žmonių meilė ir pripažinimas turėtų būti materializuotas. Nepaspruko Jis iš Lietuvos, o buvo kartu su tauta liūdesio ir džiaugsmo valandomis. Kai kurių veikėjų pavydas veržiasi ne tik žodžiais, bet ir savotiško keršto išpuoliais vien todėl, kad žmonės J.Marcinkevičių laiko laikmečio sąžine. KGB šulai daro viską, kad ištrinti poetą iš tautos atminties. Tegul daro ką norit, bet nepasieks, kad žmonės reikalautų paminklų KGB-istams.

  2. Liberalus cinizmas ... parašė:

    Nenorite J.Marcinkevičiui paminklo ? Nenorėkite , nes tai ne nevykėlių jėgoms .

  3. Neužmirštuolės atlapuose parašė:

    Ne medį, o Girią Jam pasodinti, miela Nejausminga Nemoteriškaite.

    • vigis parašė:

      pritariu. Sodinti medį, o tuo labiau girią – visada gerai. Sodinant medį net nereikia aiškintis kam šį gerą darbą dedikuoji.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti apie klaidą

Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Nuomonės

Pirmojo prezidento rinkimų turo elektoratas specialisto akimis

Jūsų dėmesiui – gerokai išsamesnė buvusio kandidato į prezidentus Eduardo Vaitkaus (ir truputį kitų, pavyzdžiui, Remigijaus Žemaitaičio) elektorato analizė iš ...
2024-05-17
Skaityti daugiau

Nuomonės

Apie pagalbą tautinėms mažumoms

7883 klaipėdiečiai (11,83 proc.) iš 67 346 dalyvavusiųjų pirmajame prezidento rinkimų ture balsavo už atvirai prorusišką kandidatą Eduardą Vaitkų. Viešojoje ...
2024-05-14
Skaityti daugiau

Politika, Svarbu

Politologė ragina antrajame prezidento rinkimų ture sukelti intrigą

Nors pirmojo prezidento rinkimų turo rezultatai didelės intrigos neįnešė, sekmadienio vakare tik pradėjus skaičiuoti balsus galėjo susidaryti ir kitoks įspūdis. ...
2024-05-13
Skaityti daugiau



Pin It on Pinterest

Share This