Klaipėdos darželiai: maitina neblogai?

Sveikata

Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) kartu su Švietimo ir mokslo ministerija (ŠMM) bei Valstybine maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT) praneša baigusi  vizitus ugdymo įstaigose – mokyklose ir darželiuose, kur mobili ekspertų komanda apsilankydavo netikėtai ir vertindavo vaikams tiekiamo maisto kokybę. Ekspertų pateiktoje ataskaitoje nurodoma, kad nors daugumoje įstaigų maitinimas yra tinkamas, tačiau yra ir tokių, kuriose situacija prasta ir vaikai gauna nesubalansuotą maistą.

Mobiliosios ekspertų komandos pirmininko, SAM Mitybos ir fizinio aktyvumo skyriaus vedėjo Almanto Kranausko teigimu, vaikų maitinimo situacija ikimokyklinio ir priešmokyklinio ugdymo įstaigose yra ganėtinai gera.

Uostamiesčio ugdymo įstaigų nei tarp geriausiai, nei tarp prasčiausiai maistą gaminančiųjų nėra. Palmiros Mart nuotr.

„Tam turėjo įtakos jau 2011 m. SAM nustatyti ir beveik kas metai tobulinti privalomieji reikalavimai, kuriais siekta visuose įstaigose, kur ugdomi vaikai, įgyvendinti sveikos mitybos principus. Tai suteikia vilčių, kad vaikai nuo mažens bus įpratinti maitintis sveikiau, tad auganti karta turės mažiau, kiek tai priklauso nuo ugdymo įstaigos, sveikatos sutrikimų, įgis žinių apie sveiką mitybą, kuriomis dalinsis ir šeimoje. Visgi didelį nerimą kelia kai kurios šalies gimnazijos, kuriose maitinimo kokybė yra gerokai prastesnė“, –pranešime cituojamas A. Kranauskas.

Jo teigimu, komisija atkreipė dėmesį, kad tos ugdymo įstaigos, kurios maitinimą organizuoja per išorinį paslaugos teikėją, vaikams dažniau pateikia mažiau vertingą maistą, o jo kaina būna didesnė. Tuo tarpu tų įstaigų, kurios pačios gamina, maisto kokybė yra geresnė ir lengviau valdoma.

Taip pat, pasak A. Kranausko, dažnai vaikams tiekiama per mažai vaisių ir daržovių, retai būna viso grūdo duonos, sveikų aliejų, maistinių skaidulų, trūksta pieno produktų (varškės, sūrio, jogurto), tuo tarpu – daug cukrų, bulvinių patiekalų, sočiųjų riebalų (t. y. sviesto bei mėsos riebalų).

„Ši problema aktuali ne tik mokykloms ir darželiams, bet ir gydymo įstaigoms. Ne ką mažesnė problema yra ir estetinis maisto vaizdas. Juk kiekvienas nori, kad jo pietūs atrodytų patraukliai, tačiau vaikams tiekiami produktai kartais būna tiesiog bet kaip sumesti į lėkštę ir tikrai nežadina apetito“, – teigia A. Kranauskas.

Klaipėdos ugdymo įstaigų nepaminėta

Iš 30 patikrintų ugdymo įstaigų 7 buvo įvertintos aukščiausiu balu – dešimtuku. Tačiau buvo ir tokių įstaigų, kurios surinko vos 3 ar 5 balus iš dešimties galimų.

Tačiau Klaipėdos ikimokyklinio ugdymo įstaigų nei tarp geriausiai, nei tarp prasčiausiai vaikus maitinančiųjų šį kartą neminima. Tad gal jose maitinama neblogai?

Kartu pranešama, kad tuoj po šio patikrinimo SAM patvirtintas naujas vaikų maitinimo tvarkos aprašas įpareigoja įstaigas tiekti daugiau vertingo maisto, pasirūpinti jo patiekimo estetika, atnaujinti indus, tiekti daugiau daržovių, vaisių ir pieno produktų, viso grūdo duonos, riboti cukraus, druskos bei riebalų kiekius, taip pat yra daug kitų naujų nuostatų.

Be to, SAM pasirašė susitarimą su Lietuvos vyriausiųjų virėjų ir konditerių asociacija, dalyvaujant ŠMM bei Lietuvos dietologų draugijai, dėl naujų, sveikų ir įdomių patiekalų bei valgiaraščių vaikų įstaigoms sukūrimo. Kartu bus pateikti estetiško maisto patiekimo pavyzdžiai, ugdantys maitinimosi kultūrą.

Taip pat skelbiama, kad rengiami privalomieji kokybės kriterijai maisto produktams, perkamiems ugdymo įstaigoms viešųjų konkursų būdu. Esą visa tai turėtų pagerinti vaikų maitinimo kokybę.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Sveikata

Valstybės lėšomis kompensuos naujus tyrimus ir procedūras

Sveikatos apsaugos ministerija informuoja, kad nuo gegužės 1 d. Privalomojo sveikatos draudimo fondo (PSDF) lėšomis finansuojamų paslaugų sąrašą papildys nauji ...
2024-04-17
Skaityti daugiau

Sveikata

Slaugytojams ir akušeriams - dalis šeimos gydytojų funkcijų

Sveikatos apsaugos ministerijos (SAM) praneša, jog nuo 2024 m. pradžios šeimos gydytojas arba kitas už pacientų registraciją atsakingas šeimos gydytojo ...
2023-12-15
Skaityti daugiau

Aplinkosauga

Vėlina reikalavimų kvapų normatyvams įsigaliojimo terminą

Pietinės miesto dalies klaipėdiečiams, besiskundžiantiems dažniausiai vasarą juos užklumpančia smarve, teks kentėti ilgiau nei buvo žadėta. Sveikatos apsaugos ministerija praneša, ...
2023-11-15
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This