59-oji Jūros šventė „raus stogus”

Miestas, Svarbu

Svarbiausio vasaros uostamiesčio renginio  –  Jūros šventės – organizatoriai teigia dar praėjusį gruodį žinoję, kas bus jos pagrindinis akcentas.

„Kai užmezgėme ryšius su italais, kurie Šviesų festivalio metu pademonstravo visus pribloškusius „Šimtmečio vartus”, jau žinojome, kad ir Jūros šventėje bus itališko skonio”, – penktadienį surengtoje spaudos konferencijoje sakė Všį „Klaipėdos šventės” direktorius Romandas Žiubrys.

„Jau nebestebina tai, kas dar mus nustebins”,- taip Jūros šventės organizatorių išradingumą apibūdino spaudos konferencijoje dalyvavęs miesto meras Vytautas Grubliauskas. Palmiros Mart nuotr.

Jūros šventės organizatoriai džiaugiasi, kad jiems į Klaipėdą pavyko prisivilioti Modenos (Italija) teatrą „Teatro  dei Venti”, profesionalų gatvės teatrą, kuriantį netradicinius spektaklius.

Į Klaipėdą atvyks 20 šio teatro aktorių, kurie su savimi atsiveš didžiulį, pasak organizatorių, inžinerinį įrenginį – vežimą-platformą, talpinančią visus aktorius. Vežimas žiūrovų akivaizdoje iš pradžių transformuosis į laivą, o  vėliau – į banginį.

Banginiu įrenginys virs neatsitiktinai, mat Klaipėdos piliavietėje bus parodyta pasaulinė spektaklio, pastatyto pagal H. Mervilio romaną „Mobis Dikas”, kurio pagrindinis herojus – baltasis banginis, premjera.

„Tai yra unikali naujiena ir mums patiems”,  – sakė „Klaipėdos švenčių” projektų vadovė Goda Giedraitytė.

Jos teigimu, spektaklyje naujai pasižiūrėta į žinomą legendą, kuri atgims kaip pamąstymai apie žmonių baimes. Jame skambės puiki muzikas, o be profesionalių italų aktorių spektaklyje pasirodys ir vietos bendruomenės nariai.

Dėl to jau nuo kitos savaitės vyks registracija į liepos 16-23 dienomis vyksiančias kūrybines dirbtuves, kuriose bus kviečiami dalyvauti klaipėdiečiai. Tai yra bendras Všį „Klaipėdos šventės” ir italų teatro projektas.

Vaidinimas vyks tris vakarus  – liepos 26, 27, 28 d., o kad spektaklį galėtų pamatyti visi norintieji, ko gero, bus raginama žmones registruotis iš anksto, nurodant, kurią dieną – ketvirtadienį, penktadienį ar šeštadienį – ketinama spektaklyje apsilankyti. Piliavietėje bus įrengtas amfiteatras, kuriame vienu metu turėtų tilpti iki 3000 žiūrovų.

Iš Klaipėdos Teatro dei Venti išvyks premjeros rodyti į Maltą ir tik po to – į Veneciją.

Tas jausmas, kai…

59-osios Jūros šventės devizas yra „Tas jausmas, kai sugrįžta… laukiamiausia”, tačiau, pasak „Klaipėdos švenčių” kūrybos vadovės Dalios Grikšaitės, kiekvienas, apsilankęs joje, po daugtaškio pabaigą turėtų susikurti pats pagal tai, kokią nuotaiką, kokį jausmą su savimi atsineša į šventę.

„Mes patys sau išsigvildenome tokias keturias devizo pabaigas: tas jausmas, kai pavydi pats sau; tas jausmas, kai apsisuka galva; tas jausmas, kai nakties per mažai, ir tas jausmas, kai rauna stogą”, – sakė D. Grikšaitė.

„Raunančio stogo” tema taip patiko naujai atrastai žinomai vilnietei dizainerei Julijai Janus, kurią klaipėdiečiai pasikvietė kurti šiuometinės šventės stilistikos, kad ji į šitą temą pasižiūrėjo… tiesiogiai.

„Man šiuo vaizdu (nuotr.) norėjosi išreikšti bet kurio lietuvio jausmą, ką jis mąsto apie Klaipėdą, apie Jūros šventę. Yra ta begalinė atostoga, būtent vienaskaitoje aš naudoju – atostoga, kuri asocijuojasi su jūra, su vėju, su laisve, su erdve, su ta kultūra, kuri būdinga tik pajūriui. Ir tas vasaros momentas toks trumpas, toks brangus ir aš tą šūkį pratęsiau būtent taip –  kai nurauna stogą”, –  sakė „raunančio stogo” įvaizdį šiai Jūros šventei sukūrusi stilistė.

Julija dėkojo šventės organizatoriams, pakvietusiems ją prisidėti prie jos realizavimo, ir sakė, jog jai tai yra didelė garbė ir įvertinimas.

Bus ir burlaivių, ir A. Mamontovas

Pasak R. Žiubrio, po praėjusių metų Jūros šventės pažibos – didžiųjų burlaivių regatos, šiemet jau buvo aišku, kad jų nebebus, tad mąstyta, kuo juos pakeisti. Ir iš dalies surasta – į Klaipėdą atplauks 4 dideli „Baltic Sail” regatos burlaiviai bei du istoriniai vikingų laivai. Juos galės apžiūrėti visi norintys.

Tradiciškai Kruizinių laivų terminalas kvies didžiųjų triukšmingų koncertų gerbėjus, kur bus įrengta ir speciali pakyla neįgaliesiems.

Teatro aikštė bus palikta ramesnės muzikos mylėtojams. Muzika skambės ir Turgaus gatvėje, ir prie Žvejo skulptūros – ši vieta bus skirta tautiniam paveldui, o naujoji Piliavietės aikštė pavirs Skonių gatve.

Vyks ir tradicinės gatvės eitynės – vadinamasis karnavalas, už kurio organizavimą atsakingos Uosto direkcijos vadovas Arvydas Vaitkus žadėjo, kad jame bus „daugiau orkestrų” ir per 7000 dalyvių. Karnavalas vyks liepos 27 d., penktadienį, nuo 18 val.

Į „Atviros Klaipėdos” žurnalistės klausimą, kokios žvaigždės ketina pasirodyti Kruizinių laivų terminalo scenoje, atsakyta, jog šiandien dar ne visos yra žinomos, vyksta derybos, tačiau aišku, kad bene ryškiausias šios šventės muzikantas bus Andrius Mamontovas, kuris geriausius visų laikų savo hitus atliks vėlų šeštadienio vakarą.

Žadama, kad nemažai Jūros šventės renginių bus galima tiesiogiai stebėti internetu.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Svarbu, Unikali urbanistinė istorija

Klaipėdos statybos objektas Nr. 1: didžiulės taršos, aistrų ir neatsakytų klausimų istorija V 

„Atvira Klaipėda“ cikle „Urbanistiniai jubiliejai” baigia pasakoti apie Klaipėdos naftos terminalo raidą ir jo įtaką miestui. Paskutinėje tam skirto rašinių ...
2024-04-27
Skaityti daugiau

Spyglys

Pirtį reikėjo perduoti vaistininkams, o ne teismų vanojamam šoferiui*

„Gal galima būtų sujungti vaistines su pirtimi”, – šaipėsi Klaipėdos miesto savivaldybės tarybos narys Artūras Razbadauskas ketvirtadienį vykusio Klaipėdos valdžios ...
2024-04-26
Skaityti daugiau

Politika, Svarbu

Per opozicijos valandą - karšti klausimai  ir rusiškas keiksmas

Per jau antrąją šios kadencijos Klaipėdos miesto savivaldybės tarybos opozicijos valandą ketvirtadienį svarstant, ar reikia daryti pietų pertrauką, iš posėdžių ...
2024-04-25
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This