Dalinosi gyvenimu

Sveikata

Gabrielė Ruočkutė
2018-06-20

Komentarų: 0

Praėjusią savaitę minėtos Pasaulinės kraujo donorų dienos proga po Lietuvą keliaujantis neatlygintinos kraujo donorystės turas „Būk čia dėl kitų. Duok kraujo. Dalinkis gyvenimu“ trečiadienį pasiekė uostamiesčio Atgimimo aikštę.

Žmonės nuo 12 iki 18 val. galėjo užsukti į Nacionalinio kraujo centro palapinę ir pasidalinti neatlygintina auka – 450 ml savo kraujo.

Gabrielės Ruočkutės nuotr.

Nors dauguma klaipėdiečių praeidami pro šalį tik žvilgtelėdavo į palapinės vidų, anot donorystės koordinatorės Indrės Stašinskienės, per 6 valandas apsilankė beveik 50 norinčių paaukoti.

Tiesa, donorystės koordinatorė pabrėžė, kad aukoti galėjo ne visi norintys. Koją pakišti norint tapti donoru gali tokie faktoriai kaip per žema hemoglobino koncentracija, per žemas arba per aukštas spaudimas, medikamentų vartojimas, lėtinės ligos ar net nepakankamas miego valandų kiekis, mažas skysčių vartojimas. Taip pat svarbu, kad iki donorystės dienos žmogus lygiai 3 dienas būtų visiškai nevartojęs alkoholio.

Nė vienam davusiam kraujo medikų pagalbos neprireikė, nors šalia visą laiką ir budėjo greitosios pagalbos automobilis. Pašnekovė teigė, kad visi iš palapinės išeidavo gerai nusiteikę, su šypsena, nes žinojo, kad padarė gerą darbą.

„Kiekvienais metais donorų gretos didėja, didėja ir žmonių sąmoningumas. Kraują aukoja ne tik nuolatiniai donorai, nuolat atsiranda ir naujų“, – sakė I. Stašinskienė.

Kol Jurgita, nusprendusi tapti kraujo donore, davė kraują, pasiteiravome, kaip ji jaučiasi. Mergina tvirtino, kad jaučia palengvėjimą padariusi gerą darbą. Baisu taip pat nebuvo, nes tai daro jau antrą kartą.

„Donorystė man atrodo geras sprendimas. Mano suteiktas kraujas – kažkam gali būti išgelbėta gyvybė“, – sakė Jurgita.

Donoras kraujo gali duoti kas 60 kalendorinių dienų, tačiau iš viso moteris per vienerius metus tai gali daryti 4 kartus, o vyrai – 6.

I. Stašinskienė džiaugiasi, kad šiuo metu netrūksta nė vienos grupės kraujo. Tokios akcijos ir daromos norint surinkti atsargas tam, kad kraujo vėliau nepritrūktų. Moteris pasakojo, kad palapinių sezono metu per vienos dienos akciją donorais kartais tampa apie 100 žmonių. Aktyviausi taškai, pasak donorystės koordinatorės, yra Mažeikiai, Telšiai bei Tauragė.

Šiuo metu Nacionalinis kraujo centras su savo palapine keliauja po visą Lietuvą ir kviečia tapti donorais. Liepos mėnesį Klaipėdoje bus surengta dar viena kraujo donorystės akcija, kurios metu uostamiestyje įvyks ir specialus šventinis koncertas.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Miestas, Svarbu

Atgimimo aikštės rekonstrukcija: iš teismo kliūčių nebus

Ir Apeliacinis teismas patvirtino, kad vienos iš abejones dėl Atgimimo aikštės konkurso sąlygų kėlusių bendrovių pretenzijos yra nepagrįstos. Trečią kartą ...
2024-04-25
Skaityti daugiau

Miestas

Atgimimo aikštės konkursas „pakibo“ dėl vieno dokumento

Nors kovo 7 d. Klaipėdos savivaldybė teigė, jog maždaug po mėnesio paaiškės, ar konkurso dalyvių pateikti pasiūlymai atitinka visus reikalavimus ir ...
2024-04-23
Skaityti daugiau

Nuomonės

Metai prie Klaipėdos valdžios šturvalo: sėkmės ir nesėkmės

Sėkme reikėtų vadinti pastangas darbuotis atnaujinant daugiabučių namų kiemus, ugdymo įstaigas ir jų aplinką – dėmesio anksčiau tam tikrai stokota. ...
2024-04-17
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This