Suduotas stiprus smūgis automobilių vagims

Kriminalai ir nelaimės

[vc_row][vc_column][vc_column_text]Taip profesionaliai padirbti automobilių dokumentai, numeriai ir kiti identifikavimo duomenys, kad to nepastebėjo net „Regitros” darbuotojai; vogtus automobilius nuvarinėjančios merginos, kad nesukeltų įtarimų; 13 pavogtų automobilių, 215 nusikalstamų veikų, 9 įtariamieji, 20 nukentėjusiųjų, civiliniai ieškiniai už 30 000 eurų, 72 bylos tomai – tokią didžiulės apimties baudžiamąją bylą baigę tirti Klaipėdos apskrities policijos pareigūnai kartu su prokurorais jau perdavė nagrinėti teismui ir apie tai pranešė antradienį Klaipėdos apygardos prokuratūroje surengtoje spaudos konferencijoje.

Į apynaujus „Toyota“, „Honda” , „BMW“ ir „Audi“ markių automobilius nusitaikiusi organizuota klaipėdiečių grupuotė, kurią sudarė asmenys nuo 27-erių iki 45 metų, nusikalstamas veikas vykdė 2015- 2016 metais.

Automobiliai  buvo vagiami Klaipėdos ir Tauragės apskrityse, iš anksto tam kruopščiai pasirengus, pasiskirsčius vaidmenimis.

Pasak Klaipėdos apskrities vyriausiojo policijos komisariato viršininko pavaduotojo Raimondo Vaitekvičiaus, vieni grupuotės nariai buvo atsakingi už dokumentus, kuriuos pavogdavo užsienyje, kiti ieškodavo dokumentus atitinkančių automobilių pagal markę, modelį, spalvą bei tokių, kuriuose įrengta tik gamyklinė apsaugos signalizacija ir kuriuos galima būtų lengvai pavogti, o automobilius nuvarinėdavo į grupuotę įtrauktos dvi seserys.

„Tam, kad pervarant automobilius sukeltų mažiau įtarimų ir neatkreiptų pašalinių dėmesio”, – merginų įtraukimą į nusikalstamą veiką komentavo pareigūnas.

Automobiliai buvo pardavinėjami Lietuvoje  su „tvarkingais”, niekam, net „Regitros” darbuotojams įtarimų nekeliančiais dokumentais, profesionaliai pagamintais numeriais ir VIN plokštelėmis. Kai kurie automobiliai buvo išardomi ir pardavinėjami detalėmis.

Ir be automobilių, ir be pinigų

9 asmenų grupuotė buvo sulaikyta 2016 m rugpjūčio mėn. Pas juos kratų metu rasta įvairių daiktų – automobilių dokumentų, daug vogtų automobilių detalių, suklastotų kėbulų numerių, VIN plokštelių ir kt.

Visi 13 automobilių, kurie buvo surasti, atiduoti tikriesiems savininkams, o juos sąžiningai įgiję pirkėjai liko be nieko: ir be įsigytos transporto priemonės, ir be pinigų.

Klaipėdos apylinkės prokuroro Kazio Grigaičio teigimu, tikimybė, kad nukentėjusieji atgaus pinigus, yra nemenka, mat teisiamųjų turto areštuota už 45 000 eurų.

„Byloje pareikšti civiliniai ieškiniai už daugiau nei 30 000 eurų. Teisinė reglamentacija numato, kad rastas automobilis grąžinamas pirminiam savininkui, o tas asmuo, kuris nežinodamas, kad įsigijo vogtą automobilį, yra pripažįstamas sąžiningu įgijėju ir jam paliekama galimybė reikalauti žalos atlyginimo iš kaltų asmenų”, – spaudos konferencijoje komentavo prokuroras.

Vagysčių nesieja

Visi  kaltinamieji, daugelis iš kurių jau teisti už panašius nusikaltimus, šiuo metu teismo laukia laisvėje, nes įstatymai nenumato tokio ilgo įkalinimo iki teismo. Tiesa, du iš jų iki šiol dėvi apykojes, kitiems skirtos švelnesnės kardomosios priemonės.

Atsakydamas į „Atviros žurnalistės” klausimą, ar ne tos pačios grupuotės nariai galėjo praėjusią savaitę pavogti net tris apynaujus panašių markių automobilius Palangoje ir du Klaipėdoje, R.Vaitkevičius sakė taip teigti negalįs.

„Tie pavogti automobiliai dar nėra rasti, įtariamųjų nėra nustatyta, pradėti ikiteisminiai tyrimai, iškeltos versijos”,  – komentavo pareigūnas. Jo teigimu, artimiausiu metu tikimasi įtariamuosius nustatyti, nes esą šia kryptimi dirbama intensyviai.

Tiesa, vienas Klaipėdoje užregistruotas kaip pavogtas „Volvo” automobilis kitą dieną atsirado – savininkas buvo pamiršęs, kur jį paliko.

INFORMACIJA

Dėl tyrimo apimties ir specifikos iš pagrindinės bylos į atskirus atskirti 4 tyrimai, iš kurių:

vienas dėl ieškomo 1980 m. gimusio gerai Lietuvos ir užsienio policijai žinomo klaipėdiečio įvykdytų 3 nusikalstamų veikų;

kitas tyrimas baudžiamuoju įsakymu užbaigtas dėl 1990 m. gimusio klaipėdiečio, ankščiau Danijos Karalystėje nuteisto už vogtų daiktų realizavimą, įvykdytų 7 nusikalstamų veikų – dokumentų klastojimo, nusikalstamu būdu įgyto turto realizavimas ir transporto priemonės identifikavimo numerių klastojimas veikiant organizuotoje grupėje;

trečias tyrimas dėl 1973 m. gimusio ankščiau neteisto klaipėdiečio įvykdytų 5 nusikalstamų veikų – nusikalstamu būdu įgyto turto realizavimo, neteisėto vertimosi ūkine komercine veikla;

ketvirtas  tyrimas atskirtas, nesulaukus atsakymų iš Ispanijos Karalystės ir Didžiosios Britanijos teisėsaugos institucijų dėl dokumentų pagrobimo, jų panaudojimo ir transporto priemonės identifikavimo numerių klastojimo. Tikslų nusikalstamų veikų skaičių bus galima konstatuoti tik sulaukus minėtų oficialių atsakymų ir patraukti 1969 m. gimusį asmenį atsakomybėn.

Dėl sudėtingo tyrimo nuo baudžiamosios atsakomybės dėl 11 nusikalstamų veikų buvo atleista 1994 m. gimusi tauragiškė, kuri aktyviai padėjo atskleisti organizuotos grupės narių padarytas nusikalstamas veikas.

Pagrindinėje byloje, apie kurią pranešė pareigūnai, į teismą perduoti 4 organizuotos grupės nariai: 1984 m. gimęs klaipėdietis, 1977 m. gimęs 6 kartus Lietuvoje ir už jos ribų teistas ir 1978 m. gimęs kartą teistas Klaipėdos miesto gyventojai bei 1986 m. gimusi Klaipėdos gyventoja, šiuo metu deklaravusi gyvenamąją vietą Vilniaus r. Jiems inkriminuotos 187 nusikalstamos veikos, tarp jų – 48 sunkūs nusikaltimai: 13 lengvųjų automobilių vagysčių, 1 pasikėsinimas pavogti automobilį, 34 rengimosi pavogti automobilius atvejai, be to, įvairių dokumentų klastojimo, klastotų dokumentų panaudojimo, nusikalstamu būdu įgyto turto realizavimo, transporto priemonės identifikavimo numerių klastojimo, neteisėto vertimosi ūkine komercine veikla ir kt., veikiant organizuotoje grupėje.

Ikiteisminį tyrimą atliko Klaipėdos apskrities Kriminalinės policijos nusikaltimų nuosavybei tyrimo valdyba, jam vadovavo Klaipėdos apylinkės prokuratūra.

Byla Klaipėdos apylinkės teisme turėtų būti pradėta nagrinėti dar iki rugpjūčio mėn.
[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_video link=”https://www.youtube.com/watch?v=XsVKptN-708″][/vc_column][/vc_row]

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Regionas

Apvogė namą Kūlupėnuose

Šeimininkai, vėlų vakarą grįžę namo, pastebėjo, jog yra apvogti. Ketvirtadienį, apie 22.30 val., Kretingos rajone, Kūlupėnuose, grįžus namo pastebėta, jog ...
2024-04-05
Skaityti daugiau

ELTA

Kurortuose daugės automobilių statymo vietų

Ketvirtadienį Seimas pritarė kurortinių savivaldybių Kelių priežiūros ir plėtros programos (KPP) lėšų panaudojimui transporto priemonių stovėjimo aikštelėms ir automobilių saugykloms ...
2023-11-09
Skaityti daugiau

Transportas

Į Lietuvą įvežtų naudotų automobilių rida klastojama dažniau nei pirktų šalyje

Beveik kas penkto į Lietuvą įvežto naudoto automobilio rida yra suklastota. Tai reiškia, kad pirkėjai ne tik permoka, įsigydami tokius ...
2023-10-18
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This