Pajūry veikia nauja automobilių vagių gauja?

Kriminalai ir nelaimės, Svarbu

Šią vasarą pajūryje gerokai padaugėjo automobilių vagysčių. Nuo liepos pradžios Palangoje jau pavogti trys apynaujai gana brangūs automobiliai: liepos 3-ąją jaunuolis neteko „BMW 528i“, pagaminto 2017 m., liepos 7-ąją iš kiemo dingo 2016 m. gamybos automobilis „Toyota Prius“, priklausantis Vilniuje registruotai bendrovei, o liepos 8-ąją  buvo pavogtas  „Toyota Auris“.

Tuo pat metu du automobiliai buvo pavogti ir Klaipėdoje: birželio 30 d. svečias iš Vokietijos  neteko 2016 metų gamybos „Range Rover Sport“ automobilio, kurio vertė –  60 000 eurų, o liepos 4 d. iš Laukininkų g. esančios automobilių stovėjimo aikštelės buvo pavogta „Toyota Verso“, pagaminta 2012 m. Be to, birželio 30 d. Gedminų g. buvo padegta „Mazda“.

„Atviros Klaipėdos” žurnalistė, pastebėjusi tendenciją, jog padažnėjo gana brangių ir vos kelių markių automobilių vagystės, dėl to el. paštu išsiuntė klausimus Klaipėdos apskrities policijos komisariato pareigūnams.

Jų teiravomės, ar negali būti, kad pajūry veikia nauja organizuota automobilių vagių gauja, ar tai yra pavieniai atsitiktiniai vagysčių atvejai, gal jau yra nustatyti šių vagysčių įtariamieji, ar neturima duomenų, jog kai kurios vagystės galėjo būti inscenizuotos, siekiant gauti draudimo išmokas, kokie yra automobilių vagysčių ištyrimo rodikliai ir kt.

Nemano, kad vogė tie patys

Įdomus sutapimas: kitą dieną po to, kai buvo išsiųsti minėtieji  klausimai, Klaipėdos apygardos prokuratūroje policija kartu su prokurorais surengė spaudos konferenciją, kurioje pranešė apie dar birželio mėnesį baigtą ir teismui perduotą nagrinėti didelės apimties automobilių vagysčių bylą.

Paaiškėjus, jog ir sulaikyti gaujos nariai 2015-2016 metais vogė dažniausiai „Toyota” bei BMW markės automobilius, kokių pasigesta ir šių metų liepą, bei sužinojus, jog teismo automobilių vagys laukia laisvėje, spaudos konferencijos metu „Atviros Klaipėdos” žurnalistė pasiteiravo, ar nėra duomenų, kad automobilius Palangoje ir Klaipėdoje galėjo vogti tie patys grupuotės nariai.

Spaudos konferencijoje dalyvavęs Klaipėdos apskrities policijos komisariato viršininko pavaduotojas Raimondas Vaitkevičius (nuotr.) sakė: „Negalim mes taip teigti, kad jie galėjo padaryti (vagystes – aut. pst.). Dėl tų pavogtų automobilių kol kas įtariamųjų nėra nustatyta ir tie automobiliai nėra rasti. Yra pradėti ikiteisminiai tyrimai, iškeltos versijos, tikimės, kad greitu laiku mums pavyks nustatyti asmenis, kurie įvykdė tų automobilių vagystes”.

Po poros dienų per policijos Komunikacijos grupę atsiųstame Nusikaltimų nuosavybei tyrimo valdybos atsakyme pakartotos tos pačios frazės bei teigiama, kad „duomenų apie tai, kad tai būtų draudiminiai sukčiavimai, neturima”.  Į klausimą, ar nustatyta, kas galėjo padegti „Mazdą” ir kokie šio nusikaltimo motyvai, atsakyta nebuvo.

Be to, diena anksčiau atsakymą atsiuntė ir Palangos policijos komisariato Veiklos skyriaus viršininkas Kęstutis Bončkus. Jo teigimu, „du ikiteisminius tyrimus dėl automobilių Toyota vagysčių atlieka Klaipėdos AVPK NNTV, dėl pavogto BMW automobilio tyrimą atlieka Palangos m. PK, įtariamieji nenustatyti”.

K. Bončkus, atsakydamas į mūsų klausimą, kiek papildomų pareigūnų vasaros metu komandiruota į Palangą ir ar jų pakanka, atsakė, jog „pareigūnų, užtikrinančių viešąją tvarką, eismo saugumą, vykdančių nusikalstamų veikų tyrimą ir prevenciją, skaičius yra pakankamas. Be Palangos m. PK dirbančių pareigūnų, liepos mėnesį reagavimui į Palangos m. PK yra komandiruoti 9 policijos pareigūnai, pagal poreikį nuolat pasitelkiama iki 20 Viešojo saugumo tarnybos pareigūnų”.

Kartu skyriaus viršininkas patarė poilsiautojams „drausti ir saugoti savo turtą, nepalikti brangių daiktų be priežiūros, nelaikyti namuose didelių sumų grynaisiais, įsirengti ir įjungti išeinant signalizaciją, kad ir dienos metu, brangius daiktus ir papuošalus laikyti prie sienų ar grindų pritvirtintuose seifuose”.  Pareigūnas teigė, kad esą pastebima, jog „visi brangūs papuošalai, pinigai buvo pagrobti iš nerakinamų spintelių, spintų ir pan”.

Atsakant į pateiktą klausimą, kiek šiemet iš viso užregistruota automobilių vagysčių ir kokie yra jų ištyrimo rodikliai, Komunikacijos grupės atstovė Jūratė Albrektienė atsiuntė šiuos duomenis iliustruojančią lentelę, kuria ir dalinamės.

Nors joje pateikti tik pirmojo šių metų pusmečio duomenys, iš jų akivaizdžiai matyti, kad šiemet  gerokai išaugo automobilių vagysčių skaičius tiek visoje apskrityje, tiek ir Klaipėdoje. Uostamiestyje per visus 2017 m. buvo pavogta tik 16 automobilių, o vien per šių metų pirmąjį pusmetį – jau 44. Tiesa, jų ištyrimo rodikliai yra gana neblogi  – beveik 54 proc. (žiūr. dviejų – 3 ir 4 eilučių duomenis). Apie baigtus automobilių vagysčių ikiteisminius tyrimus duomenų negavome.

 

2 Comments

  1. EE

    Kaip gali būti: vagystė viena, ištirta proc. -50 ?

    Reply
    • Palmira Martinkienė

      Policijos reikia klausti, jų lentelė 🙂 Gal surado automobilį, bet nenustatė, kas pavogė?

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Kriminalai ir nelaimės

Avaringojoje sankryžoje BMW trenkėsi į namo sieną

Socialiniame tinkle „Klaipėdos reidai II” dalinamasi nuotrauka, kurioje užfiksuota, kaip trečiadienio popietę automobilis BMW X6 atsitrenkė į renovuoto namo sieną ...
2024-04-03
Skaityti daugiau

Kriminalai ir nelaimės

Dėl vagystės sulaikyti du nepilnamečiai ir vienas mažametis

Per praėjusią parą Klaipėdoje užfiksuotos net trys vagystės. Sulaikyti trys įtariamieji nepilnamečiai, du iš jų atsidūrė areštinėje. Ketvirtadienį apie 11 ...
2024-01-05
Skaityti daugiau

Kriminalai ir nelaimės

Sulaikyti jaunuoliai, įtariami vogę degalus bei pagrobę du automobilius

Klaipėdos miesto bei Klaipėdos rajono policijos pareigūnai praneša nustatę du jaunus įtariamuosius – 20-ties ir 19-os metų, kurie galėjo įvykdyti ...
2023-12-22
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This