Laistykite pagaliau gatves! (papildyta)

Mums rašo

Vidas Burokas
2018-08-10

Komentarų: 1

Gyvenu ne Klaipėdos centre, ne Vitėje, ne prie geležinkelio, ne prie uosto. Bet langus irgi turiu valyti beveik kas savaitę. Gyvenu netoli „Akropolio”, arčiau Šilutės plento, kur nėra jokios uosto krovos, bet kiaurą parą zuja automobiliai.

Šilutės pl. kiaurą parą zuja automobiliai. Palmiros Mart nuotr.

Juodų dulkių nuotraukas galėjau siųsti į spaudą jau seniai, bet pats durnas, kad to nedariau – vis tas lietuvio bruožas „ai, vis vien niekas nepasikeis, niekam tai nerūpi, yra didesnių problemų…“

Bet stebėdamas tai, kas šiandien vyksta socialiniuose tinkluose dėl dulkių Klaipėdos centre, gailiuosi, kad mes irgi per ilgai tylėjome… Gerbiamas, mere, miestas dūsta nuo dulkių!

Taip, aš suprantu, vasara ekstremali, sausa, nėra lietaus, bet valyti ir laistyti gatves yra būtina. Čia yra elementarus ir gana paprastas būdas sumažinti dulkėtumą gatvėse ir mūsų namuose. Žiema irgi kartais būna ekstremali – tada juk sutelkiamos visos gatvių valymo pajėgos. O kuo situacija dabar kitokia? Kur žiūri miesto savivaldybės ūkio specialistai? Ar jie ramiai gyvena užmiestyje ar prie jūros ir jiems mūsų dulkinų gatvių problemos yra kažkur toli? Čia nereikia išradinėti dviračio, o tiesiog naudoti tai, kas yra daroma visame pasaulyje. Na, o jeigu dar reikia įrodymų, kad miestas dūsta nuo dulkinų gatvių, prašom – viešai prieinama informacija, kad Klaipėdoje oro tarša kietosiomis dalelėmis Šilutės plente per šiuos metus jau viršijo normas net 41 dieną, kai yra leidžiama 35 dienas per metus.

Klaipėda – sveikas miestas? Juokinga. O metai dar nesibaigė. Miesto vadovai, argi tai ne argumentas ne pasyviai laukti lietaus, bet pagaliau imtis gatvių valymo.

Nekursiu judėjimų, nebursiu grupių „Facebook”, neisiu į rinkimus mojuodamas taršos vėliava, bet paprašysiu žmogiškai – laistykite pagaliau gatves!

Savivaldybės pranešimas

Tuo metu Klaipėdos savivaldybė suskubo išplatinti pranešimą, kad nuo šio penktadienio, rugpjūčio 10-osios, į uostamiesčio gatves išriedės daugiau dangos laistymo automobilių.

„Smarkaus lietaus Klaipėdoje nebuvo jau senokai, tad kaupiasi kietosios dalelės, daugėja dulkių ir užterštumo. Todėl ir nusprendėme bent šiek tiek miestą atgaivinti vandeniu“, – pranešime cituojamas Klaipėdos m. savivaldybės administracijos direktorius Saulius Budinas.

Teigiama, jog bus laistomos didžiosios miesto gatvės – Šilutės bei Vilniaus plentai, Baltijos ir Taikos prospektai, Dubysos, Minijos, Debreceno gatvės. Taip pat Bangų, Pilies, Tiltų, Herkaus Manto, Mokyklos, Galinio Pylimo ir kitos. Taip pat intensyviau bus laistomos Atgimimo ir Lietuvininkų aikštės bei Kruizinių laivų terminalas.

1 Comment

  1. Renaldas

    Aplinkos apsaugos programa, priemonė „Oro taršos kietosiomis dalelėmis mažinimas, atnaujinant gatvių priežiūros ir valymo technologijas” – savivaldos 2018 metų biudžete numatyta, kad bus įsigytos 8 valymo mašinos ir įgyvendinta visuomenės informavimo kampanija. Iš ankstesnių pranešimų spaudai: Siekiant mažinti oro taršą kietosiomis dalelėmis Klaipėdoje bus įsigyta nauja, moderni gatvių ir šaligatvių valymo technika. Numatoma pirkti 8 vakuumines mašinas: tris – šaligatviams, pėsčiųjų ir dviračių takams, vieną – siauroms senamiesčio gatvelėms ir keturias, skirtas kitoms miesto gatvėms valyti. Mašinų varikliai atitiks ne žemesnius kaip Euro 6 teršalų išmetimo reikalavimus. Nauja technika bus perduota eksploatuoti viešųjų konkursų metu parinktoms įmonėms.
    Viso tam numatyta 1’578’000 EUR, 197’250 EUR vidutiniai vienai mašinai tenkantys įsigijimo kaštai.
    Čia savivalda

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Svarbu, Sveikata

Baimes kėlusiam projektui pritarta vienbalsiai

Klaipėdos meras Arvydas Vaitkus ketvirtadienį miesto Tarybos posėdžio metu dar kartą patikino, jog dėl sumanymo paliatyvios slaugos paslaugas vaikams teikti ...
2024-04-25
Skaityti daugiau

Sveikata

Saulius Budinas - KUL vadovybės komandoje

Pasitvirtino „Atviros Klaipėdos” jau skelbta informacija, jog konkursą užimti Klaipėdos universiteto ligoninės (KUL) generalinio direktoriaus pavaduotojo infrastruktūrai ir plėtrai pareigas ...
2024-04-08
Skaityti daugiau

Miestas, Svarbu

Dėl senosios Klaipėdos pirties likimo - idėjų lietus

„Tai reikia ją padaryti visiškai nemokama”, – trečiadienį Klaipėdos miesto tarybos Finansų ir ekonomikos komiteto posėdžio metu pasiūlė konservatorius Aidas ...
2024-04-03
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This