Ką pasakoja senamiesčio skulptūros?

Fotoreportažai, Miestas, Svarbu

Gabrielė Ruočkutė
2018-08-18

Komentarų: 1

[vc_row][vc_column][vc_column_text]Grupė uostamiesčio gyventojų penktadienio popietę leidosi Klaipėdos senamiesčio skulptūrų keliu. Ekskursijos sumanytoja, gidė Agnė Jonikaitytė aprodė net 30 charakteringiausių senamiesčio skulptūrų, tačiau, pasak jos, tai – visai nedaug, kadangi visoje Klaipėdoje skulptūrų yra net apie 200.

Gabrielės Ruočkutės nuotr.

Pradėję savo žygį nuo „Neringos“ skulptūros prie Senojo turgaus žiedo ekskursantai patraukė „Friedricho pasažo” link, o iš ten – grįstais senamiesčio takais ir takeliais iki pačios naujausios „Motociklininko“ skulptūros, skirtos Lietuvos baikerių judėjimo Lietuvoje pradininkui Antanui Poškai.

Dalyviai žygio metu išgirdo 3 skirtingas legendas: apie pačią pirmąją skulptūrą „Neringą“, kaip ji tapusi milžine iš jūros traukdavo žvejus; Klaipėdos miesto susikūrimo legendą apie klampią pėdą prie „Slibino“ skulptūros; ir, turbūt, daugeliui gerai žinomą istoriją apie tai, kodėl atsirado žymioji „Vaiduoklio“ skulptūra.

Išklausę faktus ir istoriją apie kurią nors iš skulptūrų, keliaudami kitos link, kai kurie dalyviai tarpusavyje šnibždėjosi, ar anksčiau praeidami pastebėjo vieną ar kitą skulptūrą. Tikriausiai, rečiausiai pastebima skulptūra, aplankyta ekskursijos metu – tai „Friedricho pasažo“ viduje stovintis „Dainuojantis medis“, kuris Japonijoje vykusioje Tarptautinėje Kalvystės parodoje pelnė 2-ąją vietą.

Retai minimas ir tas faktas, kad senamiesčio centre stovinti skulptūra „Senamiesčio paštas“ – vienintelė skulptūra Klaipėdoje turinti funkcinę paskirtį.

Pasirodo, į ją galima mesti laiškus su pasiūlymais, idėjomis, kritika Klaipėdos senamiesčiui ir jo verslininkams. Šiuos laiškus, pagal pirminę idėją, kas mėnesį turi išimti ir perskaityti Klaipėdos senamiesčio verslininkų sąjunga. Kai kurie laiškai netgi perduodami atitinkamoms institucijoms, tad jeigu norite ką nors svarbaus pasakyti Klaipėdos miesto merui, bandykite savo laišką palikti prie Tiltų ir Turgaus gatvių sankryžos stovinčioje skulptūroje.

Buvo aplankytos ir turistų labiausiai mėgstamos skulptūros, tokios kaip „Peliukas“, „Katinas“ ir „Kaminkrėtys“. Visi jie turi svarbią užduotį – pildyti klaipėdiečių ir miesto svečių norus. Ekskursijos gidė Agnė Jonikaitytė juokavo, kad „Peliukas“ šiuo klausimu dirba taip intensyviai, jog per laiką net ir jo nosis tapo bukesnė, o štai, pavyzdžiui, „Katinas džentelmeno veidu“ iš savo darbo vietos buvo pasišalinęs jau net 4 kartus. Kaip juokavo gidė, turbūt, kaip ir visos katės, jis mėgsta vaikščioti vienas.

Bene didžiausio ekskursijos dalyvių susidomėjimo susilaukė Anikės skulptūros istorija. Gidė Agnė prisipažino, kad „Anikė“ – tai mėgstamiausia jos skulptūra.

„Tai centrinė skulptūra su labai įdomia istorija. Tai vienintelė man žinoma skulptūra atstatyta iš vokiečių laikų. Tiek jos legenda, tiek pati istorija, besitęsianti nuo XVII amžiaus, ir tai, kad ji vis dar gyva šiandien, kad vokiečių turistų grupės atvažiavusios į Klaipėdą dainuoja dainą apie Anikę – įspūdinga“, – sakė A. Jonikaitytė.

Ekskursijoje dalyvavusi Giedrė sakė, kad jai labai patiko tai, ką išgirdo: „Sužinojau kelias naujas detales. Įspūdingiausia man – Anikės istorija, pirmą kartą išgirdau kai kurių autorių pavardes, o kai kurias iki šiol žinojau klaidingai. Kadangi esu klaipėdietė, visas skulptūras jau buvau mačiusi“.

Po pasivaikščiojimo užsilikusios pasišnekučiuoti Daiva ir Milda irgi negailėjo pagyrų ne tik pačiai ekskursijai, bet ir jos gidei Agnei: „Viskas susisteminta, tikslinga, maršrutas gerai apgalvotas. Aišku, tas skulptūras esame mačiusios, bet vieną kitą naują faktą sužinojome. Pirmą kartą išgirdome faktus apie Anikės skulptūrą, kelias naujas datas.“

„Džiaugiuosi, kad Agnė užsiima šia veikla, šviečia žmones. Dalyvavau ir kitose jos ekskursijose. Galbūt praėjusios šiek tiek labiau patiko, buvo daugiau įdomių faktų“, – pripažino ekskursijos dalyvė.

Tai buvo jau trečioji Agnės organizuojama ekskursija. Pasak gidės, tokį maršrutą ji pasirinko todėl, kad Klaipėdos miestas išsiskiria turimų skulptūrų skaičiumi, tačiau mes dažniausiai mažai apie jas žinome, pro skulptūras praeiname tarsi pro statistus.

„Mes pro jas praeiname, bet į jas nežiūrime. Vis dėlto, ruošdama šį maršrutą šiek tiek dvejojau. Galvojau, o kas bus, jei viską paruošiu, tačiau visi viską žinos. Ši ekskursija jau buvo trečiasis bandymas. Pirmus du kartus šiek tiek paklausinėjau žmonių ir supratau, kad visgi skulptūros mums yra statistai, todėl noriu jas prakalbinti. Nei viena iš skulptūrų Klaipėdoje neatsirado be priežasties, kiekviena turi ką pasakyti“, – kalbėjo Agnė.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_gallery interval=”5″ images=”44827,44826,44825,44824,44823,44822″ img_size=”large”][/vc_column][/vc_row]

1 Comment

  1. Man parūpo

    ar mūsų žymusis turizmo informacijos centras( o gal net savivaldybė!) bent kažkiek moka šiai panelei Agnei, ar kaip visada Klaipėdos idėjiniai dirba už dyką o pinigus pasiima Kažkas?Nepamiršdami tiems kas daro didžiausią darbą per petį paploti.:D)

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Miestas, Svarbu

Šimtą metrų senamiesčio gatvės remontuos daugiau nei metus?

„Visoje Aukštosios gatvės atkarpoje, nuo Didžiosios Vandens g. iki Daržų g. namo, naudojami tik esami tašytų akmenų blokeliai!”, – šauktuku ...
2024-03-30
Skaityti daugiau

Miestas

Senamiesčio fasadų tvarkymo paramai - papildomas kvietimas

Klaipėdos savivaldybė skelbia, kad siekiant išnaudoti lėšų likutį – 70 tūkst. eurų – skelbiamas pakartotinis kvietimas teikti paraiškas Klaipėdos senamiesčio ...
2024-03-26
Skaityti daugiau

Fotoreportažai, Spyglys

Už terlių Kaziuką mokėsime visi?*

Išanalizavęs investicijų pritraukimu į miestą turinčios besirūpinti agentūros „Klaipėda ID“ ir pigią šilumą teoriškai turinčios tiekti „Klaipėdos energijos“ kadrų politiką ...
2024-03-18
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This