Reformacijos 500-metį minės ir Klaipėdoje

Mums rašo

Spalio 31 d. krikščioniškasis pasaulis mini Reformacijos 500 metų jubiliejų. Lietuvos Respublikos Seimas 2017 metus taip pat paskelbė Reformacijos metais.

1517 m. prie Vitenbergo pilies bažnyčios durų augustinų vienuolis, universiteto profesorius dr. Martynas Liuteris prikalė 95 tezes apie tikėjimo dalykus. Tai buvo protestas prieš indulgencijų pardavinėjimą ir kitus to meto Bažnyčios nukrypimus nuo Šventojo Rašto tiesų. Tezės greitai pasklido po Vokietiją, kitas Europos šalis, pasiekė net Romą. Įsižiebė Reformacijos ugnis, pakeitusi ne tik Vokietijos kraštą, dalį Europos, bet ir visą krikščionišką pasaulį. Reformacijos mintys lietė ne vien Bažnyčią, tikėjimo reikalus, bet ir kultūrą, švietimą, požiūrį į valstybę.

Reformacijos idėjas iš Vokietijos į Lietuvą atvežė ir ten studijavę studentai. Prūsijos hercogystė (buvęs kryžiuočių ordinas), jos kraštas, taigi, ir Klaipėda, tampa pirmąja protestantiška valstybe.

Keitėsi ne tik pamaldų apeigos, požiūris į tam tikrus teologinius dalykus. Žmonės raginami asmeniškai gilintis į tikėjimą, jo šaltinį Šventąjį Raštą, kuris buvo skaityti draudžiama knyga. Į nacionalines (gimtąsias) kalbas pradedamas versti Šventasis Raštas, vėliau M. Liuterio katekizmai ir kitos knygos, kuriamos ir verčiamos krikščioniškos giesmės. Taip pat ir pirmoji lietuviška knyga M. Mažvydo „Katekizmas“ su lietuvių kalbos gramatikos pagrindais ir pirmomis lietuviškomis giesmėmis yra reformacijos vaisius. Steigiamos mokyklos, stengiamasi, kad žmonės būtų raštingi, keliamas jų tautiškumas, stiprinami valstybingumo pamatai. Neužmirštami Lietuvai, jos kultūrai, švietimui, valstybingumui nusipelnę asmenys – tai A. Kulvietis, S. Rapalionis, M. Mažvydas, Lietuvos didikai Radvilos, J. Bretkūnas, D. Kleinas, grožinės literatūros klasikas K. Donelaitis bei daugelis kitų.

Šiemet Lietuvos daugelyje miestų, miestelių bažnyčiose, kultūros erdvėse skambėjo evangeliška muzika, giesmės, buvo rengiamos  konferencijos ir panašūs renginiai.

Klaipėdos evangelikų liuteronų parapija nėra gausi. Nelikę gražių Šv. Jono, Šv. Jokūbo bažnyčių. Neliko ir Reformatų, Anglikonų Dievo namų. Bet mes esame ir su geros valios žmonių pagalba tikimės išvysti atstatytą Šv. Jono bažnyčią, kurioje kažkada meldėsi ir Prūsijos karaliai.

Kviečiame prisiminti Reformaciją, liuteronišką tradiciją, kaip šio kašto istorinį paveldą. Šiai svarbiai datai pažymėti organizuojame parapijos atvirų durų dienas, kviesdami susipažinti su liuteroniška nūdiena. Viliamės, jog labiau pažinsite mus, mūsų Bažnyčią. Lauksime kiekvieno vaiko, suaugusio ar senjoro, norinčių su mumis paminėti šią istorinę šventę.

ATVIRŲ DURŲ DIENŲ PROGRAMA

Vieta – Klaipėdos evangelikų liuteronų bažnyčia (Pylimo g.2) , prie Jono kalnelio.

 LAPKRIČIO  3 D.

18 val. Vaidybinio filmo “Liuteris” peržiūra.

 LAPKRIČIO  4 D.

11 val. Pašnekesiai apie Reformaciją prie kavos puodelio.

11 -13.30 val. Programa vaikams –Biblijos istorija, žaidimai.

15 val.  Konferencija „Reformacijai -500: praeitis ir dabartis”:

15.05 – 15.20 val.  „Svarbiausios liuteroniškos teologijos ypatybės“,  pranešėjas Šilutės parapijos kunigas Remigijus Šemeklis.

15.20 – 15.35  val.   „Reformacijos įtaka Klaipėdos miesto raidai“,  pranešėjas Vokietijos Federacinės Respublikos Garbės konsulas,  doc. dr. Arūnas Baublys.

15.35 – 15.50 val.  „Pirmieji lietuviški Biblijos vertimai“,  pranešėjas dr. Giedrius Saulytis

15.50 – 16.15 val.  “Muzikinis ugdymas Mažojoje Lietuvoje 16 –19 amžiuje“, pranešėja muzikologė, profesorė Daiva Kšanienė

16.15 – 16.45  val. klausimai, diskusijos. Kavos pertrauka.

17 val.  koncertas „Gyvenimą pašlovintą turėsi”. 

LAPKRIČIO  5 D.

10 val.  Ekumeninės pamaldos, skirtos Reformacijos 500-ųjų metinių jubiliejui.

Parapijos kunigas Reincholdas Moras

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Istorinės Klaipėdos pėdos, Svarbu

Reformacija ir Klaipėdos religinis žemėlapis

Reformacija – XVI a. Europoje prasidėjęs judėjimas, kurio pirminis siekis – reformuoti  katališkąją bažnyčią. To meto Europoje reiškėsi kelios reformacijos srovės, ...
2023-11-17
Skaityti daugiau

Mums rašo

Imanuelio Kanto idėjas siekė priartinti prie šių laikų žmogaus

Rugsėjį Klaipėdos miesto savivaldybės Imanuelio Kanto viešojoje bibliotekoje organizuota mokslinė konferencija „Imanuelio Kanto filosofinių idėjų poveikis šių laikų žmogaus gyvenimo ...
2023-10-04
Skaityti daugiau

Kultūra

Klaipėdos krašte vyks liuteroniškos kultūros dienos

Martynas Mažvydas, Kristijonas Donelaitis, Martynas Liudvikas Rėza – tai vieni žinomiausių Lietuvos liuteronų bendruomenės atstovų, palikusių ryškų pėdsaką Lietuvos kultūrinėje ...
2023-09-21
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This