Kam naudojamos reprezentacinės lėšos?

Regionas

Klaipėdos rajono savivaldybė suskubo visuomenei paaiškinti, kam ji naudoja reprezentacines lėšas. Esą viešojoje erdvėje pasigirdusią kritiką greičiausiai iššaukė informacijos trūkumas.

Rajono savivaldybės išplatintame pranešime spaudai teigiam, kad „nors bandoma pabrėžti, kad reprezentacinės lėšos naudojamos tik kavai, saldainiams, smulkioms dovanėlėms, tačiau pamirštama paminėti, kad didžioji dalis dovanų, daiktų, pirktų už reprezentacines lėšas, teko rajono bendruomenėms, gyventojams, kurie rodė pilietines iniciatyvas, dalyvavo Lietuvos valstybės atkūrimo šimtmečio renginiuose, mokiniams, kurie dalyvavo įvairiose akcijose”.

„Žinoma, lėšas reikia taupyti visur, kur įmanoma. Manau, kad galėjome jų daugiau sutaupyti ir šioje srityje, galbūt padarėme ne viską, tačiau Lietuvos valstybės atkūrimo 100-mečio metai pasižymėjo renginių gausa, šventėme jubiliejinį Gargždų gimtadienį, o tai lėmė ir didesnį lėšų poreikį”, − pranešime spaudai cituojamas rajono savivaldybės administracijos direktorius Sigitas Karbauskas.

Klaipėdos r. savivaldybės atstovės sveikina liepos 6- ąją atžalų susilaukusią rajono gyventoją. Savivaldybės nuotr.

Jo teigimu, metų pradžioje Taryba tvirtino Savivaldybės biudžetą, kuriame reprezentacinėms išlaidoms buvo numatyta skirti 50 tūkst. eurų. Iš šių lėšų 15 tūkst. eurų buvo iškart panaudoti sumokėti kreditoriniams įsiskolinimams už 2017 metus. „Taigi 2018 metų pradžioje realių lėšų reprezentacijai turėjome 35 tūkst. eurų. Liepos mėnesį tikslindami biudžetą paprašėme papildomų 21,7 tūkst. eurų, o praėjusiame posėdyje – dar 20 tūkst. eurų. Taigi 2018 metais reprezentacinės lėšos sudaro 76,7 tūkst. eurų. Net ir pridėjus 15 tūkst. eurų, kurie buvo panaudoti kreditorinių įsiskolinimų sumokėjimui, reprezentacinės lėšos sudaro gerokai mažiau nei 1 procentą visų Savivaldybės biudžeto lėšų”, –  sakė S. Karbauskas.

Skiria bendruomenėms

Pasak Administracijos direktoriaus, pagrįsta kritika visuomet yra gerai, ji verčia pasitempti, labiau stengtis, mokytis iš padarytų klaidų, tačiau situacija dėl reprezentacinių lėšų kelia nemažai klausimų, į kuriuos galime pabandyti atsakyti kiekvienas sau: ar reikėjo patenkinti Veiviržėnų Jurgio Šaulio gimnazijos prašymą nupirkti vaikams vienodus rūbus Dainų šventei, ar reikėjo atsiliepti į balsėniškių prašymą nupirkti Lietuvos vėliavos spalvos marškinėlius, kad Vasario 16-ąją prie paminklo Jurgiui Šauliui jie iš 100 žmonių galėtų suformuoti gyvą vėliavą, ar reikėjo skirti dovanas pėsčiųjų žygių, skirtų Lietuvos valstybės atkūrimo 100-mečiui, dalyvių apdovanojimams, galbūt nereikėjo organizuoti akcijos ir dalinti vėliavų naujakuriams, nepasiturintiems, gal nereikėjo Gargždų miesto 765-ojo jubiliejaus proga priimti net trijų užsienio delegacijų?

Anot S. Karbausko, kartu kaip bendruomenė turime nuspręsti, ar mūsų rajonui svarbios gyventojų iniciatyvos, jų organizuojamos šventės, ar mums svarbūs tarptautiniai ryšiai, apskritai, ar savivaldos atstovai turi rodyti dėmesį gyventojams, skatinti jų iniciatyvas, apdovanoti pilietiškiausius?

„Už reprezentacines lėšas perkami ir padėkos raštai, dovanų maišeliai, suvenyrai, rašikliai, įvairios dovanos, kurios skiriamos konkursų laimėtojams. Mes džiaugiamės kiekvienu pilietišku gyventoju, kuris skiria dėmesio aplinkosaugai, civilinei saugai, rajono turizmo objektams, kultūros paveldui, lietuvių kalbai, kuris organizuoja pėsčiųjų žygius, sąžiningai dirba, puoselėja savo gyvenamąją aplinką. Manau, kad tokie asmenys tikrai yra verti padėkos rašto, simbolinės dovanos. Daugelio renginių, konkursų organizatoriai prašo Savivaldybės paramos, todėl keista stebėti, kuomet reprezentacijai skirtomis išlaidomis piktinasi politikai, kurie patys prašo įvairių prizų savo renginiams bei mielai stoja į sveikintojų gretas, kai teikiamos iš reprezentacinių lėšų pirktos dovanos“, teigė S. Karbauskas.

Daug diskusijų kyla ir dėl lėšų, skirtų kavai, saldainiams, tačiau Klaipėdos rajono savivaldybėje kasdien apsilanko įvairių svečių, bendruomenių, įmonių atstovų, gyventojų, todėl vadovams pavaišinti svečius kava, saldumynais – gero tono ženklas. Saldainiais bei vandeniu taip pat vaišinami ir įvairių seminarų, mokymų dalyviai, moksleiviai bei kiti asmenys, apsilankę Savivaldybėje. Vertėtų paminėti, kad iš tų pačių reprezentacinių lėšų Tarybos posėdžių pertraukų metu yra maitinami, kava vaišinami ir Tarybos nariai, žiniasklaidos atstovai.

Daug renginių

„Šie metai – iš tiesų išskirtiniai, švenčiame Lietuvos valstybės atkūrimo 100-metį. Visi džiaugiamės rajono gyventojų aktyvių dalyvavimu renginiuose, iniciatyvumu, pilietiškumu, tačiau, kai diskutuojame apie lėšų reprezentacinėms priemonėms panaudojimo tikslingumą, kviečiu kiekvieną pasvarstyti, kokius gyventojų prašymus reikėjo atmesti, kurie buvo neverti Savivaldybės paramos simbolinėmis dovanėlėmis, kurie nenusipelnė vėliavų, padėkos raštų, gėlių puokštės, kuri užsienio partnerių, verslininkų, valstybinių įstaigų atstovų delegacija nenusipelnė dovanos su rajono atributika?

Kalbėti skaičiais reikia, tačiau vertėtų nepamiršti ir kainų augimo, negalime norėti ir naiviai tikėtis, kad viskas kainuos tiek, kiek prieš 5 ir daugiau metų, todėl tokie palyginimai yra tiesiog nesąžiningi. Paskaičiuokime, kiek kainuoja vienas geras skėtis, USB laikmena ar rašiklis, o šiuos daiktus dar puošiame Savivaldybės atributika. Šiandien, stebėdamas diskusijas viešojoje erdvėje, kviečiu kiekvieną pasvarstyti, kaip jie naudotų reprezentacines lėšas, − ar atmestų bendruomenių prašymus, neprisidėtų prie renginių, − ir, žinoma, visuomet esu dėkingas už kritiką bei raginu visus iš naujo pagalvoti apie reprezentacinių lėšų naudojimą, jų taupymą, diskutuoti viešoje erdvėje, teikti pasiūlymus, idėjas“, – kvietė administracijos direktorius S. Karbauskas.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Regionas, Svarbu

Karjerų tvenkinius apjuos pėsčiųjų takai

Klaipėdoje rajone, Slengių kaime, aplink du buvusių karjerų tvenkinius per trejetą metų norima nutiesti pėsčiųjų takus. Tvenkiniai, tarp kurių esama ...
2024-02-24
Skaityti daugiau

Regionas, Svarbu

Byloje dėl šmeižto ant menčių paguldė tik vieną konservatorių

Klaipėdos rajono savivaldybės administracijos direktorius Sigitas Karbauskas, siekęs, kad buvusių tarybos narių konservatorių Rasos Petrauskienės ir Alfredo Šiaulio teiginiai apie ...
2024-02-23
Skaityti daugiau

Regionas

Naujojoje Klaipėdos rajono koalicijoje - keturių partijų atstovai

Ketvirtadienį Klaipėdos rajono savivaldybėje pasirašyta koalicinė sutartis. Pranešama, jog į valdančiąją daugumą jungiasi keturios politinės partijos – Lietuvos valstiečių ir ...
2023-03-23
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This