Klaipėdoje vyks Lietuvos ir Baltarusijos forumas

Miestas

Spalio 26-27 dienomis Klaipėdoje rengiamas Lietuvos ir Baltarusijos forumas „Kas mus jungia?“.

„Lietuva ir Baltarusija nėra vien tik kaimyninės šalys. Dviejų šalių visuomenes sieja ne tik istoriniai ryšiai, siekiantys senųjų laikų, tačiau ir tamprūs ekonominiai ir kultūriniai ryšiai, lietuviai gyvenantys Baltarusijoje baltarusiai Lietuvoje. Ypatingą tautų ryšį liudija abiems visuomenėms bendri nacionaliniai simboliai tokie kaip istorinė Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės sostinė – Vilnius, šių šalių žmonėms brangūs ir tie patys istoriniai veikėjai, tokie kaip didysis kunigaikštis Vytautas, kunigaikščiai Radvilos, Kalinauskas ar Kosciuška. Visi netiesioginiai faktoriai liudytų,
kad visuomeniniai ir tarpvalstybiniai santykiai turėtų būti labai geri. Tačiau taip nėra. Kyla nesutarimų dėl statomos Astravo atomininkės elektrinės, Lietuvoje daug kas nerimauja, ar mūsų kaimynams pavyks išsaugoti savąją baltarusių valstybę. Daugumai lietuvių nepatinka politinė sistema dabar egzistuojanti Baltarusijoje. Iš kitos pusės, Baltarusijoje atsargiai žvelgiama į Lietuvos euroatlantinę integraciją ir aktyvią užsienio politiką Baltarusijos atžvilgiu. Šie sunkūs klausimai iš tikro smarkai įtakoja lietuvių ir baltarusių santykius ir, vargu, ar jais dviejų šalių politikams pavyks kada nors susitarti”, – rašo forumo organizatoriai.

Anot jų, realiai egzistuojančios problemos paskutiniu metu ėmė dominuoti visoje Lietuvos ir Baltarusijos santykių darbotvarkėje.

„Mes pastebime, kad daug nesusikalbėjimų yra ir istorinėmis temomis, kurios, kaip atrodytų iš pirmo žvilgsnio turėtų vienyti dvi tautas. Visa tai dar labiau komplikuoja dvišalius santykius, apsunkina ne tik politikų bendravimą, tačiau sudaro daug kliūčių intelektualų, mokslo, kultūros, verslo žmonių bendravimui. Taip neturėtų būti. Nepamiršdami realiai egzistuojančių problemų, turėtume ieškoti sąlyčio taškų tais klausimais, kurie mus jungia ar tais kuriais mes galime susikalbėti. Būtent dialogo užmezgimas ir galimų bendrų naujų darbų iniciavimas ateityje ir yra svarbiausias šio pirmojo Lietuvos ir Baltarusijos forumo pagrindinis tikslas”, – įsitikinę organizatoriai.

Teigiama, kad šio forumo tikslas yra plėtoti ir skatinti pilietinį Lietuvos ir Baltarusijos dialogą, kurio dėka bus galima aptarti tarpvalstybinio bendradarbiavimo perspektyvas ir kylančias problemas, siekti gilesnio valstybių ir tautų tarpusavio supratimo.

Forumą organizuoja Klaipėdos miesto savivaldybė, Klaipėdos universitetas bei visuomeninės ir nevyriausybinės organizacijos – Jerzy Giedroyc dialogo ir bendradarbiavimo forumas, Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės institutas, institutas “Палітычная сфера”.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Nuomonės

Minskas, Astana – lygiuok, ramiai!

Po Ukrainos kariuomenės bepiločių orlaivių (dronų) atakų prieš stambias Rusijos naftos perdirbimo įmones (refinerijas) europinėje šalies dalyje, pasekmės, atrodo, yra ...
2024-04-10
Skaityti daugiau

ELTA

Siūloma pratęsti draudimą retransliuoti rusiškus ir baltarusiškus TV kanalus

Vyriausybė pritaria siūlymui pratęsti draudimą retransliuoti Rusijos ir Baltarusijos kanalų programas. Šiuo metu numatyta, kad pastarasis ribojimas galioja iki 2024 ...
2024-04-10
Skaityti daugiau

Nuomonės

Ne tik apie litvinizmą

Ar pamenate, kas laimėjo Saulės mūšį 1236 metais? Jei pamiršote, apie tai jums primins Lenkijoje registruotas baltarusių informacinis portalas Chartija ...
2024-03-23
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This