Sonata Žiži pristatys naują rūbų kolekciją

Miestas

Sondra Simana
2018-12-17

Komentarų: 0

Žinoma uostamiesčio rūbų dizainerė Sonata Žiži gruodžio 29 d. 19 val. Klaipėdos piliavietės Konferencijų salėje pristatys savo naują rūbų kolekciją „DEŠIMT DEŠIMTmečių“.

Kolekciją sudaro 40 drabužių modelių, kurie savitai interpretuoja Nepriklausomos Lietuvos šimtmečio kostiumo raidą. Sonata Žiži šimtmečio kostiumo istoriją perteikia tik jai būdinga sąskambio pajauta tarp rūbo, gamtos, miesto ir žmogaus. Dizainerė siekia apibendrinimo, tačiau ne nuoseklaus, atitinkančio bendras istorines tendencijas, bet labiau tokio, kuris susiklostė asmeniškai suvokiant ir išjaučiant tai, kas buvo svarbu 1918 – 2018 metais. Kokios linijos, idėjos, aksesuarai patraukė dėmesį ir kaip paveikė jos, kaip dizainerės, formavimąsi.

„Jei staiga viskas dingtų, liktų tik drabužiai… Ką jie papasakotų apie mūsų šimtmetį Klaipėdoje: Čiurlionio „Jūra“, tarpukario Kauno melodijos, griuvėsiuose žaidžiantys vaikai, jūreivių laukiančios moterys, „boninės“, ant užsienietiškų plokštelių blizgančios žvaigždės“, – fantazuoja Sonata.

Sonatos mama Klaipėdoje apsigyveno 1947 metais, jos žaidimų kiemas tuomet buvo griuvėsiai. Karo laikotarpis, panaudojant istorines Klaipėdos nuotraukas ir smėlio simboliką, persmelktas mamos prisiminimais, jautriai įsiliejo į Sonatos Žiži šimtmečio panoramą.

Sonata Žiži rūbų kolekcijas kuria nuo 1988 metų. 1997 m. laimėjo Baltijos šalių konkurso „Mada. Menas. Muzika“ (Kaune) pagrindinį prizą „Auksinė adatėlė“. 1998 m. Baltijos šalių konkurse „Mada. Menas. Muzika“ (Rygoje) apdovanota specialiuoju prizu. Dizainerė dirbo su daugybe muzikos scenos atlikėjų.

Jos stiliui būdingas kruopštus nėrinys, prailgintas siluetas, grakščiai banguojanti nugaros linija, atsikartojantys etniniai raštų motyvai, natūralių faktūrų paieška. Ankstyvosiose kolekcijoje šalia praktiško, lengvai romantiško stiliaus, pasirodydavo ir rokerio įvaizdį kuriantys siluetai, – stiprios ir provokuojančios moters maršas. Vėlyvojoje kūryboje moteris Sonatos kūryboje grįžta prie švelnių ir gamtos įkvėptų nuotaikų, ji mainosi kaip antikinė deivė, primenanti nuščiuvusio poeto šnabždesį – sustok, akimirka žavinga.

Netikėta ir labai smagi žinia, kad šiais metais Sonata ir Henrikas Žižiai nominuoti „Meniškos sielos“ kategorijoje konkurse „Metų klaipėdietis“. Sonata ir Henrikas pradėjo bendradarbiauti prieš 30 metų, pratęsdami vienas kito idėjas savomis vizijomis. Sonatos drabužių kolekcijas, jos modelių merginų grupę Henrikas sugebėdavo taip įspūdingai „įpakuoti“, kad sukurdavo unikalų mados reginį iš teminės rūbų kolekcijos, judesio, garso bei vaizdo. Galima sakyti, kad Žižiai tuo metu buvo Klaipėdos mados ir muzikos avangarde.

Teatralizuotas pasirodymas su dainininkais

Henrikas, paklaustas apie būsimą kolekcijos pristatymą gruodžio 29 dieną, juokavo, kad dabar jis yra techninis darbuotojas, lempos ir lemputės yra jo įkvėpimo šaltinis, – šiame renginyje, kaip ir anksčiau, jis kuria šviesą, vaizdą ir garsą.

Vakarėlio publiką Henrikas Žižys ketina perkelti į aštuoniasdešimtųjų Klaipėdą, kai „medienkėje“ vykdavo diskotekos, sutraukdavusios neformalus hipius ir visus, norinčius išgirsti naujausią Europos muziką, vinilinėmis plokštelėmis atkeliavusią į Klaipėdą per apsukrių jūrininkų rankas.

Šalia Henriko prie vinilo plokštelių pulto stovės ir DJ Vladas iš tuometinės „kultūrkės“. Vladas prisipažino, kad labai pluša šimtmečio vakarėliui – „skalbiu maxi singlus, kad švariai grotų.“ O buvo laikas, kai jų vedamos diskotekos Klaipėdoje per Jūros šventes sutraukdavo iki 30 000 žmonių.

Teatralizuotame muzikiniame Sonatos Žiži rūbų kolekcijos pristatyme dalyvaus gausus būrys muzikantų: atlikėjai INGAJA, Evelina Šimelionė, Monika Kontrimaitė, Gintarius, Jorigė Augustinaitė, Adomas ir Akwili („Lyrikos magistrai“).

Kolekciją pristatys žinomi Klaipėdos valstybinio dramos teatro, Klaipėdos jaunimo teatro, „Apeirono“ teatro aktoriai, Klaipėdos valstybinio muzikinio teatro baleto solistės, dizainerės draugai. Renginyje dalyvaus ir savo sukurtus kostiumus pristatys E. Balsio menų gimnazijos moksleiviai.

Rūbų kolekcijos pristatymo trukmė 60 min., vėliau „kultūrkės“ ir „medienkės“ diskoteka. Žiūrovų laukia pašėlusiai subtilus retro šimtmečio vakarėlis.

Projektas dalinai remiamas Lietuvos kultūros tarybos ir Klaipėdos savivaldybės.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Mums rašo

„Baltas Ošas 2023“: autorinė daina, tekstas, fotografija ir spalvoti batai

Klaipėdietis bardas Jonas Baltokas, jei ateityje kas nors imsis užrašyti bardiškos muzikos istoriją, bus paminėtas kaip žmogus, kuris ne tik ...
2023-12-12
Skaityti daugiau

Kultūra

Kas pageidauja tapti naujosios kultūros darbo grupės nariais?

Klaipėdos savivaldybė paskelbė, kurie miesto kultūros sektoriaus atstovai norėtų dalyvauti naujosios valdžios kuriamoje kultūros ir meno politikos formavimo darbo grupėje. Mero ...
2023-12-01
Skaityti daugiau

Kultūra

Klaipėdoje koncertuos dainuojamosios poezijos gentis

Jaukiame Klaipėdos senamiesčio kiemelyje, po obelimi (Bažnyčių g. 6), šį šeštadienį, liepos 29-ąją, 17 val., savo kūryba dalinsis trys dainuojamosios ...
2023-07-27
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This