Ką gali papasakoti stikliniai stalo indai?

Kultūra

Sausio 9 d., trečiadienį, 18 val. Žemaitijos dailininkų sąjungos galerijoje (Žvejų g. 1/2, Klaipėda) vyks vakaras, skirtas Klaipėdos praeities paslaptims atskleisti.  Tą padės padaryti…archeologinis stiklas.

Smalsiems klaipėdiečiams Neringos muziejų direktorės pavaduotoja dr. Indrė Žigeu skaitys paskaitą tema „Stikliniai taros ir stalo indai Klaipėdoje XVI- XIX a.: prabanga ar būtinybė?”

Acheologės I. Žigeu nuomone, ankstyvieji naujieji laikai Klaipėdos miestiečiams atpūtė ir naujų vėjų stalo kultūros srityje.

„Per kelis šimtus metų dalies Klaipėdos gyventojų salonuose suspindo taurės vynui, alui, džinui ar desertiniam pudingui, miegamuosiuose atsirado vandens grafinų, dekanteriai brendžiui ar vynui į paribį išstūmė molinius ąsočius, o stikliniai bokalai – medinius ir keraminius alaus bokalus”, – sako ji.

Kokie poreikiai ir veiksniai skatino tokią Klaipėdos miestiečių gyvensenos ir kartu jų buities kaitą? Kokią įtaką stalo kultūros formavimosi procesams Klaipėdoje darė kitos šalys ir regionai? Kaip tai veikė Klaipėdos miestiečių gastronominį ir kartu sociokultūrinį gyvenimą? Nors stikliniai indai archeologiniuose sluoksniuose dažnai randami tik labai fragmentiškai išlikę, tačiau ištirti ir susisteminti, jie suteikia galimybę į Klaipėdos miesto istoriją pažvelgti kiek kitu žvilgsniu – per stalo kultūrą.

Apie visa tai sužinosite, apsilankę, kaip skelbiama, jau 100-ajame Senosios Klaipėdos organizuojamame susitikime.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Svarbu, Tarpukario Klaipėdos kaleidoskopas

Bedarbiams - kalėdinės pašalpos

Rašinių cikle „Tarpukario Klaipėdos kaleidoskopas” „Atvira Klaipėda” baigia pasakoti, kokiais išskirtiniais įvykiais tarpukariu Klaipėdos krašte baigdavosi metai. Pučistai sulaukė nuosprendžio ...
2021-01-09
Skaityti daugiau

Fotoreportažai, Miestas

Klaipėda mini 102-ąsias valstybės atkūrimo metines

Tradicinės Šv. Mišios už Lietuvą Marijos Taikos Karalienės bažnyčioje sekmadienį pradėjo Vasario 16-osios minėjimo renginius.
2020-02-16
Skaityti daugiau

Švietimas

Klaipėdos universitetas Vasario 16-ąją nušvis trispalvės šviesomis

Klaipėdos universiteto (KU) bendruomenė Lietuvos valstybės atkūrimo 102-ąsias metines minėti pradės vasario 14 d. (penktadienį). Tądien vyks kultūros renginio ciklo „Vydūnas ...
2020-02-12
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This