Kviečia atsigręžti į autizmo spektro sutrikimą turinčius vaikus

Sveikata

Gabrielė Ruočkutė
2019-04-03

Komentarų: 0

Klaipėdoje vykdomas edukacinis projektas „MINKŠTAI“, skirtas vaikams, turintiems įvairius autizmo spektro ir emocijų ypatumus, bei jų šeimos nariams.

Menininkė Lina Jaruševičiūtė iš nedažytos baltos vilnos sukūrė objektus, skirtus įvairiems edukaciniams užsiėmimams. Objektų paskirtis – nuraminti jausmus, padėti susitelkti, atsiskleisti vaikų galimybėms kūrybiškai bendrauti, skatinti jų vaizduotę. Su šiais vilnoniais objektais galima žaisti, juos galima užsidėti ant galvos, į juos įlįsti – daryti viską, ką tik nori vaikai. Gabrielės Ruočkutės nuotr.

Balandžio 2-osios – Tarptautinės autizmo supratimo dienos proga – surengtos spaudos konferencijos metu autizmo spektro sutrikimą turintį sūnų auginanti taikomojo elgesio analizės terapeutė Rita Karvelienė sakė, kad tėvai su faktu, jog jų vaikas turi autizmo sutrikimą, susitaiko vėliausiai. Kai kurie tėvai šią diagnozę netgi ilgą laiką slepia ir reikiamų priemonių imasi jau per vėlai. Pasak terapeutės, terapijos metu vaikas nepasikeičia, tačiau išmokstama lengviau gyventi šiame pasaulyje.

R. Karvelienė yra įkūrusi autizmo spektro sutrikimų turinčių vaikų lavinimo organizaciją „Elgesio sprendimai“. Taip pat jau ne pirmus metus rengia vasaros stovyklą prie Klaipėdos Šv. Pranciškaus Asyžiečio koplyčios. Ši stovykla skirta ugdyti autistų vaikų įgūdžius.

Kartu su R. Karveliene ir kitais pranciškonų vienuoliais stovyklą organizuojantis brolis Benediktas Jurčys susirinkusiems pabrėžė, kad autizmas nėra beviltiškas ir labai svarbu, jog visas Klaipėdos miestas neštų viltį šios ligos atžvilgiu.

„Labai svarbu, kad į autizmą ir patys žiūrėtume ne autistiškomis širdimis, nes dažnai žiūrime taip, lyg patys būtume austistai. Turinčiuose sutrikimų matome tik neįgalumą, bet nematome, koks tai žmogus yra iš tikrųjų. Mokydamiesi iš šių vaikų ir patys galime tapti žmogiškesni“, – savo mintimis dalinosi brolis Benediktas.

„Pirmasis etapas, kurį išgyvenau, man, kaip gydytojui, buvo noras išgydyti savo sūnų. Realybė tokia, kad medikamentinių išgydymo būdų nėra. Elgesio intervencijos dabar yra vienintelis pagrįstas gydymo metodas. Geriausias būdas padėti tokiam vaikui – pradėti nuo pačių tėvų. Mokyti tėvus. Kai apmokyti tėvai susitaiko su padėtimi ir pradeda mąstyti blaiviai, kai susikuria saugų lizdelį namuose, tada jie nori tą lizdelį perduoti ir į ugdymo įstaigą, ir į plačiąją visuomenę.

Antrasis mano etapas buvo susitaikymas ir požiūrio pakeitimas. Jeigu negali kažko pakeisti – keisk požiūrį. Po begalės paieškų supratau, kad autistiškumo savybės – geniali atmintis, aštrus regėjimas, klausa, nesugebėjimas meluoti – labai įdomios ir naudingos savybės. Galiausiai suvokiau, kad savo sūnui netapsiu terapeutu. Bet ir nenoriu. Geriau jau išliksiu jam tėvu, su kuriuo jis žaidžia ir linksminasi. O sunkųjį terapinį darbą geriausia palikti profesionalams ir elgesio specialistams. Esu be galo dėkingas, kad šie žmonės nuima nuo mūsų pečių tokią naštą, kad aš galiu likti tiesiog tėvu, o mano žmona – mama“, – savo patirtimi dalinosi gydytojas Dainius.

Po diskusijos buvo pristatytas ir pagrindinis vakaro objektas – edukacinis projektas „MINKŠTAI“. Jo kūrėja – menininkė Lina Jaruševičiūtė. Ji iš nedažytos baltos vilnos sukūrė objektus, skirtus įvairiems edukaciniams užsiėmimams. Objektų paskirtis – nuraminti jausmus, padėti susitelkti, atsiskleisti vaikų galimybėms kūrybiškai bendrauti, skatinti jų vaizduotę. Su šiais vilnoniais objektais galima žaisti, juos galima užsidėti ant galvos, į juos įlįsti – daryti viską, ką tik nori vaikai.

Projektą pristačiusi KKKC Parodų rūmų atstovė Inga Norkūnienė tokį menininkės sprendimą žaismingai pavadino „Šiuolaikiniu lego“.

Kaip viena iš projekto dalių – su vaikais žaidžiantys „Maltos ordino“ šunys, kurie autizmo spektro sutrikimą turintiems vaikams ne tik palaiko kompaniją, bet ir padeda greičiau mokytis.

Spaudos konferencijoje buvo pristatyta ir dar viena nauja iniciatyva – kartu su kitais objektais visame pasaulyje, mėlyna spalva – autizmo simboliu visą balandžio mėnesį bus apšviestas „Biržos tiltas“. Mėlyna šviesa mums visiems bus bandoma pasakyti: „Aš prie tavęs prieinu su draugyste ir ramybe“.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Sveikata

Pristatys knygą apie suaugusius autistus

Šį penktadienį, 15 val., Klaipėdos universitetas (KU) kviečia į jo Aula Magna konferencijų salėje rengiamą naujos knygos, leisiančios pažinti autizmo ...
2024-04-12
Skaityti daugiau

Kultūra

Švyturių metams - kūrybinės dirbtuvės

Sausio 26 d., penktadienį, 17-19.30 val., Klaipėdos kultūrų komunikacijų centras kviečia į Parodų rūmus, kur vyks kūrybinės dirbtuvės, skirtos paminėti ...
2024-01-23
Skaityti daugiau

Sveikata

Vos penktadalis žmonių žino savo diagnozę: ką simbolizuoja saulėgrąžos juostelė?

Pasaulyje vienas iš šešių žmonių gyvena su tam tikra negalia, o dalį jų gali būti sunku pastebėti iš pirmo žvilgsnio. ...
2023-12-19
Skaityti daugiau

NAUJAUSI STRAIPSNIAI

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This