Kam naudingi visuomenės klaidinimai?

Mums rašo

Ruslanas Baranauskas
2019-04-05

Komentarų: 0

Taip jau įprasta gyvenime, kad kiekvienas dirba ten, kur jaučiasi savo srities žinovu ir profesionalu. Negali žmogus, nebaigęs chemijos, pilstyti mėginius į menzūrėles, neišmanantis architektūros rengti detaliuosius sklypų planus.

Viešojoje erdvėje sutinkame informacijos perteklių ir tik mūsų selektyvus protas ir neužteršta sąmonė sugeba atskirti pelus nuo grūdų. Viskuo tikėti yra naivu ir beprasmiška. FB platformoje prikurta daug grupių, puslapių, kurie deklaruoja patriotiškumo, vienybės, žinių pasidalijimo idėjas. Tačiau čia itin dažnai sutiksime gal tik kelis puslapius pervertusius savamokslius, kurie dedasi išmanantys visas temas, problemas, randa atsakymus. Tokią piliečių kategoriją aš vadinu profanais. Asmenys, kurie neturi kvalifikacijos, bazinio išsilavinimo, užsiimantys demagogijos ir klaidinimo procesu.

Lietuva nusėta piliakalniais, kalvelėmis. Neapgynus istorinės atminties, istorijos klastotojai čia pristeigs naujų Trojų, Herkalanumų. Palmiros Mart nuotr.

Stinga rimtų akademinės bendruomenės narių įsitraukimo į viešas diskusijas, polemikas, neaišku, kodėl jie užėmę pasyvios stebėsenos būseną.

Istorija kaip bet kuri tarpdisciplininė šaka irgi reikalauja aiškumo, tikslumo, preciziškumo, nuoseklumo. Tu negali bėgioti po temas nežinant chronologijos, įvykių eigos, konjuktūros.

Dabar atvirai ypač ultrapatriotai, save laikantys viršenybe ir elitu, tiražuoja klaikią nesąmonę, kad Vytautas buvo karaliumi ir prieš jo vardą visa Europa privalo lenktis.

Bet kuris paskaitęs netgi klasikinį Šapokos vadovėlį sužinos, jog 1429 m. Lucko suvažiavimas sprendė jo karūnacijos klausimą, tačiau klastingas pusbrolis pasistengė pagrobti vežamą karūną ir regalijas karieta.

Taip, už jo nuopelnus kultūrai, pagalbą kovoje su Ordinu net čekai, vengrai titulavo jį karaliumi, bet de jure tai nebuvo užantspauduota, juridiškai apiforminta. Mindaugas išliko vieninteliu teisėtu mūsų karaliumi.

Kitas absurdas, publikuojamas netgi garsiųjų mūsų portalų, kuriuos valdo užsienio kapitalas, esą baltai – seniausia Europos valstybė. Norisi paklausti, kokia yra šios valstybės sostinė, lokalizavimas, egzistavimo tarpsnis?

Baltai – lietuviai, latviai, prūsai. Mes valstybę sukūrėme valdant Mindaugui 1253 m., latviai iki pat XX a. pr. kentėjo vokiškos hegemonijos priespaudą, prūsai kaip etninė gentis išnyko sulig Herkaus Manto sukilimo numalšinimu. Tik vėliau Mažvydas, Kleinas tyrinėjo jų kalbą, gramatiką, išliks archeologinis paveldas – bet tai nieko bendro neturi su šia gentimi.

V a.šaltiniai mini gotus, Kijevą, 500 m. ant Vakarų Romos imperijos griuvėsių kuriasi frankų imperija – dabartinė Prancūzija. Kokius miestus ir valdovus Jūs žinote baltų žemėse iš šio tarpsnio?

Netgi Palemono legenda yra tik insinuacijos ir ne daugiau.

Baisus žmonių kiršinimas yra gyventojus, kurie išpažįsta evangelikų liuteronų tikėjimą, vadinti prūsais. Piliečiai tik gyvena šios karingos genties žemėse, bet nieko bendro neturi nei su praeitimi, nei baltų mitologija, pagonybe.

Viliuosi, kad į šį visuomenės klaidinimo projekto stabdymą įsikiš profesoriai, docentai, magistrai, rengs debatus, kurs draugijas šviesti tautą garbingo istorijos suvokimo dvasia.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Mums rašo

Lietuviškos spaudos saulėlydis

Gyvename sudėtingame visuomenės būvyje, kai konkurencija negailestingai šluoja iš kelio oponentus, kaip toje Darvino evoliucijos teorijoje išlieka imliausi ir stipriausi. Dar viena ...
2019-05-01
Skaityti daugiau

Mums rašo

Nebesuprantu savanorystės prasmės Lietuvoje

Gyvename visuomenėje, kur kiekvienas atsakingas tik už save, vyrauja konkurencija, nenoras komunikuoti, padėti, tartis, vienytis, o valdžia tampa gerutė tik artėjant ...
2019-04-28
Skaityti daugiau

Nuomonės, Svarbu

Istorijos interpretavimas savaip ar informacinio karo epizodas?

13-ajame konkurse „Klaipėdos knyga 2018“ dalyvauja ir pernai Klaipėdoje lietuvių ir rusų kalbomis „Drukos” leidykloje išleista gausiai iliustruota Andrej Fomin ...
2019-01-21
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This