Teatralus pagerbė „Padėkos kaukėmis”

Fotoreportažai, Kultūra, Svarbu

[vc_row][vc_column][vc_column_text]Nuo 2005-ųjų uostamiestyje teatralams teikiamų „Padėkos kaukių“ apdovanojimams šiemet buvo pasirinkta neįprasta vieta – Klaipėdos geležinkelio stoties laukimo salė, į kurią nominantai atvyko traukiniu.

Martyno Vainoriaus nuotr.

Nuo praėjusių metų yra uždarytas rekonstrukcijai Klaipėdos valstybinis muzikinis teatras ir visa teatrinė bendruomenė laukia naujai atveriant jam duris. Taip pat praėjusiais metais iškeliavo amžinybėn keli mūsų teatro korifėjai – esame nuolatinėje kelionėje ir laukime. Šiuo renginiu traukinių stoties laukimo salėje norėtume parodyti bendrystę, teatro kelionę ir kultūros ėjimą į žmones, daugelio Lietuvos teatrų gyvenimą gastroliuojant, keliaujant ir laukiant savo žiūrovo visur”, – tokią idėją aiškino renginio organizatoriai.

Už reikšmingiausius 2018 metų teatro darbus uostamiestyje ir nuopelnus teatro menui buvo įteiktos trys „Padėkos kaukės“.

Pirmoji iš jų atiteko metų kostiumų dailininke tapusiai Ainai Zinčiukaitei. Ji įvertinta už kostiumus šokio spektakliui „Alisa stebuklų šalyje“.

Šita kaukė labai simbolinė. Joje apsijungia trys mano didžiausios aistros – teatras, šokis ir kostiumas”, – sakė A. Zinčiukaitė.

Antrąją Klaipėdos meras Vytautas Grubliauskas įteikė Klaipėdos dramos teatrui už Eimunto Nekrošiaus spektaklį Kalės vaikai”.

Praėjusieji metai buvo tokie iš tikrųjų beprotiški. Ir beprotiškai intensyvūs, ir man asmeniškai su daugybe ilgų kelionių. Per tuos metus iškeliavo mano tėvas, mama ir paskui iškeliavo režisierius Eimuntas Nekrošius. Patys svarbiausi žmonės kai išeina labai keistas jausmas. Iš pradžių visa tai atrodo neištveriamai sunku, bet paskui pradedi pagauti save, kad tavo gyvenime ne taip jau daug kas ir pasikeitė. Vis galvoji, kaip šioje situacijoje pasielgtų mano mama, ką pasakytų mano tėtis. Ir neseniai pagavau save galvojantį, kaip šioje vietoje pasielgtų Eimuntas Nekrošius. Šie žmonės iškeliauja toli, bet kartu lieka su mumis, tarp mūsų. Mums, dramos teatrui, labai gaila, nes kelios dienos prieš Eimunto Nekrošiaus mirtį buvo sukirsta rankomis dėl 2020 metų premjeros, bet jį nebeįvyks. Šioje situacijoje galvoju, ką pasakytų Eimuntas Nekrošius. Jis pasakytų Labai ačiū”, – sakė teatrui skirtą apdovanojimą atsiėmęs meno vadovas Gintaras Grajauskas.

Paskutinė kaukė už nuopelnus teatrui buvo įteikta šokėjai Beatai Molytei-Kulikauskienei.

Man lengviau viską išreikšti šokiu nei mikrofonu. Noriu padėkoti visai Klaipėdos teatro bendruomenei už tokį apdovanojimą, bet labai keistai skamba, kad jis už nuopelnus teatrui, lyg aš scenoje nebestovėsiu. Tikiuosi, kad susitiksime dar ne kartą. Didžiausią apdovanojimą aš jau turiu. Tai – mano šeima, artimieji. Noriu visiems padėkoti už tą nelengvą kelią, kurį praėjau”,- sakė B. Molytė-Kulikauskienė.

Šį kartą Klaipėdos savivaldybės apdovanojimams iš viso buvo pasiūlyta daugiau nei 50 pretendentų, iš kurių apdovanojimų komisija atrinko 19 kandidatų 8 nominacijose.

„Padėkos kaukė” – tai juvelyrinė miniatiūra iš sidabro, papuošta auksu ir brangakmeniais.  Apdovanojimo idėjos autorius – režisierius Alvydas Vizgirda. Pagal apdovanojimo nuostatus kasmet įteikiamos ne daugiau kaip trys „Padėkos kaukės“. Pretendentus šiam apdovanojimui gali siūlyti miesto kultūros institucijos, kūrybinės sąjungos, nevyriausybinės organizacijos ir pavieniai asmenys.

Visas kandidatų sąrašas

METŲ SPEKTAKLIS

„Graikas Zorba“ – šokio spektaklis pagal M.Theodorakio muziką (muzikos vadovas ir dirigentas Martynas Staškus, choreografas Lorca Massine, Klaipėdos valstybinis muzikinis teatras);

„Kalės vaikai“ – dramos spektaklis pagal S.Šaltenio romaną (režisierius Eimuntas Nekrošius, Klaipėdos dramos teatras);

„Kandidas“ – L.Bernsteino operetė (muzikos vadovas ir dirigentas Martynas Staškus, režisierė Jūratė Sodytė, Klaipėdos valstybinis muzikinis teatras).

METŲ REŽISIERIUS

Eimuntas Nekrošius – už spektaklio „Kalės vaikai“ režisūrą Klaipėdos dramos teatre;

Elmaras Senkovas – už spektaklio „Mama Drąsa“ pagal B.Brechtą režisūrą Klaipėdos dramos teatre.

METŲ AKTORIUS

Darius Meškauskas – už Mamos Drąsos vaidmenį spektaklyje „Mama Drąsa“ ir varpininko Karvelio vaidmenį spektaklyje „Kalės vaikai“ (Klaipėdos dramos teatras);

Rolandas Kazlas – už Gabrielės d’Anuncijaus vaidmenį G.Grajausko pjesėje „Kas prieš mus“ (režisierius Jonas Vaitkus, Klaipėdos dramos teatras).

METŲ AKTORĖ

Regina Šaltenytė – už Marijos vaidmenį spektaklyje „Kalės vaikai“ (Klaipėdos dramos teatras);

Rita Petrauskaitė – už Kunigundos vaidmenį operetėje „Kandidas“ (Klaipėdos valstybinis muzikinis teatras).

METŲ KOSTIUMŲ DAILININKAS

Nadežda Gultiajeva – už kostiumus spektakliui „Kalės vaikai“ (Klaipėdos dramos teatras);

Aina Zinčiukaitė – už kostiumus šokio spektakliui „Alisa stebuklų šalyje“ (idėjos autorė ir choreografė Inga Briazkalovaitė, režisierė Rūta Bunikytė, VšĮ „Codalt“).

METŲ KOMPOZITORIUS

Antanas Jasenka – už muziką spektakliui „Kalės vaikai“ (Klaipėdos dramos teatras);

Antanas Kučinskas – už muziką spektakliui vaikams „Žvaigždžių opera“ (režisierius Ramūnas Kaubrys, Klaipėdos valstybinis muzikinis teatras);

Nijolė Sinkevičiūtė – už muziką Klaipėdos jaunimo teatro spektakliams „Raudona“ (režisierius Valentinas Masalskis) ir Th.Wilderio „Mūsų miestelis“ (režisierius Darius Rabašauskas, spektaklis pastatytas kartu su Nacionaliniu Kauno dramos teatru).

METŲ CHOREOGRAFAS

Inga Briazkalovaitė – už šokio spektaklio „Alisa stebuklų šalyje“ choreografiją;

Agnija Šeiko – už istorinės ekskursijos – šokio spektaklio „Šachas Prūsijai. Luizė Mėmelyje“ bei šokio ir muzikos spektaklio „Mano Piteris Penas“ choreografiją (Šeiko šokio teatras).

METŲ ŠOKIO PROJEKTAS

„Alisa stebuklų šalyje“ (idėjos autorė ir choreografė Inga Briazkalovaitė, režisierė Rūta Bunikytė, VšĮ „Codalt“);

„Giedanti Vydūno upė“ (choreografai Rachel Melief, Inga Briazkalovaitė, Aurelijus Liškauskas, režisierė Rūta Bunikytė, VšĮ „Codalt“);

„Šachas Prūsijai. Luizė Mėmelyje“ (choreografė Agnija Šeiko, Šeiko šokio teatras).[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_gallery interval=”5″ images=”77612,77613,77614,77615,77616,77617,77618,77619,77620,77621,77622,77623,77624,77625,77626,77627,77628,77629,77630,77631,77632,77633,77634,77636,77638,77639,77640,77641,77642,77609″ img_size=”gallery”][/vc_column][/vc_row]

3 Comments

  1. Susižavėjęs

    Ačiū renginio režisieriui Mariui Tumšiui už puikią idėją ir šventę teatralams,kuri tikrai buvo šventiška ir nenuobodi,lyginant su „Auksinių scenos kryžių ” ceremonija Šiauliuose…

    Reply
  2. vaje

    vaje, teatralų vietinė šventė Klaipėdoje. Paskutinis traukinio vagonas gal. Išlipom, ar beįlipsim kitais metais. Koks nuobodulys.

    Reply
  3. Valio valio valio

    Dar vietas – “patys save apsidovanojo” Klaipėdos šūdas

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Kultūra

„TheATRIUM“ atveš pasaulinio garso teatro kūrėjų darbus 

Prireikė aštuonerių metų, kad teatro festivalis nedidelėje šalyje ir nedideliame mieste nekeltų dvejonių net ir didžiausių pasaulyje teatro festivalių graibstomoms ...
2024-04-24
Skaityti daugiau

Fotoreportažai, Kultūra, Svarbu

„Auksinių scenos kryžių" apdovanojimuose - klaipėdiečių triumfas (papildyta)

Tarptautinę teatro dieną, trečiadienio vakare, Klaipėdos dramos teatre vykusioje „Auksinių scenos kryžių“ apdovanojimų ceremonijoje iš 17 nominacijų net 6 „Auksiniai ...
2024-03-27
Skaityti daugiau

Kultūra

Skelbia atnaujintą „TheATRIUM“ simbolį ir šūkį

Artėjanti vasara pajūryje sutampa su vienu iš svarbiausių Vakarų Lietuvoje teatrinių įvykių. Jau aštuntą kartą vyksiantis tarptautinis teatro festivalis „TheATRIUM“ ...
2024-03-14
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This