Savaitės ekranai

Kultūra

Algina Vainilavičienė, skrybele.lt
2019-04-09

Komentarų: 0

Pralėkė „Kino pavasaris”, palikdamas apgaulingą pavasarį ir krūvą įspūdžių… O jau šią savaitę Kultūros fabriko kino salėje bus galima pamatyti legendinę „Riešutų duoną‘‘, atkeliaujantį BLON festivalį, naujausią režiseriaus Frasua Ozono filmą, nespėtus pamatyti populiariausius „Kino pavasario“ programos filmus.

Balandžio 10 d. Kultūros fabrike Kino klubas „8 ½” kviečia į restauruotos ir šiuolaikiniams kino ekranams pritaikytos legendinės režisieriaus Arūno Žebriūno juostos ,,Riešutų duona” (1978 m.) peržiūrą. Lietuvos kino kultūros paveldui priskiriamą filmą pristatys Lietuvos teatro ir kino aktorė Regina Arbačiauskaitė.

„Riešutų duona” – pirmasis tragikomedijos žanro filmas Lietuvos kine. Dabar ,,Riešutų duoną“ galima būtų pavadinti savotišku lietuviškuoju režisieriaus Emiro Kusturikos filmo „Katė juoda. Katė balta” analogu. Filmo scenarijaus autorius – rašytojas Saulius Šaltenis, kurio to paties pavadinimo apysaka ir tapo filmo pagrindu. Operatorius – Algimantas Mockus. Filme skamba Viačeslavo Ganelino muzika.

„Riešutų duonoje“ daug atvirų emocijų, lyrizmo šalia absurdo, humoro, personažų charakterių temperamentų kuriamos atmosferos. Atrodo, lietuviui nebūdingas emocionalus, karštas būdas, filme išlieka tokiu atpažįstamu…  Filmas buvo kuriama ne paviljone, o tikrame kaime; aktoriams (nuostabus Lietuvos aktorių ansamblis) buvo leista daug improvizuoti. Ta proga galima prisiminti kino kritiko Sauliaus Macaičio filmo ,,Riešutų duona‘‘ pristatymą.

Šią savaitę Arlekino kino salėje pradedamas rodyti ir naujausias režisieriaus Fransua Ozono filmas „Ačiū dievui“ (Grâce à dieu, By the Grace of God)Dažnas Kanų ir Berlyno kino festivalių dalyvis Fransua Ozonas šiais metais išlipo iš nominantų kategorijos rato ir prancūzų režisierių galima sveikinti su didžiuoju Berlinarės Sidabrinio lokio prizu filmui „Ačiū dievui’’.

Kino pasaulyje vis plačiau apnuoginama kunigų pedofilijos tema. Pavyzdžiui, 2015 metais pasirodė net du verti dėmesio filmai „Sensacija“ (,,Spotlight”, rež. Tom McCarthy) ir „Klubas’’ („El Club” rež. Pablo Larrain). Prie šios temos nusprendė prisiliesti ir Fransua Ozonas.

Skaitytame interviu režisierius atvirauja, kad jį pirmą kartą sudomino galimybė parodyti ne moterų, o vyrų vidinius išgyvenimus, kuriuos formuoja vaikystėje patirtos traumos. Filme „Ačiū Dievui’’ papasakota istorija – kaip niekad tikra. Filmo herojai,  vaikystėje Prancūzijos miesto Liono katalikiškoje mokykloje patyrę kunigo pedofiliją vyrai ir šiuo metu dalyvauja besitęsiančiuose teisminiuose procesuose…

Pradžioje režisierius norėjo kurti dokumentinį filmą, bet tos temos atsisakė, kadangi nukentėję žmonės ir taip buvo pavargę nuo asmeninių skaudžių istorijų viešinimo. Vaidybinio filmo forma režisieriui leido išlaikyti ir tam tikrą distanciją tarp savęs ir realių žmonių, išdrįsusių apnuoginti savo gyvenimo sopulius.

Kaip ir kiekviename savo filme Ozonas negailestingas visuomenėje egzistuojančiomis normoms ir dogmoms, šiuo atveju formuojamoms bažnytinių institucijų, aktyviai dalyvaujančių šeimyninių bendruomenių gyvenimuose. Prancūzijoje filmo rodymą buvo bandoma nesėkmingai stabdyti, ,,ačiū dievui’’ – ieškinys buvo atmestas.

Balandžio 11–14 dienomis Klaipėdoje vyks jau penktasis animacijos ir video žaidimų festivalis BLON. Pernai BLON nustebino padovanojęs vienintelę Lietuvoje režisieriaus Weso Andersono animacinio filmo „Šunų sala’’ (2018) peržiūrą tuo tik patvirtindamas nuostatą, kad šis festivalis turi intenciją tapti vienu mėgiamiausiu festivaliu visai šeimai, bent jau Klaipėdoje. Savo išskirtine programa renginys išlieka vienas kūrybiškiausių ir kokybiškiausių, pristatančiu į šiuolaikinio virtualaus pasaulio erdvę orientuotą renginį. Tai tarsi savotiška pagalbine grandinė tėvams panirti į tai, kuo animacijos, videožaidimų, virtualusis pasaulis traukia jų vaikus; galimybė patiems išbandyti, ugdytis gebėjimą pasirinkti, siekti kūrybiškai panaudoti išmaniąsias technologijas.

Festivalio programoje geriausi trumpo metro animacijos darbai iš Baltijos ir Šiaurės šalių, tarptautinius apdovanojimus pelniusi įvairių šalių pilnametražė animacija, lietuviškų animacinių filmų programa, žaidimai, kuriuos bus galima aptarti čia pat su kūrėjais, VR (virtualios realybės) darbai, Algoritmais, MoCap, sistemų mokymosi paremta animacija, nemokami seminarai ir diskusijos, nemokamos kūrybinės dirbtuvės vaikams.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Miestas

Kultūros fabrikas skelbia paieškų kampaniją

Kūrybinių industrijų inkubatorius „Kultūros fabrikas“ (KUFA) dešimtmečio proga skelbia kampaniją „(pa)ieškomas“. Pagrindinė Kultūros fabriko misija nuo pat jo įkūrimo pradžios ...
2024-04-23
Skaityti daugiau

Miestas

„Šokio pavasaryje“ skleidėsi per 300 talentų

Klaipėda tradiciškai pasveikino kovą sukviesdama jaunuosius baleto ir šiuolaikinio šokio atstovus iš visos Lietuvos į konkursą „Šokio pavasaris“. Šokių mokyklos ...
2024-03-07
Skaityti daugiau

Kultūra

„Kino pavasaris“ ateina į Klaipėdą

29-ąjį kartą į kino sales kviečiantis „Kino pavasaris“ šiuos metus skiria kino poveikiui. „Tas pavasaris, kai po filmo nebevaidini“, „Tas ...
2024-03-04
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This