Sensoriniame kambaryje – pojūčių jūra

Fotoreportažai, Svarbu, Sveikata

[vc_row][vc_column][vc_column_text]Permatomi cilindrai su juose raibuliuojančiais, spalvą keičiančiais burbulais, ilgi spalvoti „siūlai”, iš kurių galima pinti kasas arba paprasčiausiai lankstyti, į tolimą perspektyvą nubėgančios įvairiaspalvės švieselės, piešimo stalas su smėliu, grojanti sienelė – metalofonas ir daugybė kvapų bei garsų – tai tik nedidelė dalis įrangos vadinamajame sensoriniame (jutiminiame) kambaryje, kurį pirmadienį priešpiet žurnalistams ir vicemerui Arvydui Cesiuliui pristatė Klaipėdos miesto visuomenes sveikatos biuro (VSB) specialistai.

Begalybės skydas ypač tinka susikoncentruoti ilgiau nesugebantiems vaikams. Palmiros Mart nuotr.

„Nors teigiama, kad multisensorinė erdvė ypač efektyvi hiper aktyviems vaikams, autistams, žmonėms su regos, klausos negalia, visgi mūsų pagrindinis tikslas yra orientuotas į kuo platesnę populiaciją, norime leisti prie multisensorinės erdvės prisiliesti įvairaus amžiaus žmonėms, tiek turintiems specialiųjų poreikių, tiek jų neturintiems” , – sakė biuro vadovė Jūratė Grubliauskienė.

Pasak jos, nors kambarys darbą pradeda tik šią savaitę, jis jau buvo išbandytas su darželinukais ir įsitikinta, jog vaikams jis labai patinka ir tinka. Užsiregistravusiųjų jame apsilankyti jau irgi yra susidariusi nemaža eilutė: gegužės ir birželio mėnesiams likę vos kelios laisvos vietos. Kambarys nedidelis, tad vienu metu jis galės priimti ne daugiau 7 lankytojų, vienas seansas paprastai truks nuo 30 iki 45 min.

Čia žadama kviestis mokyklų klases, darželių grupes su auklėtojomis, šeimas  – kad kuo daugiau žmonių nemokamai galėtų išbandyti šio kambario teikiamą efektą. Kad kitiems ilgai nereiktų veltui laukti, kol pirma grupė lankysis kambaryje, kiti tuo metu užsiiminės kitose erdvėse, pvz., salėje galės išbandyti mobilųjį projektorių ar kitas veiklas.

Rudenį žadama šiame kambaryje užsiiminėti su vadinamaisiais ankstyvosios rizikos vaikais – kurie anksti pradėjo rūkyti, vartoti alkoholį, turi kitų elgesio sutrikimų. Taip pat planuojama apmokyti mokyklų psichologus ir socialinius darbuotojus, kad jie patys galėtų kambaryje užsiimti su vaikais, nes pagal prognozuojamus lankytojų srautus vieniems VSB darbuotojams tai padaryti būtų sudėtinga.

Pristatyme dalyvavęs miesto vicemeras A. Cesiulis išmėgino masažinį krėslą su šildymo galimybėmis, o foto žurnalistas Egidijus Jankauskas trumpam pasimėgavo vandens lovos raminančiu poveikiu, kuri dar ir vibruoja, šildo ir net, jei yra poreikis, gali groti.

O vadinamasis begalybės skydas (vaizdo švieselės) ypač tiktų susikoncentruoti ilgiau nesugebantiems vaikams. Pasak J. Grubliauskienės, jis jau išbandytas su tokiais vaikais ir įsitikinta, kad yra efektyvus.

Psichologė Aušra Agintaitė teigė, jog kambaryje numatomi ir teminiai – edukaciniai užsiėmimai, ir pavienės konsultacijos žmonėms.

„Yra galimybė rodyti vaizdus, filmą ir apjungus garsą, vaizdą, patyrimą kartu galime atlikti įvairiausias veiklas ir su suaugusiais, pavyzdžiui, pagelbėjant turintiems problemų dėl širdies kraujagyslių ligų”,  – sakė psichologė.

Po pristatymo prie kambario jau laukė žmonių eilutė, norinti išbandyti šią nemokamą naujovę. Pirmoji tai galėjo padaryti jauna mama su metukų dukryte, o tuo metu neįgalūs paaugliai koridoriuje išbandė mobilųjį projektorių, ant vaizdo kilimo bandydami „pagauti” žuvytes.

Registruotis į sensorinį kambarį galima:

  • Gegužės 14 d. Ugdymo įstaigų diena. Registracija el. p. rasa@sveikatosbiuras.lt.
  • Gegužės 15 d. Šeimų diena. Registracija mob. tel. 8 615 12 609.
  • Gegužės 16 d. 55 m. ir vyresnių bei šios amžiaus grupės neįgaliųjų diena. Registracija mob. tel. 8 640 93 340.
  • Gegužės 17 d.Bendra registracijos diena, dalyvauti gali visi norintys. Registracija mob. tel. 8 640 93 342.
INFORMACIJA

Multisensorinė erdvė sukurta Klaipėdos visuomenės sveikatos biurui įgyvendinant regioninį sveikatos stiprinimo projektą, finansuojamą Europos Sąjungos fondų. Šio kambario įrengimas kartu su mobiliuoju projektoriumi kainavo 45 000 eurų.

Multisensorinė ervdė skatinta regos, klausos, lytėjimo, uoslės pojūčius, mažina agresiją, atpalaiduoja, šalina streso pasekmes, pagerina miego kokybę ir kt. Ji ypač tinka asmenims, turintiems specialiųjų poreikių, pavyzdžiui, perdėtai aktyviems vaikams, autistams, kenčiantiems nuo demencijos, Alzhaimerio ligos ir kt. Užsiėmimai joje nemokami. [/vc_column_text][vc_gallery interval=”3″ images=”82904,82905,82906,82907,82908,82909,82910,82912,82914,82917,82929,82936,82959,82918,82931,82919″ img_size=”gallery”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][/vc_column][/vc_row]

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Miestas, Svarbu

Idėja apie transporto eismą Mažvydo alėja - neužmiršta

„Arūnas Tuma kažkuriame posėdyje sakė, kad reikės ir Mažvydo alėją perkasti”, – Klaipėdos miesto tarybos Miesto plėtros ir strateginio planavimo ...
2024-04-24
Skaityti daugiau

Miestas, Svarbu

Buvusiai Socialinės paramos centro vadovei - tūkstantinė sąskaita 

Antrosios instancijos teismas, apeliacine tvarka išnagrinėjęs uostamiesčio savivaldybės skundą ginče su jau buvusia Klaipėdos miesto socialinės paramos centro vadove Diana ...
2024-04-12
Skaityti daugiau

Svarbu, Temos

Déjà vu: vėl kalbama apie mobingą ligoninėje (dar atnaujinta)

Valstybinė darbo inspekcija (VDI) pradėjo tyrimą dėl skundo, kad Klaipėdos universiteto ligoninėje (KUL) galimai vykdomas mobingas.  Šios įstaigos vadovas dr. ...
2024-04-11
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This