Nekvieskit jaunimo balsuoti

Nuomonės

Justinas Liubinskas
2019-06-15

Komentarų: 0

Taip, nekvieskit balsuot, o kvieskit domėtis politika.

Prieš kiekvienus rinkimus susiformuoja tas pats reiškinys lietuviškoj politikos padangėj – kvietimas jaunimą balsuoti.

Aktorius Mindaugas Papinigis kviečia balsuot, apsimetęs chuliganu ar kažkuo panašiu.

Kažkam jaunimo neaktyvumas politiniuose rinkimuose atrodo tokia problema, kad net sukuriamos tokios atseit „pilietiškumą“ skatinančios reklamos:

[alaya_three_fourth_last][/alaya_three_fourth_last]

Dar vienas geresnis klipas, užsienietiškas: [alaya_three_fourth_last][/alaya_three_fourth_last]

Sakykim, jaunam žmogui tokie video ir įkyrūs kvietimai balsuot padaro įspūdį. Už ką jis turėtų balsuot ir ką rinktis pirmąkart išmestas į balą, kur plaukioja įvairaus plauko politiniai rykliai? Kaip atsirinkt sau patinkančią žuvelę, kaip atskirt banginius nuo upėtakių? Gal protingesnis ir supras, kad kvietimas yra ne tiesiog balsuoti, o balsuoti ir atsakingai. Tik ką ta atsakomybė reiškia?

Pamenu savo pirmuosius balsavimus – buvau žalias antro ar trečio kurso studentas. Ai, galvoju, nueisiu balsuot, kad jau visai šalia namų yra. Miglotai prisiminiau, už ką balsavau, ir kad apsisprendžiau jau stovėdamas prie apylinkės durų, perskaitęs gyvenimo aprašymą plakate. Net nelabai domėjausi, ar tas kandidatas po to laimėjo (Seimo vienmandatė). Tik po kokių 10 metų jau turėjau apie tą kandidatą susidaręs nuomonę (pasirodo, nebuvo labai blogas variantas), nors jo politinė karjera jau ėjo į pabaigą.

Dabar, kai baigėsi 2019 metų rinkimų maratonas, yra pats geriausias laikas kviesti jaunimą tiesiog DOMĖTIS politiniu gyvenimu.

Vasara – toks metas, kai politinių veiksmų ir naujienų apmažėja, tad gera proga „įsivažiuoti“. Jei žmogus tai darys po truputį kasdien, nuosekliai, po pusantrų metų ar kituose rinkimuose jau galės balsuoti atsakingai ir savo pasirinkimą argumentuot bei paremt nuomone, kurią pats susidarė. Ne skubotai, prieš rinkimus, o per ilgą laiką, stebėdamas seimūnus, savo miesto merą, Tarybos narius, prezidentą nuo pat kadencijos pradžios. Matydamas visas nesąmones, kurias prieš rinkimus bus bandoma užglaistyti, jis jau turės įgijęs patirties ir žinos, ant ko „nepasimauti”.

Jei žmogus pasidomi tik prieš rinkimus, balsuoja ir pamiršta, tai toks balsas eina vėjais. Politika besidomintis žmogus turi nebijoti kelti klausimus, kartais ir tiesiogiai savo rinktiems ir nerinktiems politikams – dabar tai visiškai lengva daryti net ir tiesiog feisbuke.

Vytautas Čepas – Klaipėdos politikas, nestokojantis humoro.

Prieš rinkimus visada pagyvėja politikų komunikacija. Vyresnių žmonių jau nebestebina tokie kelerių metų ciklai, skirti naujiems rinkėjams, nesidomintiems politika, kasdien arba naujai iškeptiems. Politikai žino, kad naujokų balsas toks pats vertingas, kaip ir senų patyrusių rinkėjų.

Per daugelį metų stebint tuos ciklus kaip rinkėjui darosi vis lengviau atskirt grūdus nuo pelų. Vis lengviau suprasti, ar kandidatai prieš pat rinkimus išlindo it grybai po lietaus, ar ką yra naudingo prieš tai nuveikę, ar turi patirties.

Per daugelį metų politikos stebėjimo daugelis reiškinių ar skandalų nebedaro įspūdžio patyrusiam rinkėjui ir jų įtaka apsisprendimui mažėja. Patyrę politikai žino, kaip suklaidint naujokus rinkėjus. Kad to išvengtume, skatinkime jaunimą pradėti domėtis politika dabar, kai viskas nurimę ir kai esamų bei būsimų politikų nuveikti darbai lengviausiai bei geriausiai matysis per kitus rinkimus.

Daugiau autoriaus nuomonių politinėmis temomis galima rasti asmeniniame tinklraštyje klpd.lt

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Politika

Rinkėjai sulauks dviejų pranešimų apie rinkimus

Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) informuoja, jog rinkėjams pradedami platinti pranešimai apie rinkimus. Šiemet rinkėjai turėtų gauti iš karto du lapelius. ...
2024-04-22
Skaityti daugiau

Mums rašo

Politikų manipuliacijos 

Artėjant rinkimams kartais tenka pamatyti ar išgirsti taip vadinamus debatus. O kai kuriose šalyse net pamatyti plakatus ar televizinę reklamą. ...
2024-04-19
Skaityti daugiau

Konsultacijos

Pradeda veikti informacijos apie rinkimus numeris

Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) informuoja, kad trečiadienį pradeda veikti trumpasis numeris 1855, kuriuo rinkėjams bus teikiama informacija apie rinkimus. Juo ...
2024-04-17
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This