Pabėgiai kelia nerimą gyventojams

Miestas, Svarbu

„Atvirą Klaipėdą” pasiekė sunerimusių giruliškių skundas dėl to, kokius pabėgius atnaujinti geležinkeliui šioje vietoje naudoja AB „Lietuvos geležinkeliai”.

Pastarosios bendrovės atstovai tikina, kad pabėgių impregnavimui naudojamos alyvos nėra pavojingos žmonių sveikatai, tik kurį laiką skleidžia nemalonų kvapą. Tačiau internete netrūksta laisvai prieinamos informacijos, kur minimi impregnantai nėra apibūdinami taip jau nekaltai.

„Kaip kurortinėje zonoje, Giruliuose, „Lietuvos geležinkeliai” gali keisti pabėgius į chemikalais pripildytus, teršiančius aplinką bei nuodijančius žmones. Juk ten pravažiuoja šimtai žmonių dviračiais, riedučiais, galų gale pilna vokiečių turistų kempinge. Atvežė naujus pabėgius, kurie taip dvokia, kad neįmanoma! Gal jau laikas būtų normaliomis priemonėmis tvarkyti bėgius. Dažnai ten būna pabėgiai numesti ilgą laiką, kurie, tikėtina, perduoda chemines, kancerogenines medžiagas į aplinką”, – rašė „Atvirai Klaipėdai” skaitytojai, pridėję nuotraukas iš vietos.

„Lietuvos geležinkelių” Komunikacijos departamento atstovas Gintaras Liubinas informavo, kad  Girulių geležinkelio stotyje prie pagrindinio geležinkelio kelio liepos 2 d. buvo iškrauti 36 mediniai impregnuoti pabėgiai, skirti kelio remonto darbams atlikti. Pabėgių keitimo darbus planuojama atlikti iki liepos 12 d.,  juos vykdys UAB „Geležinkelio tiesimo centras”.

„Mediniai pabėgiai yra impregnuojami specializuotose įmonėse panaudojant akmens anglies alyvą, pagal LST EN 13991 standartą, arba skalūnų alyvą, pagal GOST 20022.5 standartą, o jų pirkimas vyksta centralizuotai, pagal viešųjų pirkimų konkursą. Kadangi alyvų kokybė yra reglamentuota ir atitinka Europos standartą, alyvos nėra pavojingos žmonių sveikatai, tačiau turi jutiminį kvapą. Įdėjus medinius pabėgius į geležinkelio kelią, kvapas greitai išnyksta ir nėra jaučiamas. Atsiprašome gyventojų už laikinus nepatogumus”, – komentavo G. Liubinas.

Visgi dar 2002 m. sveikatos apsaugos ministro įsakymu patvirtintų nuodingųjų medžiagų sąraše pagal toksiškumą yra įvairiausių akmens anglių deguto ir akmens anglių deguto alyvos produktų, įvardijamų kaip II kategorijos kancerogenas.

Apie skalūnų alyvą Aplinkos apsaugos agentūros puslapyje rašoma, kad jos garai dirgina akis, nosį, gerklę. Mažai tikėtina, kad atsitiktinis sąlytis su akimis sukeltų didesnius pažeidimus nei trumpalaikį akių graužimą. Skystas produktas, užtiškęs ant odos, gali nežymiai sudirginti odą.

O Vytauto Didžiojo universiteto mokslininkai rašo, kad „didelę dalį skalūnų alyvos sudaro bicikliniai ir policikliniai aromatiniai angliavandeniliai (PAA), kurie ypač pavojingi vaikams – stabdo vaikų protinį vystymąsi, kai kurių organų, ypač plaučių, normalią funkciją”. Nepaisant to, skalūnų alyva pasaulyje plačiai naudojama – ja kūrenami šildymo katilai, skalūnų alyva taip pat naudojama traukiniuose vietoj mazuto, distiliuojant šią alyvą gaunamas kreozotas, kuris naudojamas kaip impregnantas tvoroms ir kitiems mediniams daiktams impregnuoti.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Svarbu, Sveikata

Baimes kėlusiam projektui pritarta vienbalsiai

Klaipėdos meras Arvydas Vaitkus ketvirtadienį miesto Tarybos posėdžio metu dar kartą patikino, jog dėl sumanymo paliatyvios slaugos paslaugas vaikams teikti ...
2024-04-25
Skaityti daugiau

Spyglys

Girulių milijonieriai šiepia dantis į Kūdikių namus?*

Jau kuris laikas sklinda gandai, kad Kūdikių namų Giruliuose žemė ir pastatai parūpo vietos milijonieriams. Ir jie kurpia gudrų planą, ...
2024-04-18
Skaityti daugiau

Spyglys

Skelbia lažybas dėl Skautų gatvės*

Ponai ir ponios iš Skautų gatvės su ponais ir poniom iš Liepų gatvės šiuo metu yra nugrimzdę į giluminę mediaciją ...
2024-04-03
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This