Istoriniam sandėliui planuoja priestatą

Miestas, Svarbu

Prie Dangės krantinės stovintį buvusį XIX a. sandėlį (Žvejų g. 8) valdanti ir šalia jo suformuotą sklypą besinuomojanti bendrovė „Domus luxus” planuoja pastatyti priestatą, kuriame būtų įrengti devyni butai ir viešojo maitinimo patalpos.

Kada šis projektas gali būti realizuotas ir kiek planuojama į jį investuoti vienintelis „Domus luxus” akcininkas ir vadovas Aleksandr Afanasjev tikina dar nežinantis.

E. Andrijausko projektavimo firmos vizualizacija

Martyno Vainoriaus nuotr.

Trečiadienį buvo paviešinti šio priestato projektiniai pasiūlymai, kuriuos parengė E. Andrijausko projektavimo firma.

Jų tekstinėje dalyje rašoma, kad dar 2004 m. miesto Tarybos patvirtintas Dangės upės, Žvejų ir Pilies gatvių detalusis planas leidžia atstatant istorinio užstatymo liniją ir charakterį galu į Žvejų gatvę pastatyti priestatą prie 1871 m. datuojamo sandėlio.

2,5 aro ploto sklype architektai projektuoja dviejų aukštų priblokuotą šlaitinio čerpinio stogo priestatą su mansarda. Pirmame jo aukšte numatoma įrengti kavinę, antrame – penkis, mansardoje – keturis butus.

Priestato fasadų apdailai bus naudojamos klinkerio plytos ir faktūrinis tinkas. Dėl silpnų gruntų numatomi gręžtiniai poliai, apjungiami monolitiniu rostverku.

E. Andrijausko projektavimo firmos vizualizacija

„Priestatas projektuojamas lakoniško tūrio, šlaitiniu dvišlaičiu stogu, taip derinantis prie esamo Žvejų gatvės užstatymo. Fasadų išraiška projektuojama lakoniška. Žvejų gatvės fasadas pagyvinamas centriniu frontonu atkartojančiu esamo istorinio sandėlio pagrindinio fasado stilistiką. Priestato šoniniuose fasaduose numatomas nuoseklus langų ritmas. Priestato fasadams naudojamos senamiesčiui būdingos apdailos medžiagos nekontrastuoja su esamu užstatymu bei užbaigia šiaurinę Žvejų gatvės fasadų išklotinę”, – rašoma projektiniuose pasiūlymuose.

Pagal Statybų techninį reglamentą tokiam objektui reikėtų 14 automobilių stovėjimo vietų, tačiau remiantis miesto Tarybos tvarkos aprašu numatomos tik keturios vietos pačioje Žvejų gatvėje, o už likusias statytojas įsipareigoja Klaipėdos miesto savivaldybei sumokėti kompensaciją pinigais.

E. Andrijausko projektavimo firmos vizualizacija

Senąjį sandėlį „Domus luxus” valdo nuo 2015-ųjų rugsėjo. Šiuo metu čia yra įsikūręs muzikinis klubas „Bluez”.

ISTORIJA

Archeologiniai tyrimai sklype buvo atliekami 2006 m. rudenį. Jų metu aptiktų pastatų pamatai priskirti dviem užstatymo horizontams – XVIII a. pab. – XIX a. I p. (iki 1854 m. gaisro) ir XVIII a. I pusės – XVII a. vidurys – II pusė (su 1678 m. gaisro pėdsakais). Tai sandėliavimo paskirties pastatų pamatai. Gyvenamosios paskirties pastato pamatų fragmentas aptiktas tik pietvakarinėje dalyje – ten buvo aptikta krosnies stovėjimo vieta. Apie tai, kad buvo rasti sandėliai  bylojo trumpi, ant rostverkų sukrautų akmenų pamatai, skirti turbūt sandėlio kolonų tvirtinimui.

Tyrimų metu buvo išsiaiškinta, kad apatiniai sluoksniai buvo supiltiniai, supilti lyginant čia buvusią žemą, pelkėtą vietą. Kad žmonėms būtų sausiau gyventi, buvo įrengiamos drenažinės statinės vandeniui surinkti. Tokia sveika statinė buvo aptikta ir čia. Statinių nuolaužų, šulų, dangčių, dugnų liekanų rasta viso tirto ploto dalyse. Radiniai būdingi Klaipėdos senamiesčio XVII-XIX a. kultūriniams sluoksniams.

Per 1854 metų gaisrą nudegė visi šiandieninių sandėlių vietoje stovėję statiniai bei didžioji dalis senamiesčio.

Pogaisrinis kairiojo Dangės kranto užstatymas kiek skyrėsi nuo ankstesniojo. Pastatai buvo atitraukti toliau nuo vandens, išnyko silkių rūšiavimo, karališkasis sankrovos sandėliai. Naujai pastatyti sandėliai XIX a. II pusėje ėjo iš rankų į rankas, buvo nuomojami, priklausė įvairioms bendrovėms, akcininkams. Esantis dabartiniu adresu Žvejų g. 8 XX a. pradžioje priklausė M. Blochui, jame buvo sandėliuojamos silkės. Šio sandėlio galiniame fasade išlikęs užrašo likutis „Dan…“ rodo, kad sandėlis kurį laiką tikriausiai vadinosi Dange-speicher – Sandėlis Dangė.

prahanoaki.blogspot.com nuotr.

Iki pat II pasaulinio karo erdvėje tarp dviejų sandėlių taip ir neatsirado jiems lygiaverčių statinių – sklypai buvo apstatyti vieno aukšto priestatais ir pagalbiniais statiniais, dauguma kurių vėliau buvo nugriauti. 

Pokario metais pastatai buvo perduoti „Zagotzerno“ organizacijai ir Upių laivybai. Vėliau abu sandėlius naudojo savo reikmėms Klaipėdos prekybinės organizacijos. Žvejų g. 12 sandėlyje buvo laikomos rašymo priemonės, mokykliniai reikmenys, Žvejų g. 8 – alkoholiniai gėrimai.

2008 m. pradėjus statybas gretiname sklype tuometinis sandėlio Žvejų g. 8 savininkas, įkūręs čia restoraną „Petit Marseille“, Saulius Semėnas tvirtino, kad dėl jų buvo pradėjusios trūkinėti lubos, sienos, ėmė trupėti plytos.

INFORMACIJA

Susipažinti su projektiniais pasiūlymais galima iki rugpjūčio 1 d. adresu Turgaus a. 25, Klaipėdoje, darbo dienomis 9-18 val., arba internetinėje svetainėje www.klaipeda.lt

Pasiūlymus raštu galima teikti iki rugpjūčio 1 d.  adresu Turgaus a. 25, LT-91246 Klaipėda, arba el. p. architektubiuras@partneriai.com

Viešas susirinkimas vyks rugpjūčio 1 d., 17.30 val., Turgaus a. 25, Klaipėdoje.

10 Comments

  1. Valdas

    _
    „Klaipėdos juodoji architektūra”, viešas svartymas – diskusija vyks rugpjūčio 1 d., trukmė 1,5 val. su pertrauka.

    I-ąją dalį, liepos 18 d. įrašą galima peržiūrėti „YouTube” platformoje

    Reply
  2. Aleksas/ urbanistas

    Kazkoks Early fuck stiliaus cia biznelis kvepia. Kazkoks Jefimovas issinuomoja (idomu butu suzinot uz kiek), alkoholikas vyr architektas Mureika gavo zadanija paurbanizuot, tada kokia tarybos narė gaus nuolaida įsigyjimui ir tada skusis visiems, kad Higienos norma (HN 44) del triuksmo sklaidos virsija 35dB nakties periodu ar popcornu kvapai per stiprus ir virsija 8 odor unitus ir tada aplink zakryt vsio nx ir apribojam viesaji interesa atsigert alaus ir susiburt prie krantines. Cia netinka tokia paskirtis, cia traukos objektam, visuomenei, paslaugoms skirtas statinys turi atsirasti. Miestas jau senai tapes uosta aptarnaujancia gyvenviete su Sanchajaus tipo dituvos sodais ir numyztais 9auksciais. Jokios kulturos, studentijos, visuomeniu judejimu, verslui palankios aplinkos.

    Reply
    • ezys

      Jusu komentaras tiesiog tryksta kulturos fontanais 🙂

  3. Taip taip

    Salia Buezas, po langais bardakas su savo rukancia chebra, is kitos puses dar kruva naktinklubiu. Isparduos butus kaip ale prestizinius, vemianciu girtuokliu apsuptyje, o paskui miesto valdzia tik skescios rankomis ir sakys, paciu gyventoju problema. Jei zveju gatve pramogu zona, tai kam leisti gyvenamuosius namus statyti, staykit baru, kaviniu daugiau

    Reply
  4. Dalius

    cha cha cha, su viesojo maitinimo istaigom, kavinem, jau stovi du pastatyti su viesu naktiniu klubu ir pan. 🙂 Ir toliau Klaipedos savivaldybe be vizijos, centras, senamiestis apgyvendinimui, turistams, seimoms skirtas ar naktiniams barams ir girtuokliavimui. Ta prasme, alkoholis ar kultura 😉 Kaip Palanga, labai konkrecios vizijos kaip miestas taip savivaldybe.

    Reply
    • ezys

      Atsiprasau, o sita priestata savivaldybe stato? 😉

  5. Anonimas

    Tokio pastato projektas labiau primena 2007-uosius, bet ne 2019-uosius. Kažkas čia su langais negerai… 🙁

    Reply
    • ezys

      del sportinio intereso, kas butent ne taip su langais? Ka reiketu keisti?

  6. Vienas architektas Klaipėdoje

    Be Andrijausko architektų neliko. Sisteminis.

    Reply
  7. Joris

    Gražu. Ir vieta reikalaujanti užstatymo. Svarbu, kad su klinkeriu nenusipigintų.

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Fotoreportažai, Svarbu, Verslas

Klaipėdos senamiestyje - istorinė diena

Pernai spalį dar 1995-ųjų rugsėjį sudegusį buvusio kino teatro „Baltija” pastatą įsigiję verslininkai jau ėmėsi ir realiai matomų veiksmų – ...
2024-02-19
Skaityti daugiau

Svarbu, Verslas

„Baltijos” atgimimas: jau ėmėsi detaliojo plano (atnaujinta)

Pernai spalį dar 1995-ųjų rugsėjį sudegusį buvusio kino teatro „Baltija” pastatą įsigiję verslininkai jau ėmėsi žadėtų veiksmų – keisti žemės ...
2024-01-26
Skaityti daugiau

Fotoreportažai, Miestas

Atidengė atminimo lentas dviem iškiliems mažlietuviams

Ketvirtadienio popietę, Tilžės akto dieną, ant pastatų Turgaus g. 3 ir Žvejų g. 2 atidengtos dvi atminimo lentos iškiliems Klaipėdos ...
2023-11-30
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This