4 mėnesiai: be atlyginimo, pareigų ir įtarimų

Kriminalai ir nelaimės, Svarbu

Be kaltės kaltas. Taip galima būtų apibūdinti situaciją, kurioje šiuo metu yra atsidūręs Klaipėdos apygardos prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo skyriaus (ONKTS) prokuroras Aidas Giniotis.

Jo atžvilgiu Generalinės prokuratūros Vidaus tyrimo skyrius tarnybinį patikrinimą atlieka jau ketvirtą mėnesį. Tiek pat laiko prokuroras yra nušalintas nuo pareigų, negauna atlyginimo, nors kol kas jam jokie įtarimai nėra pareikšti.

Dėl susidariusios situacijos  į „Atviros Klaipėdos” žurnalistės klausimus Generalinė prokuratūra per atstovę spaudai atsirašinėja vienu ir tuo pačiu formaliu atsakymu – esą kol vyksta tarnybinis patikrinimas, jokių komentarų būti negali. Paskutinį kartą net neatsakyta į klausimą, iki kada dar kartą po liepos 12-osios pratęstas tarnybinio patikrinimo terminas.

Tiesioginiam A. Giniočio vadovui ONKTS vyriausiajam prokurorui Jevgenijui Michailovskiui irgi nuolat kartojant, jog jis dėl šios keblios situacijos nieko nežino ir komentuoti negali, „Atviros Klaipėdos” žurnalistei pavyko pakalbinti Klaipėdos apygardos vyriausiąją prokurorę Dalią Pocienę. (nuotr.)

Ar iš savo praktikos Jūs prisimenate atvejį, kad prokuroras 4 mėnesius būtų nušalintas nuo pareigų, jam nepareiškus jokių įtarimų? Ar teisiškai tai yra įmanoma?

Iš tikrųjų to reiktų klausti paties Aido, nes jis tą žino. Jis žino procedūrinius dalykus ir turinį. Aš, kaip vadovas, kuris neatlieka to tarnybinio patikrinimo, net turinio nežinau. Nežinau visiškai jokios eigos, kas vyksta, kokie yra terminai, ar jie yra pratęsiami. Su manimi tuo nesidalinama, nes jie (Generalinė prokuratūra – aut. pst.) neturi pareigos su manimi dalintis.

O tarnybinio patikrinimo terminai nėra niekaip reglamentuoti? Juk įprastai tokie patikrinimai būdavo atliekami per mėnesį?

Bijau suklaidinti, aš pati neatlieku tarnybinių, bet man atrodo, kad nėra*. Yra nustatomi kažkokie terminai, o jei jie baigiasi, aš galvoju, yra tęsiami. Aš jokių datų nežinau, nesiteirauju, nesmalsauju, tai yra ne mano reikalas, nenoriu daryti jokių įtakų, kad nesijaustų spaudimo kažkokio žmonėms, kurie tai daro. Ramiai laukiu išvadų.

Bet prokuroras jau keturis mėnesius negauna atlyginimo, jis turi mažametį vaiką, dėl to kenčia ir jo šeima, o sprendimo kaip nėra, taip nėra. Ar iš žmogiškosios pusės tai yra normalu?

Jis yra tik nušalintas, neatleistas, jis tebėra valstybės pareigūnas, tik neatliekantis pareigų. Tai kas liečia jo teises ir teisėtus interesus, viskas yra reglamentuota. Jei kažkas netinka ar daro neigiamą įtaką, jis turi teisę tai skųsti. Ir terminus, ir visa kita. Ar jis pasirinko tokį kelią, man irgi yra nežinoma. Pozityvo tie procesai, be abejo, neatneša – tiek asmeniškai, tiek šeimoj, bet yra kaip yra.

Ar dėl padidėjusio darbo krūvio, keturis mėnesius neturint vieno darbuotojo, ONKT skyriaus vyriausiasis prokuroras nesikreipė į Jus pagalbos, kad kas nors jiems padėtų iš kitų skyrių?

Krūvis, aišku, yra padidintas, reikia aritmetiškai skaičiuoti, vis tiek vieno žmogaus nebuvimas tai didina, bet jie susitvarko, dirba šiek tiek intensyviau, bet destrukcijos kažkokios nesijaučia.

INFORMACIJA 

Pranešimą spaudai, kad A. Giniočio atžvilgiu atliekamas tarnybinis patikrinimas ir jis nušalintas nuo pareigų, Generalinė prokuratūra išplatino dar kovo 29-ąja, A. Giniočio kolegoms minint Prokuratūros dieną. Pranešime buvo teigiama, kad generalinis prokuroras pavedė Generalinės prokuratūros Vidaus tyrimų skyriui atlikti tarnybinį patikrinimą, kurio metu turi būti patvirtinti arba paneigti gauti pradiniai duomenys apie šio prokuroro galimai atliktus tam tikrus veiksmus. „Pasitvirtinus gautai informacijai, bus vertinama, ar tokiu elgesiu prokuroras neperžengė prokurorų etikos kodekse nustatytų ribų”, – buvo rašoma pranešime.

Praėjus 4 mėnesiams, liepos 30 d., tarnybinis patikrinimas dėl galimai prokuroro peržengtų etikos ribų vis dar tebetęsiamas.

———

*Pasak klaipėdiečio advokato Osvaldo Martinkaus, pagal pakeistą Prokuratūros įstatymą šiuo metu nušalinimas trunka tol, kol baigiamas tarnybinis patikrinimas ir jo pagrindu priimamas sprendimas. O nuobauda gali būti skirta per 6 mėn. nuo paaiškėjimo (kai baigiamas tarnybinis patikrinimas), bet ne vėliau kaip per 36 mėn. (t.y. 3 metus) nuo neteisėtų veiksmų padarymo.

5 Comments

  1. pranas pričkus

    Klaipėdos apygardos prokuroru Simonas buvo neteisėtai nuleistas iš Vilniaus. Dangstė neteisiamus nusikaltėlius: teisėją V.Olcvikieną, antstolį A.Selezniovą ir jų nusikalstamą gaują, kurią dangstė aukšti valstybės pareigūnai. Manau, kad šis Giniotis pasipriešino sistemai. Parankinių jie neatleidžia, o garbingai išlydi į pensiją. Norintiems išgirsti apie V.Olcvikienės ir drg. A.Selezniovo nusikalstamos gaujos veiklą galite skambinti tel. 8 662 33770. Būna, kad susitinku su žmogumi, o jam rodo, kad su manimi tel. susisiekti negalima, aš su juo(a) galiu, o jis(i) su manimi ne. Manau tai slaptųjų tarnybų darbas?

    Reply
  2. Tiesa

    Butu gerai, kad ju ten patektu daugiau uz ju „darbelius”ir kad jie pajaustu ir zinotu , kad jie tokie pat kaip visi irelgtusi dorai ir saziningai su kitais

    Reply
  3. Bosas

    Kuo daugiau bus kontroles TU prokuroru,to zmonems bus lengviau..NES vien Kriminalines zvalgybos istatymas yra “NUSIKALSTOMAS”…prokurorai ir teismai dalija sankcijas ji taikyti i kaire ir i desine..Zmones sekami,klausomi,patenkama i ju butus slaptai..imami DNR pavyzdziai slaptai..ir niekas to nekontrolioja..Uztenka vien policijos manimo,kad galimai galetu kazkas buti…Policine valstybe!!!

    Reply
  4. Buvęs darbuotojas

    Mum žemkasoj irgi algų nemokėjo po 3-4men. Apgaudinėja kaip gali. Žmonės iš darbo išėję jau 4-5men nesulaukia atidirbtų algų, nepanaudotų atostogų o viršininkai tik siunčia ant trijų raidžių.

    Reply
  5. rita

    Gaila, nežinom , kodėl taip vyksta. Gaila Prikuroro, jo šeimos. Vilaimės greito sprendimo ir stiprybės pareigūnui

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Veidai

Naujuoju Klaipėdos apygardos vyriausiuoju prokuroru tapo Jevgenij Michailovskij

Pirmadienį generalinė prokurorė Nida Grunskienė pasirašė įsakymą, kuriuo Jevgenij Michailovskij paskyrė į Klaipėdos apygardos prokuratūros vyriausiojo prokuroro pareigas. Daugiau nei ...
2024-03-25
Skaityti daugiau

Svarbu, Temos

Garsios žmogžudystės atgarsių byloje – ir tyrėjo savižudybė, ir nužudyto policininko sūnaus pėdsakai

Klaipėdos apygardos teisme toliau nagrinėjama byla, kurioje aiškinamasi, ar iš tiesų prieš beveik 16 metų už uostamiesčio medikės nužudymą buvo ...
2024-02-13
Skaityti daugiau

Kriminalai ir nelaimės

Nuteisė dar vieną klaipėdietį advokatą: antrasis išgirdo jau antrą nuosprendį

Panevėžio apygardos teisme apkaltinamąjį nuosprendį išgirdo du buvę advokatai klaipėdiečiai ir dar 6 asmenys, kurie buvo kaltinami organizavę ir įvykdę prekybą žmonėmis, ...
2023-11-29
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This