Sveikos mitybos patarimai vasarai

Sveikata

Anot specialistų, vasaros sezonu reikėtų vadovautis tam tikrais mitybos principais, kurie padėtų sėkmingai siekti sveikos gyvensenos rezultatų. Jais pranešime spaudai dalinasi Klaipėdoje įsikūrusio sveikatingumo klubo šeimai „Apelsinas“ dietistė Rūta Genutė.

Uogos, vaisiai, daržovės yra ir įvairių antioksidantų, skaidulinių medžiagų šaltinis, vitaminų ir mineralų šaltinis, todėl valgydami jas sveikatiname savo organizmą. pixnio.com nuotr.

„Esant karštam orui daugiau prakaituojame, todėl būtina suvartoti daugiau skysčių, tačiau ne vaisvandenių ar saldintų bei alkoholinių gėrimų, o būtent mineralinio ir paprasto vandens. Valgykite daugiau ir kuo įvairesnių sezoninių daržovių, vaisių bei uogų. Valgydami kilogramais tik braškes ir arbūzus tikrai nesukaupsite visų reikalingų vitaminų. Siekiant stiprinti imunitetą, būtina valgyti kuo įvairesnį maistą ilgą laiką. Tai reiškia, geriau saikingai mėgautis visomis vasaros gėrybėmis nei prisivalgyti braškių iki soties dukart per vasarą. Organizmui per dieną reikia gauti daugiau kaip 50 įvairių medžiagų, todėl vasaros metu nepamirškite ir to, ką valgote žiemą: žuvies, riešutų, sėklų, kruopų. Taip pat naudokite kuo daugiau šviežių prieskoninių žolelių ir ruoškite jų atsargas šaltajam sezonui, kad ir mums įprastus krapus bei petražoles. Prieskoninės žolelės turi naudingų medžiagų organizmui, o jas taip dažnai pamirštame”, – pataria R. Genutė.

Pasak jos, vasarą svarbu praturtinti savo racioną sezoniniais vaisias, daržovėmis ir uogomis vien jau todėl, kad didžiąją metų dalį negalime įsigyti daugelio šviežių, kokybiškų uogų, vaisių, daržovių.

„Atvežtinės uogos ir ką tik nuskintos skiriasi ne tik maistinių medžiagų kiekiu, bet ir cheminių medžiagų, kurios skirtos gėrybes nugabenti tolimus atstumus nesugedusias. Uogos, vaisiai, daržovės yra ir įvairių antioksidantų, skaidulinių medžiagų šaltinis, vitaminų ir mineralų šaltinis, todėl valgydami jas sveikatiname savo organizmą. Prie griliaus maisto taip pat valgykite kuo įvairesnių daržovių ir vaisių. Būtent daržovėse, vaisiuose, uogose yra gausu antioksidantų, kurie neutralizuoja kancerogenines medžiagas organizme, kurių gauname valgydami ant ugnies keptą maistą”, – sako dietistė.

Specialistės teigimu, visiškai natūralu, kad esant didesniems karščiams valgyti tiesiog nesinori, ir priešingai, atvėsus orui, norisi labiau kaloringo maisto.

„Svarbiausia klausyti savo organizmo, jį tinkamai suprasti ir nevalgyti to, ko visiškai nesinori. Mityba visus metus turi atitikti mūsų poreikius, bet taip pat turi būti įvairi ir saikinga. Tenka pripažinti, kad negyvename tokiame šaltame krašte, kad jau pirmąją rudens dieną reikėtų pradėti valgyti riebius patiekalus, tokius kaip kiaulienos kepsniai su grybų padažu ar riebūs saldumynai vien tam, kad nesušaltumėme. Reikėtų suprasti, kad šaltu metų laiku visgi labiau norisi šilto, o ne riebaus maisto”, – sakė „Apelsino“ dietistė.

Ji taip pat atkreipia dėmesį, kad parduotuvėje galima išsirinkti sveikatai palankių ledų, tik reikia atidžiai skaityti etiketes.

„Geriausia rinktis tokius ledus, kurių ingredientų sąrašas trumpiausias ir kuriame nėra pridėtinių augalinių riebalų (nebent ledas su vafliuku) bei E priedų. Taip pat stenkitės rinktis tokius ledus, kurių sudėtyje yra kuo mažesnis cukraus kiekis – jis turėtų būti ne didesnis nei 5 gramai cukraus 100 gramų ledų. Galima rinktis vaisių, uogų sorbetus ir šerbetus ir, žinoma, viską gamintis namuose”, – sako R. Genutė.

RŪTOS GENUTĖS LENGVŲ IR GREITAI PARUOŠIAMŲ UŽKANDŽIŲ RECEPTAI

Cukinijos suktinukai su varške

Reikės: mažos cukinijos, varškės, fetos sūrio, krapų, granato sėklų. Cukiniją supjaustyti juostelėmis, pagal visą cukinijos ilgį. Supjaustytus cukinijos griežinėlius apibarstyti norimais prieskoniais ir pakepti orkaitėje kol suminkštės. Varškę sumaišyti su fetos sūriu, krapais bei granato sėklomis. Gautą masę tepti cukinijos griežinėlį ir susukti.

Sūrio salotos su arbūzu

Ingredientai: arbūzas, fetos sūris, alyvuogės, raudonasis svogūnas, citrina, alyvuogių aliejus. Supjaustyti arbūzą kubeliais, svogūną supjaustyti griežinėliais, ant viršaus pabarstyti fetos sūrio, alyvuogių, apšlakstyti citrinos sultimis ir aliejumi.

REKLAMA: spirulina tabletės.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Svarbu, Veidai

Trenerė Marina dėl suvalgyto torto gabalėlio tragedijos nedaro

„Apelsino” sporto klubo Klaipėdoje lankytojai gerai pamena trenerę Mariną, kuri prisistatydavo kaip Marina – Apelsina. Rusvų plaukų, visada pasitempusi, pozityvi ...
2023-11-18
Skaityti daugiau

НОВОСТИ

Марина и ее секреты для женской красоты и здоровья

Посетители спортзалов «Apelsinas» хорошо помнят тренера Марину под кодовым именем Марина Апельсина. Рыжеволосая, подтянутая, позитивная – она была фактическим амбассадором ...
2023-09-26
Skaityti daugiau

Verslas

„Geradarių maišeliuose" - netobulos formos, bet tinkami vartoti vaisiai ir daržovės

Siekdamas mažinti maisto švaistymą, prekybos tinklas „Lidl“ pristato naujovę – „Geradarių maišelius“, kuriuose pirkėjams bus siūlomi netobulos išvaizdos, bet puikiai ...
2023-08-14
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This