Atgimsiančiame sandėlyje – viešbučio tęsinys

Svarbu, Verslas

Žvejų gatvėje prasidėjo nuo pirmųjų Nepriklausomybės metų nenaudoto sandėlio rekonstrukcija – čia po poros metų prasiplės gretimame buvusiame sandėlyje veikiantis viešbutis „MICHAELSON boutique HOTEL“.

Martyno Vainoriaus nuotr.

Pasak šį viešbutį valdančios taip pat vadinamos bendrovės vadovo Gintauto Bertašiaus, patalpos buvusiame sandėlyje bus nuomojamos. Čia turėtų būti įrengta 20 kambarių, viešbutis taip pat turėtų atitikti 4 PLIUS įvertinimą. Įkurtuves tikimasi švęsti 2021 m.

Buvusį sandėlį Žvejų g. 18 nuo šių metų kovo valdo UAB „Horent”, kurios vienintelis akcininkas yra Mindaugas Pargaliauskas.  Bendrovės atstovas Vytautas nenorėjo įvardinti suplanuotų investicijų dydžių, tačiau patvirtino, kad darbus pagal su Kultūros paveldo departamentu derintą projektą ketinama baigti per dvejus metus. Taip pat bus sutvarkytos pastato prieigos, jis bus apšviestas.

Šveicarijoje įsikūrusių bendrovių valdomas „MICHAELSON boutique HOTEL“ duris rekonstruotame sandėlyje Žvejų g. 18A atvėrė 2016 m. Jame įrengta 16 kambarių. Viešbutis tapo pirmuoju Baltijos šalyse, priklausančiu tarptautiniam tinklui „Hôtels de Charme & de Caractère“.

Rekonstruoti pradėtą 1850 m. datuojamą dviaukštį mūrinį su dviaukšte palėpe, dengtą dvišlaičiu stogu sandėlį pastatė pirklio Karlo Emanuelio Volfo sūnus. Sandėlis buvo naudojamas įvairiems gaminiams laikyti bei prekybai. Prie jo buvo įrengtas ir slipas, veikęs iki XIX amžiaus pabaigos.

Sandėlį, kuriame jau veikia viešbutis, valdė pirklys Samuelis Šulcas Michelzenas (S. Sch. Michelzen). Jis buvo naudojamas geležies ir jos gaminių laikymui bei prekybai.

Sandėliai 1941 metais. AdM archyvas, Klaipėdos apskrities viešoji I. Simonaitytės biblioteka

Iki XVIII amžiaus antrosios pusės vieta, kur stovi sandėliai, įėjo į pilies gynybinę zoną, todėl jokių civilinės paskirties statinių čia nebuvo. XVIII ir XIX amžių sandūroje ši teritorija buvo padalinta į sklypus ir išnuomota pirkliams – jie čia statė sandėlius ir kitus pastatus. Iki šių dienų išlikę raudonų plytų sandėliai buvo pastatyti nugriovus jų pirmtakus, buvusius kiek kitokių gabaritų. Abu sandėliai yra panašūs, tačiau statyti ne vienu metu – taip spėjama remiantis skirtingose plytinėse pagamintomis plytomis, metalinių elementų skirtumais ir tarp pastatų paliktu tarpu.

Judrioje, prekybai patogioje vietoje pastatyti sandėliai yra matę ir dideles iškilmes – čia buvo sutiktas 1842-aisiais Klaipėdoje svečiavęsis karalius Frydrichas Vilhelmas IV.

Per sovietmečiu vykusį remontą sandėliai prarado stoglangius, stoglovius ir lietvamzdžius. Tarp pastatų atsirado metaliniai priešgaisriniai laiptai, iškilo kaminai, viduje buvo padarytos pertvaros, patobulinti išorės prekių pakėlimo mechanizmai. Po nepriklausomybės atkūrimo Žvejų g. 18A sandėlyje kurį laiką veikė alternatyvios kultūros centras „Prieplauka”, čia vyko įvairūs renginiai – parodos, diskotekos. 1995 metais uždarius „Prieplauką”, sandėliai vėliau buvo privatizuoti.

2008 m. atliekant Dangės krantinių rekonstrukciją jų atkarpa ties šiuo sandėliu buvo įgriuvusi.

8 Comments

  1. Se

    Labai šaunu, kad bus sutvarkytas ir „įdarbintas” apleistas sandėlys ir perduotas į geras rankas. Minėtame viešbutyje apgalvota kiekviena detalė, maisto ruoša restorane jeigu ne kokybiškiausia, tai viena iš tokių visame Klaipėdos mieste. Tokios skanios pomidorinės dar neteko ragauti. Viešbutis tikrai nėra pigus, bet vertas savo kainos. Visiškai sutinku su p. Bertašiumi dėl pilies atstatymo ir viešbučio joje įkurdinimo. Tai eilinis savivaldybės taškymasis mokesčių mokėtojų pinigais.

    Reply
  2. Vienu vaiduokliu mažiau

    Gintautai, ačiū už dar vieną sunaikintą vaiduoklį Klaipėdos senamiestyje ir šveicarišką verslo ir kokybės suvokimą.

    Reply
  3. Gintautas Bertašius

    Laba diena, kadangi kalbama apie mane tai galiu patvirtinti, kad išsakiau tokią nuomonę, jog atstatyti pilį ir joje įrengti viešbutį miestui yra per brangus malonumas. Senamiestyje yra dar daug pastatų kuriuos reikia įveiklinti.
    Pilies / viešbučio pastatymas neišspręstų sezoniškumo problemos. Geriau šias lėšas nukreipti į ilgalaikes priemones kurios ženkliai atgaivintų senamiestį ne sezono metu. Tuoj ateis ruduo ir miestas vėl bus tuščias ir senamiestyje vyraus liūdesys …

    Reply
    • Gintautui

      Būtų įdomu išgirst kokias priemones siūlote? Ačiū

  4. Vytautas Lupeika

    Miela malonu , kad stato … Kad statosi… Kad atsikuria …Gal sugrįš į senamiestį senojo miesto Mėmelio jaukioji , geroji dvasia.

    Reply
  5. ezys

    Prisimenu sito viesbucio savininkas neseniai aiskino, kad Klaipedoje ir taip per daug viesbuciu ir atstatytoje pilyje viesbucio tikrai nereikia… tai kaip cia taip? 😉
    Bet aisku malonu, kad sutvarkys dar viena pastata ir ipus daugiau gyvybes i senamiesti 😉

    Reply
    • eziui

      Ezy, geriau savo vardu ir pavarde pasirašyk- Artūras Šulcas 🙂

    • ezys

      Tai kad Sulcas ir pasiraso savo vardu ir pavarde, be to gramatiniu klaidu pas ji maziau 😉

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Fotoreportažai, Svarbu, Verslas

Klaipėdos senamiestyje - istorinė diena

Pernai spalį dar 1995-ųjų rugsėjį sudegusį buvusio kino teatro „Baltija” pastatą įsigiję verslininkai jau ėmėsi ir realiai matomų veiksmų – ...
2024-02-19
Skaityti daugiau

Svarbu, Verslas

„Baltijos” atgimimas: jau ėmėsi detaliojo plano (atnaujinta)

Pernai spalį dar 1995-ųjų rugsėjį sudegusį buvusio kino teatro „Baltija” pastatą įsigiję verslininkai jau ėmėsi žadėtų veiksmų – keisti žemės ...
2024-01-26
Skaityti daugiau

Fotoreportažai, Miestas

Atidengė atminimo lentas dviem iškiliems mažlietuviams

Ketvirtadienio popietę, Tilžės akto dieną, ant pastatų Turgaus g. 3 ir Žvejų g. 2 atidengtos dvi atminimo lentos iškiliems Klaipėdos ...
2023-11-30
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This