„Agilos” centro statyba stringa teisėsaugos pinklėse (atnaujinta)

Regionas, Svarbu

Ankstyvą šių metų pavasarį Nidos centre išdygusi statybvietė, nugriovus čia 50 metų stovėjusį Kultūros ir turizmo informacijos centro „Agila” pastatą, gali dar ilgokai badyti akis ir Kuršių nerijos poilsiautojams, ir patiems neringiškiams.

Neringos savivaldybei su darbus atliekančiais rangovais savo santykius ėmus aiškintis teismuose ir prokuratūroje, kyla reali grėsmė, jog 2021 metus Lietuvos kultūros sostine paskelbta Neringa pasitiks be renginiams skirto, kaip žadėta, modernaus naujo pastato.

Tuo metu trečiadienį Neringos savivaldybės išplatintame pranešime spaudai tikinama, jog „Neringos savivaldybė ir toliau dės pastangas siekiant, kad Nidos kultūros ir turizmo informacijos centro „Agila“ pastato rekonstrukcija būtų įgyvendinta, kaip ir planuojama, iki 2021-ųjų”.

„Agilos” pastatas jau nugriautas, o kada jo vietoje atsiras naujas – niekas pasakyti negali. Martyno Vainoriaus nuotr.

Neringos savivaldybės administraciją kreiptis į teisėsaugą, pasak kurorto mero Dariaus Jasaičio, privertė statybos darbus atliekančios bendrovės už nugriautą pastatą savivaldybei pateikta neįtikėtino dydžio sąskaita, kuri esą beveik tris kartus viršijo numatytąją darbų pirkimo sutartyje.

„Visiškai panašų objektą verslininkai Neringoje nugriovė už 70 tūkstančių, o už valstybinį objektą sąskaitą gauname už 418 tūkstančių”, – nuostabos neslėpė Neringos meras.

Jo teigimu, savivaldybė už griovimo darbus rangovui sumokėjo visą pirkimo sutartyje nurodytą sumą – 170 000 eurų.

Pasak mero, darbų pirkimo sutartyje savivaldybė buvo numačiusi sąlygą, jog pateikiant tarpinius mokėjimus, rangovas juos pagrįs įrodymais.

„Ir mes paprašėme įrodymų, labai paprastų – nurodyti automobilių skaičių, su kuriais į Klaipėdą bus išvežtas statybos laužas”, – nesusikalbėjimo su rangovais pradžią prisiminė meras. Jo teigimu, iki šiol „apie 150 sunkvežimių neįrašyta sąskaitoje” .

Visgi, pasak D. Jasaičio, pagrindinė priežastis, privertusi juos kreiptis į prokuratūrą, buvo ta, jog esą „nuo darbų grafiko buvo atsilikta milžiniškai”.

„Mes paprašėme pateikti darbų grafikus, darbo projektus, bet nieko to iš rangovo negavome”, – teigė meras, pridūręs, jog dėl to savivaldybė su rangovais nutraukė darbų pirkimo sutartį.

„Mums rangovas sakė: duokit pinigus, mes statysim, o mes jiems sakėme: pastatykit, tada duosim pinigus, nes pirkime jokių avansų numatyta nebuvo. Jie žinojo, į kokį pirkimą eina”, – aiškino D. Jasaitis, išreiškęs nuogąstavimą, kad už pereikvotas lėšas vėliau, jei bendrovė bankrutuotų, „netektų pusei savivaldybės atsidurti kalėjime”.

Naujojo pastato vizualizacija

Konkursą „Agilos” rekonstrukcijai atlikti laimėjusios UAB „Irdaiva” generalinis direktorius Vitas Lopinys teigė, jog jie savo ruožtu kreipėsi į teismą, reikalaudami iš savivaldybės už atliktus darbus sumokėti trūkstamus pinigus.

„Teismas priėmė sprendimą mūsų naudai, priteisė tą pinigų sumą, o savivaldybė šį teismo sprendimą šiuo metu yra apskundusi”, – „Atvirai Klaipėdai” sakė V. Lopinys, atsiprašęs dėl užimtumo daugiau nieko komentuoti negalįs.

Tuo metu D. Jasaitis teigė nenorįs kaltinti bendrovės valdovų, nes, jo žodžiais, galbūt vadovai visko iki galo nežino, „galbūt koks nors vienas pasamdytas darbų vykdytojas bando sukčiauti”, todėl vylėsi, jog į visus klausimus atsakys tyrimą pradėjusi teisėsauga.

Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnyba (FNTT) „Atvirai Klaipėdai” patvirtino, jog ikiteisminis tyrimas pagal Neringos savivaldybės administracijos pareiškimą atliekamas pagal tris Baudžiamojo kodekso straipsnius – dėl piktnaudžiavimo, sukčiavimo ir dėl dokumentų klastojimo.

Ikiteisminiam tyrimui vadovaujanti Klaipėdos apygardos prokurorė Inga Mačiulienė klausimus „Atviros Klaipėdos” žurnalistės paprašė atsiųsti raštu.

Šių metų kovo mėnesį pradėtų rekonstravimo darbų metu buvo atlikti pastato ardymo darbai – pastatas visiškai nugriautas. Neringos savivaldybės nuotr.

Pirmadienį į po pietų per atstovę spaudai atsiųstuose atsakymuose teigiama, jog tyrimas pagal minėtus straipsnius pradėtas šių metų rugpjūčio 2 d., o įtarimai niekam nėra pareikšti. Į kitus klausimus neatsakyta, prisidengus ikiteisminio tyrimo paslaptimi.

Iš savivaldybės pranešimo spaudai

Trečiadienį, rugpjūčio  28 d., Neringos savivaldybė išplatino pranešimą spaudai, kuriame patvirtino gavusi informaciją iš FNTT dėl pradėto ikiteisminio tyrimo.

Pranešime teigiama, jog „Agilos“ rekonstrukcijos darbų sutartį Neringos savivaldybės administracija sudarė 2018-ųjų metų balandžio 24-ąją.

„Šių metų kovo mėnesį pradėtų rekonstravimo darbų metu buvo atlikti pastato ardymo darbai (pastatas visiškai nugriautas). Po šių darbų turėjo būti pradėti pastato statybos darbai. Kilus pagrįstų abejonių dėl darbų rangovo faktiškai atliktų darbų kiekio, planuojamų darbų apimties bei daugiau nei mėnesį nevykstant rekonstrukcijos darbams, Neringos savivaldybės administracija priėmė sprendimą nutraukti Nidos kultūros ir turizmo informacijos centro „Agila“ rekonstrukcijos darbų sutartį (sutartis laikoma nutraukta nuo liepos 25-osios)”, – rašoma pranešime.

Jame teigiama esą tokių žingsnių imtasi, nes rangovo paaiškinimuose bei pateiktuose dokumentuose buvo matoma, „kad ne tik neketinama atlikti visų numatytų rangos darbų, bet ir galimai išdidinama kitų rangos sutarties etapų kaina”.

„Atsižvelgiant į tai, kad rangovas galimai siekė gauti iš užsakovo Neringos savivaldybės administracijos trigubai didesnį apmokėjimą nei kad atlikta realių objekto ardymo darbų bei nevykstant tolimesniems rangos darbams, Neringos savivaldybės administracija nutraukė tiek rangos sutartį, tiek statybos techninės priežiūros sutartį”, – informuojama pranešime.

Jame užtikrinama esą „Neringos savivaldybė ir toliau dės pastangas siekiant, kad Nidos kultūros ir turizmo informacijos centro „Agila“ pastato rekonstrukcija būtų įgyvendinta, kaip ir planuojama, iki 2021-ųjų, kuomet Neringa bus Lietuvos kultūros sostinė”.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Regionas

Vykstantiems į „Žiobrines“ Neringoje - įvažiavimo lengvata

Šį savaitgalį Neringa organizuoja „Žiobrines“ ir kviečia leistis į kulinarinę kelionę po Kuršių neriją. Čia bus kepami ypatingai paruošti, ant ...
2024-04-25
Skaityti daugiau

ELTA

Nidoje žada statyti uždarus teniso kortus

Nidoje planuojama statyti uždarą sporto centrą, pirmadienį pranešė Neringos savivaldybė. „Matome didžiulį poreikį patalpų, kuriose būtų galima aktyviai sportuoti šaltuoju ...
2024-04-15
Skaityti daugiau

Kriminalai ir nelaimės, Svarbu

Neringos merą ir savivaldybės įmonės direktorių siekęs papirkti verslininkas nuteistas pagrįstai

Penktadienį Klaipėdos apygardos teismas, apeliacine tvarka išnagrinėjęs baudžiamąją bylą, atmetė teisiamojo 49-erių verslininko Tomo Petro Radiko iš Panevėžio apeliacinį skundą ...
2024-04-12
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This