Skelbiamas gražiausių lesyklų konkursas

Regionas

Kai gražiausios metų šventės jau ne už kalnų, o lauke darosi vis šalčiau, norisi puošti namus, aplinką, kad būtų jauku ir gera.

Klaipėdos rajono savivaldybės vicemerė Rūta Cirtautaitė primena, kad šventes pajusti nori ir mažieji mūsų draugai – paukščiai, kuriems, vėstant orams, darosi vis sunkiau rasti maisto, o kai kuriems paukščiams išgyventi šaltąjį metų periodą be žmonių pagalbos neįmanoma. Kad maisto sparnuočiams netrūktų, o ir aplinka būtų graži, Klaipėdos rajono savivaldybė kviečia rajono gyventojus kurti gražias, originalias lesyklas mažiesiems mūsų draugams, raginama pranešime.

Lietuvoje žiemoja apie 70 rūšių paukščių. Iš po sniego išsikapstyti sau maisto paukščiai savarankiškai negali, todėl reikia jiems padėti. Pirmiausia jie aplanko tas vietas, kuriose buvo lesinami pernai ar užpernai, todėl gali būti, kad jūsų pagamintoje lesykloje jau keletą metų lankosi tas pats paukštis. Kad paukščiui nepakenktumėte, o jam padėtumėte, reikia žinoti, kuo galima juos lesinti.

Kuo negalima ir kuo reikia lesinti paukščius

Pasak Klaipėdos rajono savivaldybės ekologės Kristinos Stulpinienės, paukščių negalima lesinti sudžiūvusia arba supelijusia duona, džiovintais vaisiais, jiems nuodingi ir supeliję žemės riešutai, paukščiams taip pat kenkia įvairūs mieliniai produktai. Lesyklose turi būti kuo įvairesnio lesalo ir jo turėtų būti nuolat, nes paukščiai įpranta lankytis lesyklose. Todėl, jei abejojate, ar galėsite visą žiemą lesinti paukščius – geriau to nesiimkite, kad jų nepripatintumėte. Paukščius galima maitinti nelukštentomis ir būtinai nekepintomis ir nesūdytomis saulėgrąžomis, gliaudytais riešutais.

Specialistai rekomenduoja zyles ar genius lesinti kanapių, saulėgrąžų, linų ir spygliuočių medžių sėklomis, nesūdytais lašiniais, duona, kruopomis, obuoliais, virtais ryžiais, avižiniais dribsniais, sėmenimis, aguonomis, soromis, avižomis, pelais. Grūdlesiai paukščiai neatsisakys sorų kruopų, kukurūzų grūdų, grūdų atliekų, linų, kanapių ir spygliuočių medžių, arbūzų, melionų ar moliūgų sėklų. Tačiau reikėtų nepamiršti, kad per didžiuosius šalčius įšalusių sėklų paukščiai nesugeba išlukštenti. Lesyklose galima palikti ir susmulkintų kietai virtų kiaušinių, virtų bulvių, naminiams gyvūnams ir namie laikomiems paukščiams skirto konservuoto maisto, specialių mišinių.

Nuotraukos – iki gruodžio 22 d.

Didelių reikalavimų lesykloms nėra. Svarbu, kad lesyklos dugnas būtų su krašteliais, kad maisto nenupūstų vėjas. Būtų labai gerai, jei lesykla būtų iš trijų pusių apsaugota nuo vėjo, lietaus ir sniego. Ji gali būti su stogeliu. Jei lesyklėlė yra atvira ir plati, skirta didesniam paukščių būriui, nereikėtų pamiršti valyti nuo jos sniego. Lesyklas galima gaminti iš įvairių medžiagų ne tik iš medžio. Lesyklą galima sumeistrauti ir iš kartoninės pakuotės ar plastmasinio butelio.

Turintys savo kiemą gyventojai gali įrengti paukščių maitinimo aikšteles tiesiog ant žemės nuvalę sniegą. Ten pabėrus grūdų atliekų, avižų, saulėgrąžų, kruopų, tarkuotų morkų, virtų sutrintų bulvių, supjaustytų obuolių sulauksite ne tik zylių ar kėkštų, bet ir kurapkų, juodagalvių sniegenų, strazdų, šiaurės kikilių.

Gražiausių, originaliausių lesyklėlių kūrėjai, kurie pasitelks visą savo išmonę ir kūrybos procese naudos gamtai draugiškas ar perdirbamas medžiagas, kviečiami savo kurtų lesyklėlių nuotraukas siųsti el. paštu kristina.stulpiniene@klaipedos-r.lt. Registruojant lesyklas būtina nurodyti:

  • Lesyklos vietą;
  • Lesyklos autorių ir jo kontaktus;
  • Pridėti nuotrauką.

Atsiųstas nuotraukas vertins komisija, o originaliausių lesyklėlių kūrėjai bus apdovanoti puikiais prizais!

Nuotraukas galima siųsti iki gruodžio 22 dienos.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Mums rašo

Moksleiviai originaliai paminėjo inžinerijos savaitę

Kovo mėnesį tradiciškai Klaipėdos Martyno Mažvydo progimnazijoje yra organizuojama inžinerijos savaitė, kurią vainikuoja išvykų ir edukacijų diena.  1-8 klasių mokiniai ...
2024-03-19
Skaityti daugiau

Konsultacijos

Kaip elgtis sutikus laukinį gyvūną mieste?

Aplinkos apsaugos departamento specialistai atkreipia dėmesį, kad laukiniai gyvūnai ir paukščiai mieste yra natūralus reiškinys dėl miestų plėtros ir gyvūnų ...
2023-07-26
Skaityti daugiau

Regionas, Svarbu

Vietoje grąžinimo į darbą - solidi sąskaita (dar atnaujinta)

Pernai rugpjūtį iš Klaipėdos rajono savivaldybės Jono Lankučio viešosios bibliotekos direktorės pareigų atleistai Indrai Tamašauskienei pirmos instancijos teisme nepavyko įrodyti ...
2023-02-21
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This