„Darmojedai” prieš „dviveidžius išverstskūrius”

Politika, Svarbu

Trečiadienį vykęs miesto Tarybos Etikos komisijos posėdis, kuriame buvo svarstomas visuomenininkų skundas dėl politiko Vytauto Čepo pasisakymo, buvo pavadintas istoriniu, nes pirmąsyk apskųstasis politikas atsiprašė.

Tačiau skundo autoriams to neužteko, nes V. Čepas kartu pareiškė nesigailįs tokio pasisakymo. Kartu politikas atkreipė dėmesį į tai, kokius epitetus savo plakatuose ir SMS žinutėse naudoja patys visuomenininkai.

Vytauto Čepo asmeniško atsiprašymo paprašė klaipėdietė Joana Paldauskienė.  Visgi vėliau ji „Atvirai Klaipėdai” sakė, kad nesijaučia gerai dėl tokio atsiprašymo, nes V. Čepas nesigailėjo, o tik atsiprašė. Martyno Vainoriaus nuotr.

Įžeidė žodis „darmojedai”

Klaipėdos daugiavaikių šeimų bendrija ir Klaipėdos jungtinis demokratinis judėjimas miesto Tarybos Etikos komisijai apskundė Vytautą Čepą dėl jo pasisakymo per birželio 29 d. vykusį miesto Tarybos posėdį.

„Tokie veikėjai, kurie nieko kito nedaro, darmojedai, lietuviškai sakant. Nuo ryto iki vakaro piketuoja ir niekas su tokiais veikėjais nenori susidėti. Normalus žmogus sakys, kad mane irgi durniumi laikys”, – tada pareiškė V. Čepas, svarstydamas, kodėl aktyviai savo poziciją reiškia tik mažuma visuomenės atstovų.

Skundo autoriai rašė, kad tokiu pareiškimu V. Čepas ne tik pažeidė Valstybės politikų etikos kodeksą, nes taip išreiškė nepagarbą žmogui ir valstybei, bet ir „savo patyčiomis”, „emociškai gniuždančiu savo pasisakymu” siekia, kad jie nesinaudotų savo konstitucinėmis teisėmis, žemina jų garbę ir orumą.

Visuomenininkai atkreipė dėmesį į tai, kad V. Čepas yra diplomuotas psichologas, tad „profesionalaus patyčių meistro mesti kaltinimai skundo autorius ir kolegas morališkai žeidžia keleriopai smarkiau”.

Prieš pasisakydamas apie savo skundą judėjimo pirmininkas Virginijus Partaukas dar bandė nušalinti nuo pirmininkavimo komisijai vadovaujančią Aldoną Staponkienę, nes ji sovietiniais metais irgi dirbo teisėsaugos sistemoje, kaip ir V. Čepas. Tačiau tokio siūlymo komisijos nariai nepalaikė.

„Galvojau, kad Vytautas Čepas buvo garbus politikas. Matau, kad tai logiškas pasisakymas, matyt, ir ateityje tokių sulauksime. Ypač iš valdančiosios daugumos. Kritika visada nukreipta į valdančiuosius, jei jos nenorima sulaukti, reikėjo pasilikti opozicijoje. Jam politikoje ne vieta, nes pažeidė priesaiką. Kreipsimės dėl to į merą”, – teigė V. Partaukas, pradėjus nagrinėti jo pasirašytą skundą.

Jį taip pat pasirašiusi Klaipėdos  daugiavaikių šeimų bendrijos pirmininkė Virginija Jurgilevičienė teigė, kad „būdami oponuojančia jėga nuolat susiduria su patyčiomis”.

„Prašome, kad jų nebūtų, prašome nežeminti mūsų. Neturėtų mūsų klausinėti, iš ko gyvename, nes ne tai esmė kalbant apie įvairius projektus. Prašome Vytautą Čepą įspėti”, – teigė ji.

Atsiprašymo užteko tik komisijai

Pradėdamas dėstyti savo poziciją V. Čepas prisiminė, kai jaunystėje vieno pasimatymo metu merginai pasakė frazę „Kaip jūs šiandien gerai atrodote”.

„Mergina įsižeidė pareikšdama, negi ji tik šiandien gerai atrodo? Vėliau studijuodamas supratau, kad įsižeisti galima dėl bet ko. Tad visada reikia atsiprašyti. Labai atsiprašau, kiekvieno galiu asmeniškai prieiti ir atsiprašyti, bet nesigailiu”, – sakė V. Čepas.

Kartu jis iškart priminė, kokius epitetus savo plakatuose naudoja patys skundų autoriai: „Liaudies engėjai”, „Žiurkės bėga”, „Kudakuoja kaip višta”, „Vicemeras višta, gaidys ar vištgaidis?”, „Aukos vienykitės prieš Klaipėdos mafiją”.

„Kaip aš turiu jaustis? Esu mafijos atstovas? Nekalbant apie kitus terminus”, – sakė V. Čepas ir pacitavo gautą SMS žinutę, kurią šiandien siuntinėjo V. Partaukas, informuodamas apie komisijos posėdį.

„Girdėjau kalbas apie pagarbą, o ką jūs rašote? Čia ne patyčios, o aukšto lygio pilotažas?” – cituodamas V. Partauko SMS sakė V. Čepas.

Šioje SMS V. Čepas vadinamas liberalų parankiniu, rašoma apie „miestą valdančią kliką”, raginama dalyvauti posėdyje ir „duoti deramą atkirtį dviveidžiams, išverstskūriams”.

„Girdėjau kalbas apie pagarbą, o ką jūs rašote? Čia ne patyčios, o aukšto lygio pilotažas? Šulcas vaikų ir tėvų neturi? Kaip jiems jaustis tai skaitant? Man šitie dalykai nepatinka, tad aš lieku prie savo nuomonės. Aš 30 metų politikoje ir nieko nebijau. Ne ant to pataikėte, reikėjo kokį jauną politiką pasiimti. Ką matau, tą ir sakau. Dar kartą atsiprašau ir prieisiu asmeniškai, bet savo nuomonės nepakeisiu, kol bus einama tokiu keliu”, – pareiškė V. Čepas ir nuėjo atsiprašyti prie asmeniško atsiprašymo paprašiusios klaipėdietės Joanos Paldauskienės.

Visgi vėliau ji „Atvirai Klaipėdai” sakė, kad nesijaučia gerai dėl tokio atsiprašymo, nes V. Čepas nesigailėjo, o tik atsiprašė.

„Aš buvau tarp tų, kurie jį su Šiauliene gynė, kai į pastatus norėjo veržtis jedinstvininkai. Nepykstu ant jo, bet daugiau taip nebeginčiau”, – sakė moteris.

V. Partaukas savo ruožtu pareiškė, kad negalima lyginti eilinio klaipėdiečio ir politiko.

„Kas leidžia vienam, tas neleidžiama kitam. Mes turime tam teisę, tai mūsų pareiga. Jei nueičiau į politiką, labiau laikyčiau liežuvį už dantų, tokių plakatų nebūtų”, – teigė jis.

Sulaukus V. Čepo atsiprašymo V. Staponkienė konstatavo, kad tai yra pirmas toks atvejis ir atsiranda būtinybė svarstyti galimybę nutraukti tyrimą.

„Vytautas Čepas yra išskirtinė asmenybė, rašytojas, žodžio meistras, Klaipėdos Umberto Eco. Turėjome ir mes konfliktų, bet niekada nebuvo tokių, kaip šiandien. Parlamentuose visada vyksta audringi debatai, aišku, žodžius reikia rinktis, bet antra pusė žodžių nesirenka. Jei reikalauja iš vienos pusės, reikėtų atsakingiau rinktis kitai. Viena pusė aštri, o Vytautas kaip žodžių maestro irgi pasisakė. Nors ir yra dviprasmybė dėl to, kad nesigaili, bet galima nutraukti”, – sakė komisijos narė Lilija Petraitienė.

„Labai patogu būti visuomenininku ir gali apšmeižti su plakatais bet ką. Kur veda, kai ateini su plakatais, kad visi išverstaskūriai ir mafija? O kai sulaukia atsako, tai įsižeidžia ir Etikos komisijai darbo yra”, – sakė Saulius Liekis.

„Vytautą Čepą pažįstu 30 metų. Blogai, kad Vytautas Čepas yra rašytojas ir turi bagažą neeilinių žodžių. Galbūt visuomenei reikėtų juos parinkti. Darmojedai galbūt netinkamas, būčiau rekomendavęs atsiprašyti”, – sakė Jonas Sąlyga, taip pat pritaręs tyrimo nutraukimui.

Tam vienbalsiai pritarė į komisijos veiklą po miesto Tarybos sprendimo pagaliau įsijungę visuomenės atstovai – Klaipėdos žydų bendruomenės pirmininkas Feliksas Puzemskis, Klaipėdos universiteto studentų sąjungos narys Edmundas Jurkaitis, nuo seniūnaičių sueigos – Irena Gailiutė (Brožynų g. seniūnaitė), Rita Borta (Alksnynės g. seniūnaitė).

Tačiau toks komisijos sprendimas nepatenkino nei V. Jurgilevičienės, nei V. Partauko. Jo nuomone, buvo vadovautasi tik dalimi punktu ir vien atsiprašymo nepakanka, politikas dar turėjo pripažinti, kad jo veiksmai buvo neetiški. Kartu V. Partaukas „Atvirai Klaipėdai” sakė, kad plakatų tono švelninti nesiruošia, esą jei politikams nepatinka, tam yra teismai.

Tuo metu V. Jurgilevičienė sakė, kad V. Čepas galėjo bent jau nutylėti, kad nesigaili, tada esą būtų buvę galima jam ir ranką paspausti.

4 Comments

  1. skaitytoja

    įdomu, ką liberalai išdarinėtų, jei nebūtų jokios „liaudies kontrolės”?

    Reply
  2. Rita

    Kiek partijų yra pakeitęs ponas Čepas? Kiek savo romanų(darbo metu) prirašė dirbdamas vicemeru? Koks „darmojedadas” man atsakytų?

    Reply
  3. Rita

    Kiek partijų yra pakeitęs ponas Čepas?

    Reply
  4. Klaipėdietiški memai / Arūnas Marčauskas

    Laikykis, Čepai, kad ir kokią skūrą ant Tavęs bandytų mėruoti marginalai 🙂

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Miestas, Svarbu

Klaipėdos garbės piliečio vardą siūloma suteikti Dionyzui Varkaliui

Jei politikai pritars uostamiesčio mero siūlymui Klaipėdos garbės piliečio vardą suteikti Dionyzui Varkaliui, tai bus pirmasis kartas, kai šis titulas ...
2024-04-30
Skaityti daugiau

Politika, Svarbu

Per opozicijos valandą - karšti klausimai  ir rusiškas keiksmas

Per jau antrąją šios kadencijos Klaipėdos miesto savivaldybės tarybos opozicijos valandą ketvirtadienį svarstant, ar reikia daryti pietų pertrauką, iš posėdžių ...
2024-04-25
Skaityti daugiau

Spyglys

Išsigando Linutės*

Pasižadėjusi prieš kiekvieną Klaipėdos miesto tarybos posėdį rėžti kalbą iš „Klaipėdiečių tribūnos” Virginija Jurgilevičienė pažado netesėjo. Ketvirtadienį jos posėdyje nebuvo. ...
2024-04-25
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This