Robertas Dargis: „Reikia išnaudoti Klaipėdos stiprybes”

Nuomonės

Šią savaitę dalyvavau Klaipėdos pramonininkų surengtame Klaipėdos ekonominio proveržio ir ateities strateginio vystymosi krypčių aptarime. Buvo išsakyta daug teisingų įžvalgų. Viena jų apie apie priemones, skatinančias jaunimą likti Klaipėdoje. Manyčiau, kad tai ypatingai svarbu, nes jei nepradėsime kurti darbo vietų jaunimui, jokios ateities neturės nei miestas, nei regionas.

Tačiau studijoje pasigedau detalesnio požiūrio į įmonių atveriamas galimybes. Reikia išnaudoti Klaipėdos stiprybes – sektorius, kurie jau yra įleidę šaknis šiame regione ir sėkmingai vystomi. Būtent šiuose sektoriuose veikiančios įmonės turi apibrėžti savo plėtros perspektyvas, kryptis ir planus, nes tai padės suformuoti realų miesto vystymosi paveikslą. Tuomet bus galima realiai planuoti švietimo, visuomeninių įstaigų ir kitas veiklas.

Klaipėda turi išnaudoti savo puikią geografinę padėtį ir turimas transporto jungtis. Man iki šiol lieka mįslė, kodėl Klaipėda nevysto savo paslaugų centrų? Juk yra puikus susisiekimas su Skandinavija, o šios kaimyninės valstybės, mažindamos savo įmonių sąnaudas, perkelia savo paslaugų centrus į kaimyninių valstybių miestus. Kodėl jų nėra Klaipėdoje? Akivaizdu, kad trūksta įdirbio. Klaipėda neturi praleisti šios unikalios galimybės – reikia pradėti derybas su rimtais centrais, perkeliančiais savo „back“ ofisus.

Dėl kaimynystės su Skandinavijos valstybėmis uostamiestis gali kryptingai siekti ir gamybinių ryšių su šiomis šalimis. Tačiau pradžiai reikia realiai įvertinti bendradarbiavimo mastelius – regionas su regionu, jų vidutinės įmonės su mūsų įmonėmis. Mastelio taisyklės, mezgant bendradarbiavimą tarp regionų, yra labai svarbios.

Mums visiems reikia permainų ir mes jų laukiame. Žmonės išvažiuoja, nes prarado tikėjimą, kad šitoje valstybėje jie gali susikurti orų gyvenimą. Manau, kad įgyvendinus Klaipėdos strategiją, būtų sukurta sėkmės istorija, kuri gali paskatinti žmones grįžti. Tai būtų svarbi žinia išvykusiems, laukiantiems žinios apie permainas.

Klaipėdos ekonominio proveržio strategiją su konsultantų pagalba ruošia būrys partnerių: Klaipėdos miesto savivaldybė, universitetas, asocijuotos verslo struktūros ir Klaipėdos LEZ. Pati geriausia žinia yra ta, regionas pats rūpinasi savo ateitimi. Tai puikus sektinas pavyzdys kitiems regionams pradėti spręsti savo ateitį, nelaukiant centrinės valdžios nurodymų. Aš tikiu šio projekto sėkme – jis GALI tapti etalonu kitoms Lietuvos savivaldybėms.

Parengta pagal Roberto Dargio, Lietuvos pramonininkų konfederacijos prezidento „Facebook” paskyrą

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Verslas

Klaipėdos LEZ – tarp 50-ies pavyzdinių pasaulio laisvųjų zonų

Pasaulinis specialiųjų ekonominių zonų aljansas (GASEZ) Klaipėdos laisvąją ekonominę zoną (LEZ) atrinko tarp 50-ies pavyzdinių teritorijų, geriausiai atliepiančių globalius darnaus ...
2024-04-18
Skaityti daugiau

Verslas

Klaipėdos LEZ Patariamajai tarybai pirmininkaus Tomas Rauckis

Daugiau kaip 45 investuotojų interesus atstovaujančios Klaipėdos laisvosios ekonominės zonos (LEZ) Patariamosios tarybos pirmininku 2024-2025 m. kadencijai išrinktas logistikos paslaugų ...
2024-04-10
Skaityti daugiau

Uostas ir jūra

Siekiama, kad „Independence“ dirbtų daugiau Lietuvos jūrininkų

Seimo Jūrinių reikalų komisija ketvirtadienį vykusiame posėdyje domėjosi, kokios šiuo metu yra sudarytos ir jūriniame sektoriuje veikiančios vykdomosios valdžios komisijos. ...
2024-03-28
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This