Įdomioji valstybės tarnybos matematika

Nuomonės

Ar dar pamenate garsųjį naujosios Vyriausybės kanclerės Mildos Dargužaitės atėjimą su ant visos  Lietuvos ištrimituota valstybės tarnybos reforma? Kuri, esą, ženkliai turėjo sumažinti didžiulę biurokratinę mūsų mažos šalelės valstybės tarnautojų armiją?

Praėjo vasara, atėjo rudenėlis – pats laikas skaičiuoti viščiukus. Ir ką gi mes matome valstybės tarnybos vištidėje?

Oficialiame Vyriausybės kanceliarijos tinklapyje tebekabo tas pats liepos viduryje išplatintas pranešimas spaudai, kuriame iškilmingai skelbiama, kad „po pertvarkos įstaigoje etatų skaičius sumažėjo šeštadaliu, t. y. nuo 210 iki 179“. Kitaip sakant, 31 biurokratu Vyriausybės kanceliarijoje tapo mažiau. Tai šitas skaičiaus yra įspūdingoji reforma?!

Bet žvelkime giliau. Nors oficialiai kanceliarijos aparatas sumažėjo viso labo tik 31 tarnautoju, viešojoje erdvėje dar vasarą buvo skelbta, kad jam vis tiek reikės apie 40 naujų darbuotojų! Net ir nebūnant kietu matematiku, valdininkų skaičiaus mažėjimo įžvelgti šioje „statistikoje“ niekaip neišeina: jei bus priimta 40 naujų darbuotojų (atleidus 31), vis tiek gausime 9 naujų etatų „prieaugį“.

Skaičiuokime toliau. Pačioje vasaros pradžioje M. Dargužaitė viešai gyrėsi, kad jau šį pavasarį visų šalies valstybės tarnautojų skaičiaus sumažėjo daugiau nei 500-ais etatų: gegužę Lietuvoje dirbo 50 tūkst. 388 valstybės tarnautojai, o pernai gruodį valstybės institucijose ir įstaigose jų darbavosi 50 tūkst. 909.

Oficialiame VTD tinklapyje skelbiami valstybės tarnautojų etatų skaičiai skiriasi nuo kanclerės viešai skelbiamų duomenų

Viskas būtų labai gražu, jei ne viena smulkmenėlė – per ilgus žurnalistinio darbo metus išsiugdytas pomėgis tikrinti faktus, o ypač – skaičius. Mat pagal praėjusią savaitę Valstybės tarnybos departamento (VTD) tinklapyje oficialiai skelbtus duomenis, šiuo metu Lietuvoje valstybės tarnyboje yra veikiančios 54 tūkst. 323 pareigybės! (O bendras valstybės tarnybos etatų skaičius nurodomas net 59 tūkst. 997!). Kaip matote, šie skaičiai labai skiriasi nuo kanclerės viešai pateiktų duomenų, kad ir kaip beskaičiuotum, kad ir iš kokios pusės ar kurio galo bežiūrėtum.

Dar didesnė kebeknė kiltų, jei bandytume atskirti statutinius pareigūnus nuo „tikrųjų“ valstybės tarnautojų, ar šiuos – nuo pagal darbo sutartis dirbančiųjų, bet vis tiek iš valstybės biudžeto atlyginimus gaunančiųjų darbuotojų. Todėl to mes ir nedarome.

Ir paskutinis niuansas: pasak kanclerės, minėtas „valstybės tarnautojų skaičiaus sumažėjimas daugiausiai susijęs su sprendimu neįdarbinti naujų žmonių“.

Kaip yra su tais naujais žmonėmis – sunku patikrinti, tačiau dėl statistikos vėl kreipkimės į tą patį VTD tinklapį. Pagal jame viešai skelbiamus konkursus valstybės tarnautojų vietoms užimti, vien rugsėjo 1- 8 dienomis jų buvo paskelbta net 31: 11 pačių įvairiausių pozicijų buvo siūloma nuolatiniams darbuotojams, 20 – pakaitiniams. O kiek dar naujų konkursų bus paskelbta iki šių metų pabaigos? Panašu, jog senas sovietinis anekdotas apie statistiką iki šiol tebėra nepraradęs savo aktualumo…

Bet, ko gero, VTD tinklapį administruojantis valstybės tarnautojas yra arba labai nekompetentingas, arba labai neatsakingas, jei pamiršo suderinti savo skelbiamus duomenis su Vyriausybės kanclerės pateiktais duomenimis. Tokiu atveju yra puiki proga paskelbti naują konkursą šiai pareigybei užimti.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Politikų tribūna

Valstybės tarnybos reforma siekiama lankstumo

Po ilgų diskusijų ir derinimų ketvirtadienį Seimo salę svarstymo stadijoje pasieks valstybės tarnybos reformos paketas. Procesas svarbus ir liečiantis didelį ...
2023-05-11
Skaityti daugiau

Nuomonės

Lietuvos viešasis sektorius - didelis, bet perdžiūvęs tigras

Lietuvos esminė bėda – kūdas šalies viešasis biudžetas ir per didelis viešasis sektorius, suvalgantis per didelę to šalies biudžeto dalį ...
2021-10-22
Skaityti daugiau

Miestas, Svarbu

Su Klaipėdos savivaldybe atsisveikino patyrusi vadovė

Klaipėdos savivaldybę paliko beveik dešimt metų joje dirbusi Viešosios tvarkos skyriaus vedėja Kristina Vintilaitė. Paskutinė jos darbo diena savivaldybėje buvo ...
2020-11-19
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This