Mokytojo dienos proga – palinkėjimas ne tik pedagogams

Nuomonės

Ar pastebėjote bendrą mūsų visuomenėje vyraujančią tendenciją? Vos tik prabilus apie šalies švietimo sistemą bei mokytojus kamuojančias problemas, piliečiai bemat pasidalina į dvi priešiškas stovyklas: tuos, kurie už mokytojus, ir tuos, kurie jiems negaili karčių žodžių.

Palmiros Mart nuotr.

Pirmajai grupei paprastai priklauso patys pedagogai, kurie, nežiūrint nesutarimų tarp kelių švietimo darbuotojams atstovaujančių profesinių sąjungų, bemat tampa vieningu kumščiu, vos tik kalba pasisuka apie jų neva varganus atlyginimus.

Antrąją grupę (su mažom išlygom) sudaro visi likusieji: ir mokyklinio amžiaus vaikus auginantys tėvai, ir jų neturintieji, ir, žinoma, senjorai, kuriuos itin piktina nuolatinės mokytojų dejonės dėl tų pačių neva varganų atlyginimų. Nes, pensininkų nuomone, didžiausi bėdžiai Lietuvoje, be jokios abejonės, yra jie.

Pagrindinė šių sąlyginių dviejų piliečių grupių problema yra ta, kad jos ne tik negirdi viena kitos, bet, svarbiausia, nesugeba (arba nenori) įsiklausyti į priešininko  argumentus ir elgiasi kaip du ožiai, susitikę ant siauro lieptelio per upę. Abi pusės dažniausiai yra linkusios pagražinti, t. y. „pajuodinti”  savąją situaciją.

Štai kad ir pedagogų nuolat  viešai eskaluojamas teiginys, esą dauguma mokytojų į rankas gauna vos 400 eurų atlyginimą. Kaip sakoma, būkim biedni, bet teisingi: šis tvirtinimas yra ne tik netikslus, bet ir neleistinai klaidinantis visuomenę.

Didesnio miesto vidurinėje mokykloje (ypač gimnazijoje) visu etatu dirbantis mokytojas šiuo metu į rankas neretai gauna ir 900, ir 1000 eurų ir net dar didesnį atlyginimą. Žinia, jo dydis priklauso nuo pačių įvairiausių dalykų: pedagogo darbo stažo, jo kvalifikacijos, užimamų pareigų etc. Bet faktas yra tas, kad reiktų labai pasistengti, norint mieste surasti mokytoją, uždirbantį vos 400-us. Apie mažas kaimo mokyklėles šiuo atveju nekalbame – ne toks šio rašinio tikslas.

Neminėsime ir į jokius logikos rėmus netelpančių kai kurių mokytojų, ypač – vyresnės kartos – rypavimų apie pagedusią jaunąją kartą, kuriai nėra nieko švento. Tokiems mokytojams galima pasakyti tik viena: nesugebat dirbti su jaunais žmonėmis – eikit griovių kasti, mokykloje jums tikrai ne vieta.

Tačiau nuo pedagogų, traukdami antklodę į savąją pusę, nelabai atsilieka ir jų kritikai. Juk, pripažinkim, ne kartą yra tekę girdėti kalbas (o gal ir patiems pasamprotauti?), kad kone visi šalies mokytojai yra neišmanėliai, atsilikę nuo naujovių, kad jų auklėjimo metodai tebesą sovietiniai ir kt., ir pan. Ir dar nurodyti, ką jie  privalo daryti: gerai išmokyti mūsų vaikus ne tik dėstomo dalyko, bet ir mandagaus elgesio, tvarkos, atsakomybės, išugdyti juose  kitus kilnius, bendražmogiškuosius bruožus ir kt.  Žodžiu, išmokyti viso to, ko neretai, deja, trūksta mums patiems, vaikų tėveliams, kurių tiesioginė pareiga ir yra šiuos bruožus nuo mažens savo pavyzdžiu įskiepyti atžaloms.

Todėl profesinės  Mokytojo dienos proga norisi palinkėti ne tik pedagogams, bet ir mums visiems labai paprastų, elementarių dalykų: sugebėjimo klausytis ir išgirsti, noro tarpusavyje susikalbėti bei abipusės atsakomybės – už savo darbą, už savo vaikus, už savo poelgius. Ir už savo žodžius.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Kultūra

300 metų sulaukęs Imanuelis Kantas kviečia į svečius pas Herkų Kantą

Balandžio 22-ąją sukanka 300 metų nuo vieno ryškiausių žmonijos filosofinio paveldo kūrėjų – Imanuelio Kanto – gimimo. Kad ši data ...
2024-04-16
Skaityti daugiau

Miestas, Svarbu

Dviračių takui į Melnragę remontuoti jau ieškoma rangovų

Klaipėdos savivaldybė paskelbė dviračių ir pėsčiųjų takų kapitalinio remonto Prano Lideikio gatvėje, nuo Liepojos iki Molo gatvių, rangos darbų konkursą. Nors ...
2024-04-16
Skaityti daugiau

Koronavirusas

Šalyje - 24 nauji užsikrėtę COVID-19, Klaipėdoje - du

Pirmadienį šalyje patvirtinti 24 nauji COVID-19 atvejai, iš kurių 6 žmonės susirgo antrą kartą, du – trečią, skelbia Valstybės duomenų ...
2024-04-16
Skaityti daugiau

Kultūra

Pristato Algirdo Boso retrospektyvinę darbų parodą

Klaipėdos Prano Domšaičio galerija balandžio 19 d., penktadienį, 18 val., kviečia klaipėdiečius ir miesto svečius į Algirdo Boso parodos „Pusiaukelė“ ...
2024-04-16
Skaityti daugiau

Transportas

Integruotiesiems maršrutiniams taksi – 6 metai

Antradienį sukanka 6 metai, kai į viešąjį Klaipėdos transportą kaip integruota jo dalis įsiliejo maršrutiniai taksi. Per tą laiką M5, ...
2024-04-16
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This