Portugalas Miguelis: „Klaipėda – jaukus miestas”

Veidai

Miguelis Inácio iš nedidelio Portugalijos pietuose esančio Boavista dos Pinheiros miestelio pirmą kartą į Klaipėdą atvyko 2013 metais studijuoti magistrantūroje pagal Erasmus Mundus programą. Šiuo metu Miguelis yra Klaipėdos universiteto (KU) Ekologijos ir aplinkotyros mokslo krypties trečio kurso doktorantas. Jaunasis mokslininkas dirba ir Leibnico Baltijos jūros tyrimų institute, Varnemiundėje, Vokietijoje. „Galiu drąsiai teigti, kad Klaipėdos universitetas yra stiprus ir gerai žinomas Baltijos jūros tyrimų srityje“, – sako M. Inácio.

Miguelis Inácio, KU nuotr.

Kelias iš Portugalijos į Klaipėdą

„Baigęs magistrantūros studijas Gento universitete Belgijoje, nusprendžiau studijuoti toliau, susisiekiau su KU dėstytojais – prof. habil. dr. Sergejumi Oleninu ir prof. habil. dr. Geraldu Schernewski, kurie pasiūlė doktorantūros studijas Klaipėdos universitete“, – pasakoja M. Inácio.

„Be to, norėjau geriau pažinti Lietuvą, nes Pietų Europoje vyrauja klaidingas požiūris, kad posovietinės šalys yra nepakankamai išsivysčiusios. Man norėjosi pasisemti asmeninės patirties ir drąsiai galiu teigti, kad po Portugalijos Lietuva yra ta šalis, kurioje galėčiau gyventi visą gyvenimą“, – kalba portugalas. Miguelis Inácio džiaugiasi, kad lietuviai yra atviri ir šilti žmonės, su kuriais nesunku užmegzti ryšį ir lengva bendrauti. „Klaipėda – jaukus miestas. O ir Lietuva, mano manymu, yra jauna, daug galimybių turinti šalis. Man čia patinka, manau, jau puikiai čia prisitaikiau“, – šypsosi  simpatiškasis KU doktorantas.

Miguelis Inácio šiuo metu studijuoja trečiame doktorantūros kurse, jo rengiamos disertacijos tema „Ekosistemų teikiamų paslaugų vertinimas pakrančių vandenyse“. Darbo vadovas prof. habil. dr. G. Schernewski pasiūlė mokslinius tyrimus atlikti Vokietijoje, todėl jis prisijungė prie Kranto ir jūros valdymo grupės Leibnico Baltijos jūros tyrimų institute.

Patirtis tarptautiniuose projektuose

Mokslininkas savo mokslinę veiklą vykdo dalyvaudamas tarptautiniame BONUS projekte „BaltCoast“, kuriuo siekiama sukurti vartotojui patogius metodus ir priemones, leisiančias praktiškai ir sistemingai panaudoti naujus mokslinius atradimus sudėtingoje pakrančių zonos valdymo sistemoje.

„Tai didelis projektas, kuris startavo 2015 ir baigsis 2018 metais. Aš dirbau ties dviejų atvejų studijomis – midijų auginimu Ščecino įlankoje, Vokietijoje, ir galimybių studija Nidoje, prie Kuršių marių, įrengiant paplūdimį. Šiuo metu jau projektas BONUS „BaltCoast eina į pabaigą, planuojami paskutiniai susitikimai, pristatymai konferencijose, rašomos projekto ataskaitos, rengiamos publikacijos“, – pasakoja mokslininkas.

Praėjusiais metais Miguelis Inácio prisijungė prie nacionalinio Vokietijos projekto „SECOS Synthesis“. „Šie tarptautiniai projektai glaudžiai susiję su mano rašomos disertacijos tema. O ir mano vadovas visada akcentuoja, kad turime gauti tarptautinės patirties, todėl, manau, puiku, kad Klaipėdos universitete doktorantūros studijos suteikia galimybę studentams keliauti ir semtis įvairiapusės mokslinės patirties“, – sako KU doktorantas.

Konkurencija tarp universitetų – būtina

„Jau būdamas dešimties žinojau, kad būsiu jūrų biologas. Portugalijoje gyvenu prie jūros, veikiausiai dėl to puikiai jaučiuosi ir Klaipėdoje“, – kalba doktorantas ir prisipažįsta, kad darbas, reikalaujantis bendravimo su žmonėmis, jam yra daug įdomesnis, nei uždaras sėdėjimas laboratorijoje. „Be disertacijos rašymo, tenka dėstyti studentams, rengti straipsnius ir dalyvauti konferencijose, dirbti su projektais, prisidėti prie jų kūrimo“, – savo darbų pobūdį nusakė KU doktorantas.

Miguelio Inácio teigimu, diskusijos dėl aukštojo mokslo reformos, šiuo metu ypač aktualios Lietuvoje, vyko ir Portugalijoje, jam bestudijuojant bakalauro ir magistro studijose. „Klaipėdos universitetas yra tikrai stiprus, išskirtinis ir svarbus mokslo centras Vakarų Lietuvoje. Universitetus sujungus, viskas vyktų centralizuotai ir Klaipėdos universitetas prarastų savo autentiškumą. Tačiau nereikia pamiršti, kad konkurencija, net ir tarp universitetų, yra geras dalykas, kuris padeda jiems augti“, – įsitikinęs jaunasis mokslininkas, per trumpą laiką spėjęs pamilti Klaipėdą.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This