Eugenijus Gentvilas: „Liberalų atžvilgiu vyksta neteisėtas procesas”

Politikų tribūna

Liberalų sąjūdis kreipėsi į Lietuvos vyriausiąjį administracinį teismą skųsdamas Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) sprendimą, kuriuo partija kaltinama šiurkščiai pažeidus politinių kampanijų finansavimo ir finansavimo kontrolės įstatymą. Liberalai VRK veiksmus vertina kaip teisingumo vykdymą be teismo.

VRK vykdo „teisingumą“ nelaukdama teismo sprendimo“, – sako Eugenijus Gentvilas.

„Neginčijame VRK kompetencijos kontroliuoti rinkimų ir jų finansavimo procesų. Tačiau tokie tyrimai gali būtų atliekami tik pačiai VRK nustačius atitinkamas faktines aplinkybes arba tik įsiteisėjus nuosprendžiui, o ne ikiteisminio tyrimo duomenų vertinimo pagrindu“, – komentuoja laikinasis Liberalų sąjūdžio pirmininkas, klaipėdietis Eugenijus Gentvilas.

Anot liberalų, VRK procesas vertinant argumentus buvo šališkas: partijos argumentai, patvirtinantys pilną partijos atsiribojimą nuo rengtų mokymų buvo ignoruojami ar net išvadoje nepagrįstai traktuojami neigiama prasme partijai.

„VRK nevertina to, kad partija negali būti atsakinga už atskirų partijos narių asmenines teisėtas ar neteisėtas iniciatyvas ir veiklą. Kaip ir minėjome, tiek mokymų organizavimas, tiek kitų asmenų dalyvavimas juose vertintini kaip jų asmeninė, o ne partijos iniciatyva“, – argumentuoja E. Gentvilas.

Liberalai mano, kad VRK šiurkštų pažeidimą partijai konstatavo tik dėl galimai pradėto ikiteisminio tyrimo ir prokuroro dalyvavimo VRK posėdžiuose „tuo siekiant sutirštinti susidariusios situacijos spalvas”.

„Liberalų atžvilgiu vyksta neteisėtas procesas, pažeidžiantis partijos teisę į nekaltumo prezumpciją ir teisingą baudžiamąjį procesą. VRK ir jos darbo grupė netinkamai aiškina ir taiko įstatymus, jų sąvokas ir turinį, iškreipia faktus, daro nepagrįstas prielaidas dėl jų egzistavimo ir tuo pagrindu pripažįsta partiją šiurkščiai pažeidus politinių kampanijų finansavimo ir finansavimo kontrolės įstatymą. VRK vykdo „teisingumą“ nelaukdama teismo sprendimo“, – sako E. Gentvilas.

Rugsėjį Liberalų sąjūdžiui buvo pateikti įtarimai politinės korupcijos byloje. Taip pat prokurorai VRK perdavė medžiagą dėl liberalų finansavimo. Ją įvertinusi VRK praėjusią savaitę pripažino, kad partija šiurkščiai pažeidė įstatymą finansuodama praėjusių metų Seimo rinkimų kampaniją, o ketvirtadienį už tai nusprendė atimti pusmečio dotaciją – maždaug 395 tūkst. eurų.

VRK nusprendė, kad per 2016 m. rinkimus Liberalų sąjūdis pažeisdamas įstatymą gavo nepiniginę auką iš juridinio asmens – buvusio partijos nario Šarūno Gustainio įsteigto Taikomosios politikos instituto. Jis surengė mokymus „Ready to Win“, kurie kainavo 45 336 eurų. Mokymuose dalyvavo partijos nariai, o Liberalų sąjūdis už juos nemokėjo.

Po VRK sprendimo suspenduoti partijai pusmečio dotaciją Liberalų sąjūdžio valdyba ketvirtadienio vakarą rinkosi į neeilinį valdybos posėdį.

Jau ankstesniuose posėdžiuose buvo nuspręsta, kad partijos suvažiavimas ir pirmininko rinkimai bus organizuojami dar iki šių metų pabaigos. Partijos valdyba nutarė suvažiavimą ir rinkimus organizuoti kaip įmanoma anksčiau: lapkričio pabaigoje – gruodžio pradžioje.

„Daug diskutuojame apie partijos ateitį, tačiau neskylame ir išliekame vieningi. Aptarėme kelis galimus scenarijus ir nusprendėme saugoti partiją, nesiskaidyti. Artimiausiu metu partijos taryba ir suvažiavimas galutinai spręs, kaip liberalai gyvens toliau“, – komentavo E. Gentvilas.

Posėdžio metu taip pat buvo aptartas tolimesnis partijos biudžeto organizavimas ir taupymo planas. Artimiausiomis dienomis partija planuoja derėtis su banku dėl paskolos mokėjimo termino nukėlimo.

„Visi suprantame, kad reikia taupyti. Turime didelių iššūkių: užtikrinti, kad įvyktų partijos suvažiavimas, kad būtų sėkmingai organizuojamas bendravimas su partijos skyriais ir visos partijos funkcionavimas. Visi esame viename laive ir mūsų tikslas – kad partija toliau sėkmingai funkcionuotų“, – sako E. Gentvilas.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Politika

Klaipėdos liberalai išsirinko vienmandatininkus

Liberalų sąjūdžio Klaipėdos skyrius visuotiniame susirinkime sprendė​, kas atstovaus partijai rudenį vyksiančiuose Seimo rinkimuose uostamiestyje. Danės, Pajūrio, Baltijos ir Marių ...
2024-03-25
Skaityti daugiau

Politika

Europos Parlamentą nori šturmuoti 19 partijų

Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) skelbia, kad pirmadienį baigiantis politinės kampanijos dalyvių registracijai dalyvauti birželio 9 d. vyksiančiuose rinkimuose į Europos ...
2024-03-18
Skaityti daugiau

Svarbu, Unikali urbanistinė istorija

Klaipėdos statybos objektas Nr. 1: didžiulės taršos, aistrų ir neatsakytų klausimų istorija IV

„Atsirado tada jau ir Būtingės variantas, galiausiai prasidėjo ten statybos, bet tyliai ramiai liko Klaipėdos terminalas, nors buvo kalbama, kad ...
2024-03-11
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This