Paminėjo Mažosios Lietuvos genocido dieną

Fotoreportažai, Miestas

[vc_row][vc_column][vc_column_text]Pirmadienį prie Herkaus Manto paminklo uostamiesčio visuomeninkai tradiciškai paminėjo Mažosios Lietuvos genocido dieną. Pasak jų, toks minėjimas rengiamas nuo pat 2006-ųjų, kai Seimas spalio 16-ąją paskelbė atmintina diena.

Visuomenininkai prie Herkaus Manto paminklo uždegė žvakutę, į jį atrėmė ir trispalvę, ir Mažosios Lietuvos vėliavą. Tarp jų atsineštų plakatų buvo ir tokie, kurie kėlė klausimą dėl Kaliningrado srities priklausymo Rusijai teisėtumo bei ragino nepamiršti Lietuvos etninių žemių.

„Reikia kelti klausimą ir dėl senųjų vietovardžių vartojimo. Tilžė jau kaip ir prigijo. Kodėl neturėtume vartoti kitų?” – klausė visuomenininkas Virginijus Partaukas.

Teigiama, kad 1944–1949 metais pagrindinėje Mažosios Lietuvos dalyje – Karaliaučiaus krašte – Maskvos Kremliaus nurodymu buvo įvykdytos per 300 tūkst. civilių gyventojų žvėriškos žudynės, o ir likę 100 tūkst. gyvųjų deportuoti. Liudijama, kad Raudosios armijos tankai važiavo per visa, kas pasitaikydavo kelyje – per vežimus, arklius, griovė bėgančius žmones. Dauguma krašto vyrų tuo metu buvo patekę į nelaisvę arba žuvę, tad visa sovietinės armijos neapykanta ir kerštas teko Klaipėdos krašto moterims, vaikams ir seneliams.

Iki 1944 m. Mažojoje Lietuvoje gyveno apie 2,6 mln. žmonių. Per paskutinįjį II pasaulinio karo pusmetį (1944 m. rudenį – 1945 m. pavasarį) gyventojų sumažėjo daugiau nei 4 kartus.

Tūkstančiai Mažosios Lietuvos pabėgėlių nuskendo Baltijos jūroje, sovietų torpedoms nuskandinus laivus.

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_gallery interval=”5″ images=”2638,2637,2639,2640,2641″ img_size=”large”][/vc_column][/vc_row]

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Klaipėdos/Mažosios Lietuvos istorija

Nematerialaus kultūros paveldo sąraše - ir Šiupinio šventė

Lietuvos nematerialaus kultūros paveldo vertybių sąvade nuo šiol puikuosis ir Šiupinio šventė Mažojoje Lietuvoje. Tradicijos bylą rengė Klaipėdos etnokultūros centras, ...
2024-03-29
Skaityti daugiau

Kultūra

Gilinasi į Mažosios Lietuvos muzikavimo tradiciją

Į Lietuvos nematerialaus kultūros paveldo vertybių sąvadą įtraukta Klaipėdos krašto puoselėjama Mažosios Lietuvos instrumentinio muzikavimo tradicija sulauks papildomo šalies gyventojų ...
2023-08-31
Skaityti daugiau

Regionas

„Vėtrungių kelias“ kviečia skanauti kafijos

Birželio 26 d. tradiciškai etnografiniame Mažosios Lietuvos regione pasklis kafijos aromatas. Šią dieną nacionalinis kultūros kelias „Vėtrungių kelias“, pradėdamas savo ...
2023-06-19
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This