Naujos vandens kainos drasko koaliciją

Miestas, Svarbu

Rytoj, ketvirtadienį, Klaipėdos miesto taryba turi tvirtinti naujas, didesnes vandens kainas, tačiau „Atviros Klaipėdos” šaltiniai tvirtina, jog šis sprendimas gali užstrigti – po antradienį vykusio koalicijos posėdžio paaiškėjo, kad už jį ruošiasi balsuoti tik liberalai ir Rusų aljansas. Tačiau jų balsų gali neužtekti, nes formaliai nuo balsavimo turėtų nusišalinti bent du liberalų frakcijos nariai.

Steven Depolo, flickr.com nuotr.

Kad klausimo svarstymas gali baigtis ir įvairias nepalankiais scenarijais pripažįsta ir Klaipėdos meras Vytautas Grubliauskas.

Jei naujosios kainos nebus patvirtintos, tai, anot „Klaipėdos vandens” vadovo Leono Makūno, vienašališkai turės padaryti jas jau suderinusi Valstybinė kainų ir energetikos kontrolės komisija (VKEKK). Tačiau bėda esą yra tai, kad sprendimo projektu yra numatytas ir kainų diferencijavimas juridiniams asmenims. Tad jo nepatvirtinus, kurį laiką smulkieji juridiniai klientai už paslaugas gali mokėti kelis kartus daugiau, o kai kurie stambieji mokėtų net iki keliolikos kartų mažiau.

„Atvira Klaipėda” jau rašė, kad miesto Tarybai šiandien bus teikiamos tvirtinti naujos bazinės „Klaipėdos vandens“ kainos, nes senųjų galiojimo laikotarpis baigėsi 2016-aisiais. Jas jau patvirtino VKEKK, tad uostamiesčio politikams iš esmės liko priimti tik formalų sprendimą.

Buvo manoma, kad nuo 3,9 iki 9,7 proc. didesnės kainos įsigalios nuo gruodžio 1-osios. Tačiau vakar paaiškėjo, kad tokio sprendimo, ko gero, nepalaikys ne tik opozicija, bet ir dalis valdančiosios koalicijos. „Atviros Klaipėdos” šaltinių duomenimis, „už” ketina balsuoti tik liberalai ir Rusų aljansas. Tačiau jų balsų gali neužtekti, nes balsuojant, ko gero, turėtų nusišalinti Algirdas Grublys, kurio žmona dirba bendrovėje „Klaipėdos vandnuo”,  ir Artūras Šulcas, sulaukiantis priekaištų dėl per Seimo rinkimus iš L. Makūno  gautos finansinės paramos.

„Diskusijos visada vyksta visais klausimais. Viską parodys rytojus. Ne, jokiu būdu nenusišalinsiu. Kuo čia dėtas Makūnas? Jam liko tik 2 ar 1,5 metų kandencija. Ar jam alga dėl to padidės? Kaip elgsis Grublys nežinau. Tačiau čia jau prasideda nesąmonės – remiantis tokia logika balsuoti negalėtų nė vienas Tarybos narys, nes visi už vandenį moka, o Seimo nariai negalėtų priimti praktiškai jokių įstatymų”, – sakė A. Šulcas.

A. Grublys, sustabdęs savo narystę Liberalų sąjūdžio partijoje, savo ruožtu akcentuoja, kad teisės aktai numato, jog “interesų konfliktas kyla tokiomis situacijomis kai tam tikras interesas kliudo asmens, organizacijos, institucijos gebėjimui priimti sprendimus ar atlikti veiksmus kitos šalies naudai atsižvelgiant į tai, kad asmuo, organizacija ar institucija turi įstatyminę, paprotinę, fiduciarinę pareigą veikti kitos šalies interesams“.

„Kainas nustatė VKEKK . Mūsų šeima nedirba ir neturi sąsajų su šia tarnyba. Živilė Grublienė nėra AB „Klaipėdos vanduo“ akcininkė, valdybos narė, nedirba vadovaujančiose pareigose ir nedalyvauja priimant sprendimus. Jos pareigybinės apraše nėra nurodyta vykdyti vandens kainų skaičiavimus ar vykdyti veikas, turinčias tiesioginę įtaką vandens tiekimo ir nuotekų šalinimo paslaugų teikimą miesto gyventojams. Tad man nėra pagrindo nusišalinti ir nedalyvauti svarstyme Tarybos posėdžio metu”, – teigė A. Grublys.

„Šis klausimas vakar tikrai sukėlė gana didžiulę diskusiją koalicijoje. Žinau, kad ir šiandien kai kurios frakcijos buvo susitikusios su specialistais. Neatmesčiau galimybės, kad šis klausimas gali būti nesvarstomas arba atidėtas, arba nesurinkti reikiamos daugumos. Rytoj visi scenarijai yra įmanomi. Tokia yra politinė realybė, toks sezonas vis labiau artėjant rinkimams. Tačiau nenoriu teigti, kad koalicija juda, byra ar trupa. Natūralu, kad plaukiant audringoje jūroje nereikia tikėtis, kad plauksi kaip su valtele ežere. Su tokia politine temperatūra reikės pragyventi iki pat rinkimų”, – „Atvirai Klaipėdai” sakė meras.

Jo nuomone, tiek A. Grublys, tiek A. Šulcas turėtų labai atsakingai vertinti šią situaciją.

„Aš geriau visada stengiuosi būti atsargesnis ir apdairesnis, jei kyla nors mažiausia abejonė, nes pasekmės dažniausiai būna  ne tokios, kokių nori. Tikiuosi, kad abu politikai, turintys nemažą politinę patirtį ir intuiciją, priims protingą sprendimą. Tačiau man patarinėti jiems pakankamai elementariu klausimu būtų nekorektiška”, – teigė V. Grubliauskas.

Pasak L. Makūno, per 8 šių metų mėnesius įmonė patyrė 155 tūkst. nuostolių. Tokie rezultatai aiškinami augančiomis sąnaudomis. Didėja azoto tarša nuotekose, reikia papildomų priedų joms valyti. 385 tūkst. arba 8 proc. auga darbo apmokėjimo išlaidos. Atsižvelgiant į profsąjungos reikalavimus buvo padidintos algos. Dabar vidutinis atlyginimas bendrovėje „Klaipėdos vanduo“ siekia 949,11 Eur neatskaičius mokesčių.

„Darbo užmokesčio fondo augimą kažkiek kompensuojame mažindami darbuotojų skaičių. Anksčiau pirmosios vandenvietės įtaka nebuvo pilnai įvertinta, kaip ir dumblo džiovinimas“, – apibendrino L. Makūnas.

Pasak jo, jei rytoj miesto Taryba nepatvirtins naujų kainų, tai turės padaryti VKKEK.

„Tarybos nariai yra laisvi daryti sprendimus. Tokiu atveju naujosios kainos įsigaliotų ne nuo gruodžio, o vėliau ir reikėtų ilgesnio laiko tarpo finansiniams srautams atstatyti. Tačiau yra kita blogybė – kartu pirmą kartą turi būti patvirtintos juridiniams asmenims taikomis diferencijuotos kainos. Jos priklauso nuo turimų skaitiklių diametro ir siektų nuo 2,5 iki 100 eurų. Patvirtinta vidutinė kaina dabar yra 6 eurai. Jei Taryba nepatvirtins diferenciacijos, reiškia, kad kurį laiką vidutinę kainą turės mokėti visi. Tad mažiukai permokės kelis kartus, o didieji vartotojai mokės nepagrįstai mažai”, – aiškino L. Makūnas.

Jei miesto Taryba šį mėnesį patvirtins sprendimo projektą, naujosios kainos įsigaliotų nuo gruodžio 1-osios. Kubinis metras vandens daugiabutyje pabrangtų nuo 1,28 iki 1,33 Eur be PVM. Individualiam namui kaina didėtų nuo 1,17 iki 1,25 Eur be PVM.

Norėtumėte, kad parašytume daugiau panašių straipsnių? Paremkite “Atvirą Klaipėdą”, nes skaitytojų parama – vienintelis mūsų pajamų šaltinis.

2 Comments

  1. Algirdas Grublys

    citata ” … interesų konfliktas kyla tokiomis situacijomis kai tam tikras interesas kliudo asmens,organizacijos,institucijos gebėjimui priimti sprendimus ar atlikti veiksmus kitos šalies naudai atsižvelgiant į tai, kad asmuo ,organizacija ar institucija turi įstatyminę ,paprotinę, fideciarinę pareigą veikti kitos šalies interesams … ”
    Pareiškiu:
    1. Kainas nustatė VKEKK . Mūsų šeima nedirba ir netusi sąsajų su šia tarnyba.
    2. Živilė Grublienė nėra AB „Klaipėdos vanduo” akcininkė , valdybos narė,nedirba vadovaujančiose pareigose ir nedalyvauja priimant sprendimus. Jos pareigybinės apraše nėra nurodyta vykdyti vandens kainų skaičiavimus ar vykdyti veikas turinčias tiesioginę įtaką vandens tiekimo ir nuotekų šalinimo paslaugų teikimą miesto gyventojams.
    Tad man nėra pagrindo nusišalinti ir nedalyvauti svarstyme Tarybos posėdžio metu.
    A.Grublys

    Reply
    • Martynas Vainorius

      Ačiū už komentarą, ponas Algirdai. Tuoj papildysiu straipsnį.

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Miestas

Dabartiniai vicemerai uždirba ženkliai daugiau

Trijų Klaipėdos vicemerų mėnesiniai atlyginimai šių metų pirmą ketvirtį vidutiniškai buvo 5679 eurai neatskaičius mokesčių. O pernai metais šie pareigūnai ...
2024-04-19
Skaityti daugiau

Spyglys

Darbe - ir zujant po prekybcentrį*

Kovidas, žinia, be skaudžių nelaimių atnešė ir vieną gerą dalyką – išmokė net ir tuos, kuriems internetas buvo reikalingas šierinti ...
2024-04-17
Skaityti daugiau

Svarbu, Verslas

„Grigeo Klaipėda“ ir vandentiekininkai susikibo dėl šimtų tūkstančių 

Po teisėsaugininkų nustatyto fakto, jog pilnai neišvalytomis nuotekomis teršė Kuršių marias, uostamiesčio vandentiekininkų paslaugomis priversta naudotis AB „Grigeo Klaipėda“ už ...
2024-04-16
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This