Seimo nary, kaip sekasi vykdyti pažadus? II dalis

Politika, Svarbu, Temos

„Atvira Klaipėda” tęsia Seimo išrinkimo metinėms skirtų rašinių ciklą, kuriame uostamiesčio vienmandatėse apygardose išrinktų ar jose nesėkmingai kandidatavusių, bet į Seimą pagal sąrašą išrinktų parlamentarų paprašė atsakyti į klausimus apie rinkiminius pažadus, nuveiktus ir planuojamus darbus.

Straipsnių cikle Seimo narių atsakymai bus skelbiami chronologiškai, pagal jų atsiuntimo laiką. Šįkart pateikiame konservatorės Agnės Bilotaitės atsakymus. Ji prieš metus Baltijos rinkimų apygardoje pralaimėjo „valstiečiui” Algimantui Kirkučiui (38,81 proc. balsų prieš 56,79 proc.), tačiau į Seimą pateko pagal partijos sąrašą (buvo 5-oje pozicijoje).

„Tai, kas buvo suplanuota rudens sesijai, bus tęsiama, ketinu teikti įstatymų projektus, toliau vadovauti laikinajai grupei „Už Lietuvą be korupcijos“, turiu nemažai įsipareigojimų žmonėms, kurie į mane kreipiasi, todėl žadu būti ne mažiau aktyvi nei iki šiol. Žinoma, teks darbus dėlioti taip, kad nenukentėtų šeima ir mažasis jos narys, o tai bus tikras iššūkis. Bet aš niekada ir neieškojau lengvų kelių”, – teigia prieš keletą mėnesių mama tapusi Agnė Bilotaitė. Olgos Posaškovos nuotr.

Tarp pirmųjų pataisų, kurias žadėjote siū­ly­­ti naujosios kadencijos Seime, buvo asme­ni­nės tar­nau­to­jų atsa­ko­my­bės už vals­ty­bei pada­ry­tą žalą įtvir­ti­ni­mas. Ar pateikėte tokį įstatymo projektą?

Pernai lapkritį pateikiau Valstybės tarnybos įstatymo pataisas, kuriomis griežtinama asmeninė atsakomybė valstybės tarnautojams, savo veiksmais padariusiems žalos valstybei. Įstatymu įtvirtinama prievolė išieškoti žalą iš ją padariusių asmenų. Seimas po pateikimo pritarė pataisoms.

Žadėjote siūlyti tei­sin­gų baus­mių už korup­ci­nius nusi­kal­ti­mus sky­ri­mą. Ar pateikėte tokį projektą?

Teismai linkę skirti simbolines baudas arba nuteisia lygtinai už korupcinius nusikaltimus. Tokią praktiką būtina keisti. Apie tai kalbėjau ir pataisas teikiau nuo pirmos kadencijos Seime. Šį sezoną, kaip minėjau, pateikiau Valstybės tarnybos įstatymo pataisas, kurioms įsigaliojus valstybės tarnautojai, tyčiniais veiksmais padarę žalos valstybei, privalėtų ją visą atlyginti iš savo kišenės. Šiuo metu teise išreikalauti žalą teismai naudojasi retai, o įstatymas įpareigotų tai daryti. Lieka tikėtis, kad šią kadenciją baudas griežtinančios pataisos Seime bus priimtos.

Bausmių neadekvatumo problemą buvo iškėlusi ir mano vadovaujama laikinoji grupė „Už Lietuvą be korupcijos“. Plačiau apie tai mano komentare: https://www.delfi.lt/news/ringas/politics/a-bilotaite-lietuvoje-uz-korupcija-nebaudziama.d?id=71021554

Seime surengiau diskusiją šia tema su teisėsaugos pareigūnais ir politikais. Plačiau apie renginį čia:  https://www.15min.lt/naujiena/aktualu/lietuva/prokuroras-korupcinio-pobudzio-nusikaltimus-istirti-darosi-vis-sunkiau-56-605591

Puiku, kad prezidentė inicijavo pataisas, kurios griežtins bausmes už korupcinius nusikaltimus, dar džiugiau, jog Seimas pataisoms pritarė. Išsamiau apie pataisas: https://www.15min.lt/naujiena/aktualu/lietuva/baudos-uz-nusikaltimus-padidintos-kelis-kartus-56-859732

Žadėjote dides­nį vie­šų­jų pir­ki­mų skaidri­ni­mą. Ką nuveikėte šioje srityje?

Lapkritį jau trečiąkart įregistravau Viešųjų pirkimų įstatymo pataisą, kuria būtų panaikinta galimybė sudaryti vidaus sandorius. Jie yra landa korupcijai, kuria labai plačiai naudojasi valstybinės įstaigos ir įmonės. Deja, Seimas ir šįkart balsavo už tai, kad vidaus sandoriai išliktų.

Vasarį kartu su Ingrida Šimonyte įregistravome Viešųjų pirkimų įstatymo 45 str. pataisą, kuriai įsigaliojus perkančioji organizacija turėtų teisę pašalinti iš konkurso juridinį asmenį, jau anksčiau įtrauktą į nepatikimų tiekėjų sąrašus už pažeidimus, tačiau įsisteigusį nauju juridiniu asmeniu ir siekiantį laimėti konkursą.

Tarp Jūsų pažadų buvo ir mokes­čių leng­va­tos šei­moms už kiek­vie­ną šei­mo­je augan­tį vai­ką. Ar pateikėte tokius įstatymo projektus?

Balandį kartu su kolegomis Seimo nariais įregistravome Lietuvos Respublikos gyventojų pajamų mokesčio pakeitimo įstatymo projektą, kuriuo siekiame mokestinėmis priemonėmis skatinti vaikus auginančias šeimas. Siekiame mažinti mokesčius du ir daugiau vaikų auginančioms šeimoms.

Kokius dar įstatymų projektus pateikėte per šiuos metus?

Pernai gruodį su kolega Laurynu Kasčiūnu įregistravome pataisas, įtvirtinančias pelno mokesčio lengvatas regionuose darbo vietas kuriantiems verslininkams. Mūsų pasiūlytas įstatymų projektų paketas suteiktų galimybę gauti lengvatines paskolas regionuose įsigyjant būstą. Šios įstatymų iniciatyvos mažintų socialinę atskirtį ir padėtų gaivinti ekonomiškai atsiliekančius šalies regionus.

Taip pat pernai gruodį su kolegomis įregistravome Labdaros ir paramos įstatymo pataisas, kuriomis siekiame uždrausti valstybės ir savivaldybių valdomoms įmonėms teikti paramą. Seimo Audito komiteto atlikta valstybės įmonių apklausa patvirtino, jog parama teikiama neskaidriai.

Birželį pateikiau Alkoholio kontrolės įstatymo pataisas, kuriomis būtų griežtinama prekybos alkoholiu licencijų išdavimo tvarka, o savivaldybėms suteikiama daugiau galių riboti alkoholio prekybą.

Liepą su grupe Seimo narių įregistravome Pranešėjų apsaugos įstatymo projektą, kuris užtikrins apsaugą asmenims, pranešusiems apie korupciją ir kitus įstatymų pažeidimus. Seimas po pateikimo balsų dauguma pritarė projektui.

Labai svarbi mano veiklos kryptis – parlamentinė kontrolė. Per pirmuosius šios kadencijos metus inicijavau du parlamentinius tyrimus:

paaiškėjus, kad kai kurios didžiosios valstybės valdomos įmonės skiria paramą su politikais siejamiems fondams, inicijavau, kad būtų pradėtas išsamus tyrimas. Jis patvirtino, kad parama skirstoma neskaidriai;

birželį inicijavau, kad būtų pradėtas parlamentinis tyrimas dėl stringančio e.sveikatos projekto. Antikorupcijos komisijai suteiktas laikinosios komisijos statusas, ji tyrimo išvadas turi pateikti iki metų pabaigos.

Kokius įstatymų projektus planuojate pateikti artimiausioje ateityje?

Lapkritį Seime numatyta svarstyti mano pateiktą Pranešėjų apsaugos įstatymo projektą. Taip pat yra parengtas Alkoholio kontrolės įstatymo pakeitimo projektas, kurį jau minėjau anksčiau. Jis ypač aktualus klaipėdiečiams, nes buvo inicijuotas Klaipėdos miesto savivaldybės tam, kad padėtų išspręsti gyventojams kylančias problemas dėl daugiabučiuose veikiančių alkoholio prekybos vietų

Kaip Jums dabar pavyksta derinti Seimo nario pareigas su motinyste?

Kol kas motinystės derinti su Seimo nario pareigomis nereikia, nes iki lapkricio 30 d. esu gimdymo atostogose. Praktiškai visą laiką skiriu artimiesiems ir sau. Tai, kas buvo suplanuota rudens sesijai, bus tęsiama, ketinu teikti įstatymų projektus, toliau vadovauti laikinajai grupei „Už Lietuvą be korupcijos“, turiu nemažai įsipareigojimų žmonėms, kurie į mane kreipiasi, todėl žadu būti ne mažiau aktyvi nei iki šiol.

Žinoma, teks darbus dėlioti taip, kad nenukentėtų šeima ir mažasis jos narys, o tai bus tikras iššūkis. Bet aš niekada ir neieškojau lengvų kelių. Džiaugiuosi, kad turiu supratingus ir palaikančius artimuosius bei patikimą komandą, tad tikiu, jog viskas bus gerai.

Rytoj skaitykite, ką apie savo rinkiminius pažadus rašo liberalas Simonas Gentvilas.

 

2 Comments

  1. Ns

    Atvira Klaipeda, skamba gerai. Linkiu sekmės, bei matyti daugiau žmonių politikoje nei vien Grubliauska ir co.

    Reply
  2. Palmira Martinkienė

    Palyginus su ankstesniais Kirkučio atsakymais – kaip vanduo ir ugnis. Agnės naudai, žinoma. Kirkutis tiek vandens pripylė atsakymuose, tiek literatūros, tarsi politikoje būtų 100 metų. O Agnė, nors jam ir pralaimėjo dėl klaipėdiečių pasidavimo populizmui, yra konkreti ir netuščiažodžiauja. Plius darbšti. Gerbiu šią jauną moterį!

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Uostas ir jūra

Agnė Bilotaitė: stipriname jūros sienos apsaugą

Vidaus reikalų ministrė Agnė Bilotaitė darbo vizitu lankosi Klaipėdoje, kur dalyvavo VSAT Pakrančių apsaugos pasienio rinktinės atkūrimo ir vado pristatymo ...
2024-01-11
Skaityti daugiau

Fotoreportažai, Miestas, Svarbu

Savivaldybė ir toliau nori remti apleistų teniso kortų savininkus (atnaujinta)

Nors per metus Igorio Udovickio valdomos UAB „Ferteksos transportas“ šalia Skulptūrų parko esančių teniso kortų būklė nepasikeitė, Klaipėdos meras siūlo ...
2023-11-15
Skaityti daugiau

ELTA

Algirdas Švanys neteko Lietuvos pilietybės

Vidaus reikalų ministerija praneša, kad ministrės Agnės Bilotaitės įsakymu atimta Lietuvos pilietybė iš Algirdo Švanio, kuris vasaros pabaigoje pagrobė ir ...
2023-11-14
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This