Pirkiniai paštu: ką reikia žinoti?

Verslas

Didėjant prekių, įsigytų iš elektroninių parduotuvių ir siunčiamų paštu, srautui, Lietuvos paštas ir Muitinės departamentas atkreipia dėmesį į galimus importo mokesčius ir sugriežtintą kontrolę bei primena, kokius daiktus siųsti draudžiama.

„Prieš užsisakant prekių internetu gyventojams rekomenduojame įvertinti galimas papildomas importo mokesčių išlaidas ir pasidomėti prekių siuntimosi ypatybėmis. Iš elektroninių parduotuvių įsigytiems ir pašto siuntomis atkeliaujantiems daiktams gali būti pritaikyti importo muito ir kiti mokesčiai. Laikantis saugumo reikalavimų pašto siuntos yra peršviečiamos rentgenu, kad jas transportuojant neįvyktų nelaimingų atsitikimų. Dėl to dalis pašto siuntų gali būti sulaikytos ir nepasiekti adresatų. Įsigydami pirkinius būtinai pasidomėkite, ar juos galima siųsti paštu“, – pranešime spaudai cituojamas Pašto operacijų direktorius Algirdas Šimonis.

Ko negalima siųsti paštu?

Iš trečiųjų šalių gaunamas pašto siuntas paprastai reikia deklaruoti, kad jos patektų į mūsų šalį. Trečiosiose šalyse internetu įsigytos prekės neapmokestinamos, kai jų vertė neviršija 22 eurų. Privataus asmens kitam privačiam asmeniui siunčiama siunta apmokestinama, jei jos vertė viršija 45 eurus. O abiem atvejais siuntai viršijus 150 eurų vertę, ji dar apmokestinama ir muito mokesčiais. Nuo importo muitų ir PVM mokėjimo neatleidžiami alkoholio gaminiai, kvepalai ir tualetinis vanduo, tabakas bei jo gaminiai.

Paštu siųsti galima ne viską. Griežtai draudžiama siųsti narkotines ir psichotropines, sprogiąsias (pvz., oro pagalves), degiąsias, radioaktyviąsias, toksines ir kitas pavojingas medžiagas, sprogstamuosius įtaisus (taip pat ir deaktyvuotus, neutralizuotus), šaunamuosius ginklus, jų kopijas ar imitacijas, žiebtuvėlius, degtukus, magnetukus, aerozolius, ličio baterijas, jeigu jos siunčiamos ne elektroniniame įrenginyje. Vertybinius popierius, juvelyrinius papuošalus ir kitas brangenybes galima siųsti tik įvertintosiomis (apdraustosiomis) pašto siuntomis ir tik į tas šalis, į kurias leidžiama jas įvežti.

Tarp muitinėje sulaikomų pašto siuntų neretai pasitaiko intelektinės nuosavybės teisių pažeidimais įtariamų prekių, dažniausiai „Adidas“, „Nike“, „Michael Kors“, „Samsung“ prekių ženklų klastočių. Perkantiesiems internetu užsienio elektroninėse parduotuvėse muitinės pareigūnai pataria nesusivilioti itin maža prekės kaina, nes greičiausiai nusipirksite klastotę.

Keičiasi vaistų siuntų tvarka

Nuo lapkričio 1 dienos į Lietuvą iš trečiųjų šalių bus galima atsigabenti mažiau vaistų asmeninėms reikmėms. Pagal Sveikatos apsaugos ministerijos patvirtintą naują tvarką nuo kito mėnesio pradžios paštu iš ne Europos Sąjungos šalių vaistų asmeninėms reikmėms bus galima parsisiųsti ne dažniau kaip vieną kartą per mėnesį ir ne daugiau kaip 10 pakuočių. Jei gydymui reikia didesnio jų kiekio ir yra išduota tai patvirtinanti gydytojo pažyma, tuomet galima parsisiųsti ne didesnį nei gydytojo pažymoje nurodytą vaistų kiekį pažymos galiojimo laikotarpiu.

Daugiau informacijos apie pašto siuntomis iš trečiųjų šalių gabenamas prekes ir joms taikomus importo mokesčius galima rasti Lietuvos pašto ir Lietuvos muitinės internetinėse svetainėse.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Konsultacijos

Paštu apsimetantys sukčiai masiškai atakuoja mobiliojo ryšio vartotojus

Daugiau nei 6500 pranešimų iš gyventojų vien tik per kovo mėnesį. Ir per pusę tūkstančio užblokuotų nuorodų per beveik metų ...
2024-04-04
Skaityti daugiau

Konsultacijos

Sukčiai prisidengia Lietuvos pašto vardu

Gyventojai perspėjami, kad pastarosiomis dienomis padaugėjo bandymų apgaulės būdu išvilioti lėšas, prisidengiant Lietuvos pašto vardu. Gyventojams siunčiamos SMS žinutės su ...
2024-03-28
Skaityti daugiau

Miestas

Klaipėdos pašte pirmos dienos datos spaudu žymės naują ženklą

Penktadienį Lietuvos paštas išleidžia menininko Arvydo S. Každailio kurtą pašto ženklą Lietuvos jūrinės istorijos tema. Pašto ženklo nominalas – 1,4 ...
2023-07-13
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This