Krematoriumo vieta LEZ’e?

Miestas, Svarbu

Klaipėdoje toliau verda aistros dėl krematoriumo statybos.

Pirmadienį popiet Paupių bendruomenės atstovai susitiko su Klaipėdos meru Vytautu Grubliausku ir dar kartą išreiškė protestą prieš ketinimus statyti krematoriumą jų gyvenamojo rajono teritorijoje,  šiuo metu veikiančios ritualinių paslaugų įmonės „Aterna“ patalpose.

Pasak Saulėtekio g. seniūnaitės Rasos Arcišauskienės, jiems didžiulį nerimą kelia jau lapkričio 1- ąją įsigaliosiantis naujos redakcijos Planuojamos ūkinės veiklos poveikio aplinkai vertinimo įstatymas, kuriame nebenumatytas būtinumas atlikti pilną poveikio aplinkai vertinimą, įrengiant krematoriumus. Susitikime dalyvavusiųjų nuomone, tai „Aternai“ galėtų atrišti rankas „susimažinti ir sanitarinę zoną“.

Krematoriumas Kėdainiuose

Prašo įtvirtinti darbo grupės išvadas

Priminę, jog dar balandžio mėnesį  Savivaldybės administracijos direktoriaus įsakymu sudaryta darbo grupė yra parengusi išvadas, kuriose teigiama, esą miesto teritorijoje krematoriumas statomas nebus, bendruomenės atstovai prašė mero šias išvadas įtvirtinti kokiu nors Tarybos sprendimu, kad nebebūtų jokių galimybių laisvai jų traktuoti ir taikyti. Raštu pateiktame prašyme sakoma:„(…) prašome sušaukti neeilinį Klaipėdos miesto savivaldybės Tarybos posėdį, kuriame būtų priimtas sprendimas, kad vietos krematoriumui Klaipėdos miesto  savivaldybės teritorijoje – Nėra“.

Merui paaiškinus, jog reglamentas nenumato „neeilinio“ Tarybos posėdžio bei trumpai priminus sprendimų Taryboje priėmimo tvarką, suabejota, ar įstatymą galima taikyti atgaline data, t. y. iki jo priėmimo vykusioms procedūroms. Kartu meras teigė, jog toks sprendimas galbūt ir galėtų būti priimtas, tik prieš tai jį turėtų įvertinti savivaldybės teisininkai.

V. Grubliauskas sutiko, kad dabartinė planuojamo statyti krematoriumo vieta nėra pati tinkamiausia ir kaip alternatyvą siūlė, „pasikvietus ir „Aternos“ atstovus pamąstyti apie alternatyvias vietas“. Kaip pavyzdį meras pateikė LEZ‘ą, kuris esą jau buvo ir anksčiau minimas tarp galimų krematoriumo vietos variantų, tik, mero teigimu, reiktų sužinoti ir  ten veikiančių įmonių nuomonę.

„Atvirai Klaipėdai“ Paupių bendruomenės atstovai sakė, kad jie iš principo nėra nusistatę prieš krematoriumo statybą, tik nesutinka, kad jis būtų statomas gyvenamajame rajone. Iki artimiausio daugiabučio nuo šiuo metu  veikiančių laidojimo namų yra vos 75 metrai,  o kitas statomas naujas namas bus dar arčiau. Kaip sektiną pavyzdį jie minėjo Kėdainius, kur krematoriumas pastatytas už 3 km nuo miesto ir mero prašė „pasekti Vilniaus pavyzdžiu“ (Vilniaus miesto Taryba prieš kurį laiką nepritarė krematoriumo statybai miesto teritorijoje – aut. past.).

Turi pasitarti su akcininkais

„Aternos“ direktorė Vitalija Rumbaitienė, iš „Atviros Klaipėdos” sužinojusi apie Paupių bendruomenės susitikimą su meru, neslėpė nustebimo ir sakė, kad jos apie šį susitikimą niekas neinformavo. Paklausta, ką toliau jie ketina daryti, direktorė sakė: „Dabar niekas nevyksta, viskas sustojo. Šiuo metu esame apskundę Vilniaus apygardos administracinio teismo sprendimą aukštesniam teismui (pirmos instancijos teismas atmetė „Aternos“ skundą dėl Aplinkos apsaugos agentūros įpareigojimo atlikti poveikio aplinkai vertinimą – aut. past), akcininkai dabar mąsto, ką daryti“.

Paklausta, ar juos tenkintų krematoriumo statybos vietos perkėlimas, pvz., į mero pasiūlytą LEZ’ą,  V. Rumbaitienė sakė dėl to turinti pasitarti su akcininkais, „nors anksčiau merija tam juk nepritarė“.

 

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Verslas

Statys jau trečią FlexStart

Klaipėdos laisvosios ekonominės zonos (LEZ) įsteigta NT vystymo įmonė UAB „Flex Start Three“ gavo leidimą statyti 8,8 tūkst. kv. m ...
2024-04-22
Skaityti daugiau

Svarbu, Transportas

Vaistų nuo sunkvežimių savivalės Rimkuose nerandama

Sunkiasvorių automobilių gabaritus ribojančių vartų Rimkuose nebus – taip penktadienį nusprendė Eismo saugumo komisija, nors vietos gyventojai seniai skundžiasi, kad ...
2024-02-23
Skaityti daugiau

Miestas, Svarbu

„Klaipėda ID” grimzta: už milijoną esam nežinomi Niujorke

Miesto investicijų ir verslo plėtros agentūros „Klaipėda ID” valdyba, sudaryta iš nepriklausomų narių, buvo pašalinta už nepaklusnumą, o buvusi laikinoji ...
2023-12-01
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This