Kas ta „Atvira Klaipėda“?

Svarbu, Temos

2017-ųjų spalio 16 d. Klaipėdos „eteryje“ pasirodė naujienų portalas „Atvira Klaipėda“. Jo kūrėjai – VšĮ „Klaipėda atvirai“ ir su ja bendradarbiaujantys ilgametę darbo patirtį turintys uostamiesčio žurnalistai – drąsiai tvirtina, kad tai yra pirmasis visiškai atviras naujienų portalas.

„Mes bandome sugrąžinti pirminį žiniasklaidos veikimo modelį – kai ji buvo priklausoma tik nuo savo skaitytojo ir pranešamų žinių svarbos bei kokybės, o ne nuo reklamos“, – aiškina VšĮ „Klaipėda atvirai“ redaktorius Martynas Vainorius.

Portale „Atvira Klaipėda“ nerasite reklamos. Tik oficialiu rinkimų laikotarpiu politikams bus sudaryta galimybė skelbti savo rinkimines programas pagal Vyriausiajai rinkimų komisijai deklaruotus įkainius.

Penki „kitaip“

Portalą „Atvira Klaipėda“ valdo VšĮ „Klaipėda atvirai“, turinti du steigėjus: Martyną Vainorių ir Algirdą Sabaliauską.

M. Vainorius jau daugiau nei penkiolika metų darbuojasi žiniasklaidos srityje. A. Sabaliauskas yra vienos profesinės technologijų mokyklos steigėjas, prieš tai darbavosi su įvairiais visuomeniniais projektais, steigiant JAV IT įmonės padalinį Lietuvoje.

VšĮ „Klaipėda atvirai“ steigėjai ir prie portalo kūrimo prisidėję ilgametę darbo patirtį turintys Klaipėdos žurnalistai Palmira Martinkienė, Rolanda Lukoševičienė, Livija Grajauskienė ir Valdas Pryšmantas suformavo penkis esminius portalo veiklos principus, išskiriančius jį iš vietinės ir nacionalinės žiniasklaidos.

Pirma, „Atvira Klaipėda“, skirtingai nei dabar uostamiestyje veikiantys naujienų portalai, skelbs tik uostamiesčio ir Klaipėdos regiono naujienas.

Antra, vienintelis „Atviros Klaipėdos“ pajamų šaltinis – bendruomenės parama, nes portalas neskelbs komercinės reklamos, nepasirašys jokių viešinimo sutarčių nei su Klaipėdos miesto savivaldybe, nei su įstaigomis ar įmonėmis, nei su valstybiniais ar privataus verslo subjektais.

„Trečia, neskelbsime apie akcijas ir išpardavimus, bet sulaukę žinių visada pranešime apie naują kavinę arba parduotuvę mūsų mieste, verslo investicijas ir pasiekimus. Skelbsime verslo naujienas neprašydami už tai nė cento“, – veiklos principus aiškina M. Vainorius.

Pasak portalo komandos, žodžiai „atvira“ ir „atvirai“ viešosios įstaigos bei portalo pavadinime yra dėl dviejų esminių priežasčių.

„Visada apie viską rašysime atvirai –  paramą suteikę juridiniai ar fiziniai asmenys negali daryti įtakos informacinių pranešimų turiniui, prašyti paskelbti savo informaciją konkrečioje portalo vietoje ar siekti, kad kuri nors informacija būtų nepaskelbta, kaip nors „dozuojama“, „suderinama“ ir panašiai. Tai mūsų ketvirtasis „kitaip“.

Penktasis „kitaip“-  užtikrinsime finansinį skaidrumą. Apie visus paramą suteikusius juridinius asmenis skelbiame portalo rubrikoje „Už paramą dėkojame“. Čia bus skelbiami ir fiziniai asmenys, jei jų parama per mėnesį sieks 380 eurų ar daugiau. Kas mėnesį paskelbsime apie visą iš fizinių ir juridinių asmenų gautą paramą bei detalią savo išlaidų ataskaitą“, – dėsto „Atviros Klaipėdos“ redaktorius.

Kaip kūrėsi „Atvira Klaipėda“

Portalą valdančios įstaigos steigimo išlaidas padengė M. Vainorius.  Į portalo IT struktūros sukūrimą, palaikymą, dizainą bei minimalias rinkodaros priemones investavo A. Sabaliauskas.

„Žiniasklaida iš esmės yra labai reikšminga visuomenės edukavimo forma. Dabartinė situacija ne tik Klaipėdoje, verčia įsijungti į ieškojimus.  Tikiu, kad prisidėdamas galėsiu bent jau šiek tiek pagelbėti talentingiems žurnalistams surasti nepriklausomą būdą rašyti taip, kaip jie mano esant teisingausiai“, – kodėl nusprendė investuoti į „Atvirą Klaipėdą“ aiškina A. Sabaliauskas.

Iki oficialios portalo veiklos pradžios VšĮ „Klaipėda atvirai“ sulaukė 4 634 Eur fizinių asmenų ir kelių verslo subjektų paramos.

Iš šios sumos „Klaipėda atvirai“ iki spalio 16-osios išleido 210,18 Eur:  93,17 Eur buvo pervesta kaip depozitas už patalpų nuomą; 69,63 Eur sumokėta už patalpų nuomą ir komunalines paslaugas, 46,93 Eur išleista už prekes prisistatymo renginiui, 45 centai atiteko bankui už pervedimus.

Į biurą „Vilhelmo pasaže“ (Herkaus Manto g. 36A-6) portalo komanda iš savo namų suvežė būtiniausius baldus. Žurnalistai dirba su savo asmeniniais kompiuteriais, naudojasi asmeniniais telefonais, fotoaparatais.

Klaipėdos krašto radijo stotis „RadijoGAMA“ suteikė paramą portalui transliuodama jo anonsines reklamas, kurias nemokamai sukūrė UAB „Reklamos akademija“.

Komandos nariu gali būti kiekvienas

„Sulaukusi iš Martyno pasiūlymo prisijungti prie naujai kuriamo portalo komandos, jį priėmiau nedvejodama, praktiškai tą pačią akimirką, vos tik sužinojau pagrindinius portalo steigimo tikslus bei jo veiklos principus. Man jau iki gyvo kaulo įgriso kai kuriose žiniasklaidos priemonėse matyti užsakomuosius straipsnius ar po neva neutralia informacija slepiamą reklamą. Atsiradus galimybei prisidėti prie kitokių žurnalistikos standartų propagavimo, žiniasklaidai suteikiant jos tikrąją ir svarbiausią paskirtį – tarnauti skaitytojui, visuomenei, atsispirti tokiai „pagundai“ tiesiog neturėjau jėgų“, – sako su portalu bendradarbiaujanti Palmira Martinkienė.

Ji 1993-1999 m. yra dirbusi dienraštyje „Vakarų ekspresas“ , vėliau 15 metų buvo Klaipėdos apygardos prokuratūros atstovė spaudai, 15min.lt apžvalgininkė, bendradarbiavo su Airijos lietuvių internetiniu portalu „Airijos diena“.

„Atviros Klaipėdos” komanda. Iš kairės: Valdas Pryšmantas, Martynas Vainorius, Palmira Martinkienė, Livija Graujauskienė, Rolanda Lukoševičienė ir Algirdas Sabaliauskas. Algirdo Kubaičio nuotr.

Su portalu „Atvira Klaipėda“ bendradarbiauja ir Rolanda Lukoševičienė – tekstų kūrėja, leidėja, renginių organizatorė ir lektorė, VšĮ “Žinių namai” įkūrėja. Jos darbo patirtis –  dienraščiuose „Vakarų ekspresas”, „Klaipėda”, UAB „RSV Projektai”, VšĮ „Jūros šventė”, tarptautiniame festivalyje „Europiada”, tarptautiniame projekte „Kūrybinės partnerystės”.

R. Lukoševičienė parašė ir išleido knygas bei leidinius „Klaipėdos kultūros ženklai“, „Klaipėdos pramonės istorija“, „Jūros pašaukti“ ir kt.

Šiuo metu Rolanda dirba VšĮ „Žinių namai” vadove su projektais „Laimingos moterys”, „Renginiai Klaipėdoje”, „Happy Events Klaipeda”, organizuoja renginius bei edukacinio pobūdžio seminarus.

„Jungiuosi prie „Atviros Klaipėdos“, nes manau, jog atvirumas – tai gyvenimas be baimės, tai laisvė būti savimi. O atvira žiniasklaida – tai žiniasklaida be slaptų įsipareigojimų saito.  Aš tikrai tikiu būtent tokios žinių sklaidos ateitimi, o ar jai pavyks įveikti stereotipus, parodys laikas“, – sako R. Lukoševičienė.

„Deja, bet dalį šiandieninės žiniasklaidos priemonių turinio diktuoja reklama. Žurnalistams pernelyg dažnai tenka vadovautis iš anksto suformuotomis užduotimis: štai tą reikia pabrėžti, štai tą – nutylėti. Aš jau nebekalbu apie tekstus, su turinio neatspindinčiais „užgalviais“. Visa tai smukdo žurnalistiką, menkina žurnalisto vardą. Mane tai žeidžia. Tad pagrindinį portalo „Atvira Klaipėda“ principą – grįžti prie žiniasklaidos ištakų, prie to, kas turi būti svarbiausia – žinių svarba ir kokybė, skaitytojas, o ne reklamdavys,  palaikau visa širdim.  Ir labai džiaugiuosi, kad buvau pakviesta prisijungti prie komandos, kuria tikiu ir pasitikiu“, – teigia Livija Grajauskienė, irgi esanti „Atviros Klaipėdos“ komandos dalimi.

Lietuvių kalbos, literatūros ir režisūros specialybę įgijusi L. Grajauskienė į žurnalistiką pasuko 2000-aisiais, pradėjusi dirbti neetatine reportere dienraštyje „Vakarų ekspresas“. Vėliau ji buvo Lietuvos architektų sąjungos Klaipėdos apskrities organizacijos atstovė spaudai, bendradarbiavo su laikraščiais „Klaipėda“, „Pajūrio naujienos“, radijo stotimi „R9“. L. Grajauskienė kartu su Palangos bei Šventosios bendruomenėmis kūrė ir leido laikraščius „Palangos vartai“ bei „Šventosios Respublika“, pastaraisiais metais buvo laikraščio „Vakarinė Palanga“ redaktorės pavaduotoja, laikraščio „Palangos tiltas“ korespondentė.

Vyriškąsias pozicijas portale M. Vainoriui padės palaikyti Valdas Pryšmantas. Jo žurnalistinio darbo patirtis prasidėjo 2004-aisiais „Vakarų Lietuvos televizijos“ žinių tarnyboje. Vėliau jis dirbo dienraštyje „Vakarų ekspresas“,  naujienų portale www.VE.lt. Nuo 2016-ųjų V. Pryšmantas dirba Jungtinės Karalystės lietuvių naujienų svetainėje www.tiesa.com bei laikraštyje „Tiesa“. Šiais metais jis buvo pakviestas dėstyti Reklamos kūrimo bei Kūrybos ir pramogų industrijų studijų studentams Socialinių mokslų kolegijos Klaipėdos filiale.

„Esu įsitikinęs, kad Klaipėdos visuomenė pribrendo kitokiai žiniasklaidai, tai patvirtina ir signalai iš miestiečių. Bendruomenės ir žiniasklaidos partneryste paremta „Atvira Klaipėda“ – tarsi šansas ir mums, žurnalistams, ir miestui kurti dar kokybiškesnę aplinką gyventi. Aš tuo šansu tiesiog negalėjau nepasinaudoti. Žinau, kad juo pasinaudos ir savo miestą mylintys klaipėdiečiai“, – apie „Atvirą Klaipėdą“ kalba Valdas.

„Atvira Klaipėda“ gimė iš mano ir bendražygių svajonės, kad mūsų mieste gali būti praplėstas ir paįvairintas žiniasklaidos spektras. Esu be galo dėkingas komandai ir kiekvienam, kuris jau patikėjo šia idėja bei savo darbu ar finansine parama prisidėjo prie to, kad „Atvira Klaipėda“ jau nebėra vien tik svajonė, o žodis, tapęs kūnu. Dabar laukiame kiekvieno norinčio pasidalinti savo naujiena ar nuomone – nuo mokyklinuko iki miesto mero. Mes neatstovaujame ir niekada neatstovausime nė vienai politinei jėgai – kiekvienas politikas lygiomis teisėmis visada galės pasisakyti visais jam rūpimais klausimais. Vienintelis reikalavimas visiems tekstams – jais neturi būti pažeidžiami Lietuvos Respublikos įstatymai, juose neturi būti šmeižto, melagingos informacijos“, – naudotis „Atviros Klaipėdos“ tribūna ragina M. Vainorius.

Jis žurnalistinę karjerą pradėjo 2002-aisiais, kaip neetatinis dienraščio „Vakarų ekspresas“ korespondentas ir čia dirbo iki 2017-ųjų spalio, kai paliko šio dienraščio redaktoriaus pareigas.

Kaip paremti?

„Kaip ir bet kuris kitas darbas, taip ir šis reikalauja būtinųjų investicijų ir išlaidų, o žurnalistams, kaip ir visiems kitiems, reikia gauti atlygį, kad galėtų gyventi oriai. Suprantame, kad atsisakydami pagrindinio tradicinės žiniasklaidos pajamų šaltinio – reklamos – renkamės iššūkių kupiną kelią, bet eiti juo mus įkvepia klaipėdiečiai, jau patikėję tokia idėja“, – sako „Atviros Klaipėdos“ komanda.

Jei Jūs tikite mūsų idėja, paremkite „Atvirą Klaipėdą“, o mes atsilyginsime naujienų įdomumu, aktualumu ir gilia analize. Kiekvieną mėnesį pateiksime viešą ataskaitą, kur išleidome kiekvieną mums pervestą centą.

Paremti paramos gavėjo statusą turinčią VšĮ „Klaipėda atvirai“ galima pervedant pinigus į jos sąskaitas LT783500010002980312 arba LT394010051004084267 ar tiesiog apsilankius puslapyje www.atviraklaipeda.lt/parama.

Ačiū Jums, kad esate kartu su mumis!

 

8 Comments

  1. Janina

    Sveiki kolegos. Ačiū už drąsą. Linkiu neprarasti budrumo ir išlikti drasiais. Pagarbiai, JaninaB.-O

    Reply
  2. Klausimų virtinė

    „Atvira Klaipėda”? Kas tai? Ar ne eilinė „antis”? Dėl ko arba prieš ką atvirauti? Ar nebuvo Vakarų Lietuvos žiniasklaida visada atvira? Ar „Atvira Klaipėda” nėra tiesiog burbulas: atvirumas dėl atvirumo? Ar tai ne smegenų plovimo įrankis? Ar tai ne išpūstas dalykas – atviraukite, nes Klaipėdoje be mūsų visi kiti neva uždari, neatviri? Ar nenustosite krėsti šposus su tais atvirumais ar uždarumai?

    Reply
  3. Pr

    pPa.

    Reply
  4. Klaipėdietis

    Gerbemoji Palmira
    Kodėl tokias nesamones parašėte apie Prmogų parke įvykuse nelaime
    Antraštė kad nušoko o pačiame straipsnyje kad nukrito čia du skirtingi žodžiai
    O gal pradžia jūsų darbo ar užglaistimas įvykio????????

    Reply
    • Klaipėdietis

      Atsakykite į šį klausymą Palmyra laukiame
      Su pagarba

  5. zenonas priekuliškis

    Įdomu kaip seksis dirbti Palmirai Martinkienei, tiek metų išdraugavusiai su represinėmis struktūromis, ar netaps jų priedanga? Duok Dieve, kad mano pamąstymai nepasitvirtintų. Atsiprašau už pamąstymus. Sėkmės sunkiame darbe ir nepailsti.

    Reply
    • diedas iš kaimo

      Čia geras – „atsiprašau už pamąstymus”… Pskant, tik grabas tokį mąstymą ištiesins…

  6. Aldona Marija

    Sveikinu dar kartą, Martynas Vainorius visada buvo supratingas ir jautrus žmogus, todėl labia džiaugiuosi, kad tapo laisvas ir gales rašyti tai, kas jam svarbiausia, sėkmės ir geros kūrybinės kloties. Neradau, o koks peijodiškumas?

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Svarbu

Prisidėkite prie „Atviros Klaipėdos" gyvavimo neišleisdami nė cento

Deklaruojant 2023-ųjų pajamas (tai reikia padaryti iki iki gegužės 2 d.) kaip paramą galima ir skirti dalį sumokėto Gyventojų pajamų ...
2024-04-18
Skaityti daugiau

Svarbu

„Atviros Klaipėdos“ rėmėjams - ypatingai gimusios dovanos

Kovo mėnesį, apie kurį ši tradicinė „Atviros Klaipėdos“ ataskaita, nutiko tai, ką aš vadinu stebuklu. Būtent jo dėka galėsime padaryti ...
2024-04-16
Skaityti daugiau

Mums rašo

Dar kartą apie savivaldybės būstų nuomos mokestį

Praeitą savaitę „Atviros Klaipėdos“ publikacijoje „Savivaldybės įstaiga nori iškeldinti profesorių“ aprašytas teisinis konfliktas tarp savivaldybės įstaigos „Klaipėdos butai“ ir manęs, ...
2024-04-03
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This