Andrius Juškevičius: „Garbės reikalai”

Nuomonės

 

Kodėl Aidui Kaveckiui ir Aloyzui Kuzmarskiui dar nesuteikti Klaipėdos miesto garbės piliečių vardai?

Kai vasarą Klaipėdą buvo užplūdę dešimtys didžiųjų burlaivių, visa Lietuva važiavo jų žiūrėti. Buvo gražu, įspūdinga. Mes, klaipėdiečiai, kasdien galime grožėtis savo „Meridianu“. Burlaivis taip įaugęs į miesto peizažą ir mūsų sąmonę, kad jau neįsivaizduojame miesto vaizdo be „Meridiano“. Kai jis būdavo išplukdomas remontuoti, Klaipėdos danguje atsiverdavo lyg tuščia, nyki skylė. Ir visi su viltimi laukdavome, o kada gi jis sugrįš. „Meridianas“ – žymiausias Klaipėdos simbolis, kurio fone fotografuojasi tūkstančiai turistų, miesto svečių, be kurio vaizdo ar silueto neįsivaizduojami uostamiesčio suvenyrai, atvirukai, knygos. Gal Klaipėda apskritai neįsivaizduojama be „Meridiano“?

Palmiros Mart nuotr.

Tai, kad dabar turime „Meridianą“ turime būti dėkingi Aidui Kaveckiui ir Aloyzui Kuzmarskiui. Argi du vyrai, „Meridianą“ prikėlę naujam (ir tikėkimės – ilgam) gyvenimui neverti miesto garbės piliečių vardų? Abu garbingų miestiečių vardų verti ne tik už „Meridianą“.

Aidas Kaveckis vertas to vardo už vienintelį ir nepakartojamą mieste Friedricho pasažą. Kur visada maloniai eina Klaipėdon patekę turistai, o ir mes patys – miestiečiai? Ar tai visai nereikšminga miestui, kad žmogus savo išmone, kūryba, su meile atstatė ištisą senojo miesto kvartaliuką, pavertė jį jaukia ir nuolat patrauklia poilsio ir laisvalaikio oaze? Ar tiek daug panašių pavyzdžių turime Klaipėdoje, kad nevertiname jo pastangų?

Aloyzas Kuzmarskis savo energija, išmone, užsispyrimu ir, įsivaizduoju, begale nervų, kantrybės ir diplomatija sukūrė moderniausią rytinėje Baltijos jūros pakrantėje krovinių kompaniją „Bega“. Tiek dešimtmečių sėkmingai dirbanti ir nuolat naujoves diegianti „Bega“ yra Klaipėdos vizitinė kortelė tarptautiniam jūriniam sektoriui. Keli šimtai darbuotojų, geri atlyginimai, socialinės garantijos – visa tai „Begos“ kasdienybė. Ar Klaipėdoje labai daug panašių pavyzdžių, kai vienas žmogus, subūręs profesionalų komandą, pasiekia panašių rezultatų?

Peržiūrėjus Klaipėdos miesto garbės piliečių sąrašą gali susidaryti nuomonę, kad dažnai tas vardas suteikiamas beveik prieš žmogaus mirtį, lyg Savivaldybės tarybai ar kokiai komisijai nusprendus tai padaryti iš savotiškos nevilties. Išimtys – tik vienetai…

Tai ar būtina laukti, dvejoti, gal net analizuoti kažkokias povandenines sroves (o tai gali tęstis net iki pat nominantų mirties), kad paprastai nuspręsti: Aidas Kaveckis ir Aloyzas Kuzmarskis už savo asmeninį indėlį dovanojant Klaipėdai jos simbolį „Meridianą“, už asmeninius pasiekimus uostamiesčio verslo vystyme, mūsų uostamiesčio garsinimą tikrai verti Klaipėdos miesto garbės piliečių vardų.

Manau, kad asocijuotos verslo struktūros, užsiėmusios surašyti šių dviejų vyrų darbus ir nuopelnus Lietuvos uostamiesčiui, surastų ir daugiau svarių argumentų bei faktų teikiant abi šias kandidatūras Klaipėdos garbės piliečių vardams gauti. Nors burlaivio „Meridianas“ išgelbėjimas vis tiek neabejotinai lieka gražiausiu, visiems matomu ir, gal būt, mažiausiai abejonių keliančiu Aido Kaveckio ir Aloyzo Kuzmarskio darbu Klaipėdai.

1 Comment

  1. Nojus

    Visiška tiesa. Apie tai buvau rašęs, kuomet atplukdė Meridianą. Kuo daugiau mūsų miestui tokių nesavanaudiškų verslių žmonių. Jie turi būti miesto merais.

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Svarbu, Verslas

Senąją pirtį valdys transportininkai

Klaipėdos miesto taryba ketvirtadienį pritarė mero siūlymui reorganizuoti  UAB „Vildmina“, valdančią pirtį Trilapiop gatvėje, prijungiant ją prie savivaldybės bendrovės „Klaipėdos ...
2024-04-25
Skaityti daugiau

Spyglys

Aido Kaveckio pelėkautai naiviems piliečiams*

Šiam politikui per Finansų ir ekonomikos komiteto posėdį pasiūlius Trilapio gatvės pirties paslaugas teikti nemokamai, jo kolegos suskubo priimti, kad ...
2024-04-04
Skaityti daugiau

Miestas, Svarbu

Dėl senosios Klaipėdos pirties likimo - idėjų lietus

„Tai reikia ją padaryti visiškai nemokama”, – trečiadienį Klaipėdos miesto tarybos Finansų ir ekonomikos komiteto posėdžio metu pasiūlė konservatorius Aidas ...
2024-04-03
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This