Kaip atrodys klaipėdietiškos Kalėdos?

Miestas, Svarbu

Klaipėdoje vyksiančių kalėdinių renginių organizatoriai ketvirtadienį pristatė, ko klaipėdiečiai ir miesto svečiai gali tikėtis šį gruodį.

„Kalėdos gimsta iš daugelio mažų gerų bendruomenės darbų ir dovanų”, – teigia viena iš organizatorių Dalia Grikšaitė.

Pernai daugelį sužavėjusį stiklo gaublį šiemet pakeis po įspūdingu stiklu įsikursianti paroda apie Jeruzalės istoriją.

Po didžiuliu stiklo gaubtu gruodžio 9 dieną bus įkurdinta didžiulė Jeruzalės istorijos paroda – 120 figūrėlių, 55 gyvuliukai ir 12 scenų, kai kurie dar bus lipdomi. Šios parodos autorė – Aida Raimonda Pečeliūnienė, dovanojanti šį kūrinį miestui. Parodos, pavadintos „Diena, kai gimė Išganytojas” arba „Pasivaikščiojimas po stebuklo laukiančią Jeruzalę” paviljono ilgis 12 metrų, plotis – 3 m. Scenos bus matomos ne iš karto, Išganytojas „gims” gruodžio 25-ąją, Trys karaliai ateis sausio 6-ąją. Bus galima registruotis į ekskursijas, kurių metu bus pasakojama apie Jeruzalės istoriją. Žadama, kad mokestis bus nedidelis, o vaikams ir jaunimui planuojama sukurti nemokamus laukiančius bilietus.

„Kviečiame pradėti domėtis Kalėdų istorija”, – sakė D. Grikšaitė.

Nuo 2008-ųjų A. Pečeliūnienė kūrė prakartėles, o dabar panoro daugiau papasakoti apie Kalėdų pradžių pradžią. Skultptūrėles ji gamino iš specialaus modelino, parsiųsto iš Vokietijos. Visas kūrybos procesas užtruko apie 7 mėnesius.

Projekto autorė Jeruzalės istoriją papasakos per 12 epizodų: „Jeruzalė“, „Erodo valdymas, gyventojų surašymas“, „Sinagoga“, „Amatai“, „Prekyba“, „Maisto gaminimas“, „Gyvulininkystė“, „Kedrono slėnis“, „Karavanų kelias“, „Užeiga“, „Jėzaus gimimo istorija“, „Trys karaliai“.

Tomas Lenkimas, UAB „Glassbel Baltic“ tyrimų ir produktų vystymo vadovas pasakojo, kad kai sulaukė pagalbos prašymo, taip sutapo, kad įmonė turėjo stiklą, kuris panaikina visus atspindžius.

„Mes pirmieji pagaminome pasaulyje tokius didžiulius stiklus, jie iškeliavo į Dubajaus operos pastatą. O dabar toks stiklas bus panaudotas Klaipėdoje. Priėjęs prie jo matai ne atspindį, o kas už jo. Stiklas bus įspūdingas, neįprastas. Pro jį žiūrint netrukdys atspindžiai ir šviesos, bus galima kokybiškai fotografuoti”, – sakė T. Lenkimas.

Miestas vėl, kaip ir pernai, laukia pasiūlymų padovanoti eglutę miestui, kuri stovės Teatro aikštėje, virš kurios „švies daug žvaigždžių”. Siūlyti gali visi, kas užaugino gražią, aukštesnę nei 8 metrai eglutę. Pasiūlymų ir eglių nuotraukų organizatoriai el. paštu renginiai@jurossvente.lt arba tel. +370 613 35 635 lauks iki lapkričio 15 d.

Komisijos išrinktoji eglė bus įžiebta gruodžio 2-ąją, 17 val. Antroji dirbtinė eglutė, kaip ir pernai, stovės Atgimimo aikštėje.

Kaip atrodys eglutės įžiebimo ceremonija, organizatoriai kol kas nedetalizavo. Atskleidė tik tiek, kad bus fejerverkai, Lietuvos kultūros sostinės simboliai smilgininkai, „Klaipėdos muzikinis desantas”.

Pasak VšĮ „Klaipėdos šventės” vadovo Romando Žiubrio, iki gruodžio tikimasi atnaujinti prekybos namelius. Tokiu atveju senieji nukeliautų į Atgimimo aikštę. Anot jo, šiemet kalėdiniai renginiai atsieis apie 90 tūkst. eurų. Šiemet konkursas kalėdiniams renginiams organizuoti skelbiamas nebuvo, nes jie buvo priskirti Lietuvos kultūros sostinės renginių ciklui.

Klaipėdos meras Vytautas Grubliauskas taip pat patikino, kad Teatro aikštėje vėl bus įteisinta zona be pirotechnikos.

PROGRAMA

Maltiečiai gruodžio 3-ąją, sekmadienį, nuo 12 val. Teatro aikštėje kvies į kalėdinės gerumo sriubos akciją. Viena populiariausių socialinių akcijų Lietuvoje – „Maltiečių sriuba” vyksta jau dvyliktus metus, jos metu renkamos lėšos vienišiems seneliams. Nuo 13 val. Danės skverelyje kviečia Socialinių mokslų kolegijos akcija – „Keturkojų Kalėdos 2017“.

Gruodžio 9-ąją, 17 val. buv. Šv. Jono bažnyčios aikštėje įsižiebs ir šviečiantis kubas „Prakartėlės vitražai“, šalia kurios dar po savaitės, gruodžio 15 d. 18 val. pakvies kalėdinės muzikos vakaras. Renginio partneris – Klaipėdos evangelikų liuteronų bendruomenė.

Gruodžio 16-ąją, nuo 12 val. Teatro aikštėje kvepės šviežia žuviene ir šventine koše. Labdaringos akcijos organizatorius – Vakarų Lietuvos žvejų ir žuvies perdirbėjų asociacija. 16 val. į kalėdinės muzikos vakarą kvies Klaipėdos evangelikų liuteronų bendruomenė (buv. Šv. Jono bažnyčios aikštėje). 17 val. į buv. Šv. Jono bažnyčios vieta nušvis švieselėmis –  į prieškalėdinį renginį „Įžiebk savo Kalėdų žibintą“ kviečia Klaipėdos demokratinė moterų kolegija ir klubas „Myliu save ir…taškas“.

Gruodžio 17 d., sekmadienį, 13 val., visus suburs labdaringas kalėdinis bėgimas Klaipėdos senamiesčio gatvėmis. Organizatorius – Vakarų Lietuvos verslo kolegija.

Gruodžio 31 d., sekmadienį, 24 val.  – šventinis fejerverkas.

Šventinė mugė Teatro aikštėje veiks pirmadieniais–penktadieniais mugė veiks 16–20 val., šeštadieniais–sekmadieniais 12–22 val.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Svarbu, Transportas

Dėl padėties Teatro gatvėje - revoliucinės nuotaikos

„Arba kavinėms leidimus atimti – daryti revoliuciją”, – gynė Klaipėdos vicemeras Algirdas Kamarauskas savivaldybės sprendimą Teatro gatvėje leisti automobilius statyti ...
2024-04-09
Skaityti daugiau

Spyglys

Iki scenos privažiuoti nepavyko?*

Trečiadienio vakarą Spyglys buvo nusprendęs ne tik pasivalkioti po tuščią kaip visada mūsų senamiestį, bet ir nelaukdamas kol koks stiliaus ...
2024-03-28
Skaityti daugiau

Miestas

Naujuosius Klaipėda pasitiks su lazerių šou

Ledo pramogos, šiuolaikiniai muzikos ritmai ir spalvingas lazerių šou – tokį šventinį kokteilį kviečia skanauti naujametinė Klaipėda. Šventiniu epicentru tradiciškai ...
2023-12-31
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This