Ačiū Dievui, kad akių neišbado…

Nuomonės, Svarbu

Tik visiškas kvailys gali pilti žibalą į gaisrą, siekdamas jį užgesinti. O aš imsiu ir įpilsiu. Vis tiek blogiau nebus, nei yra dabar.

Štai jau keletą dienų Lietuvos viešosios erdvės lauže viešai deginama žymiausia šių dienų Ragana – Žiežula- Vanagaitė.

Šitos ponios knygų neskaičiau, o apie meno (ar ne meno) kūrinius, nesvarbu, kas tai bebūtų – knyga,  kino filmas, ar paveikslas – niekada nesprendžiu pagal kitų nuomones. Savąją išsakau tik pati susipažinusi su aptariamu dalyku. Todėl šios temos nebus.

Nuo pat pradžių nepatikėjau „patriotine“ didžiausios leidyklos morale ir vos po pusdienio visagalis feisbukas pateikė dokumentais paremtus faktus apie ilgamečio šios leidyklos vadovo (regis, lyg ir buvusio?) ilgametę draugystę su KGB. Nieko naujo ant šio svieto, patikrintas metodas, kai budelis apsimeta auka.

Bet ne tai svarbiausia. Nėra tokių verslininkų, bent jau Lietuvoje, kurie dėl dorovės ir tariamo patriotizmo  savanoriškai atsisakytų pelno ir dar… didžiuodamiesi apsiskelbtų patys sunaikinsiantys savo produkciją! O jei kam nors viešas knygų pavertimas makulatūra atrodo elementarus, civilizuotas ir net pagirtinas dalykas, suderinamas su laisvos šalies demokratinėmis vertybėmis – neturiu ką tokiems žmonėms pasakyti. Nebent priminti analogiją su 1933-ųjų Vokietija.

Beje, o kas matė, kur, kaip ir kada tos knygos buvo (bus?) verčiamos makulatūra? Patikrinta rinkodaros viešųjų ryšių akcija, panašu, suveikė visu 100 proc.!

Demokratija, kaip sakė Čerčilis, yra bjaurus dalykas, bet kol kas žmonija nieko geresnio už ją neišrado. Laisvoje šalyje kiekvienas žmogus gali turėti savo nuomonę ir ją laisvai reikšti, kad ir kaip daugeliui ta nuomonė nepatiktų ar net būtų visiškai nepriimtina. Vos tik randasi žmonių grupės, reiškiniai, įvykiai, faktai etc., apie kuriuos galima kalbėti tik gerai arba nieko – tai yra aiškus signalas, kad demokratija serga, kad tai pirmas žingsnis autoritarizmo link. Deja, bet tokių tendencijų šiandieninėje Europoje daugėja, kai, pvz., gėjai siekia būti pripažinti neliečiamaisiais, o žmonėms akis badę dušanskiai mojuoja šventa holokausto skraiste. Ir tai yra lygiai tokie pat nerimą keliantys dalykai,  kaip ir draudimas Vanagaitei išsakyti savo itin abejotiną poziciją.

O jei ponios nuomonė prasilenkia su šalyje veikiančiais įstatymais, tam yra prikurta daugybė iš  biudžeto išlaikomų institucijų, kurių pareiga ir yra atitinkamai reaguoti į įstatymus pažeidžiančių piliečių veiksmus. Jei įstatymai nepažeisti – linčo teismai su demokratija sunkiai suderinami.

Ir pabaigai. Pirmą kartą Adolfo Ramanausko Vanago knygą „Daugel krito sūnų…“ skaičiau vos tik atkūrus Nepriklausomybę. Šiuo metu ją skaitau antrąjį kartą. Ir kuo labiau gilinuosi, tuo labiau abejoju, kad šis didis Lietuvos sūnus  būtų patenkintas, matydamas kaip jo išsvajotoje, mylimoje, laisvoje šalyje naudojami beveik tokie pat rafinuoti kitaip mąstančio žmogaus pjudymo metodai, kokius prieš partizanus naudojo MGB- istai. Ačiū Dievui, dabar nors akių neišbado…Kol kas.

 

 

2 Comments

  1. Fanas

    Biški perlenkta lazda. Būtų įdomus autorės komentaras apie tai kaip gėjai bando tapt neliečiamaisiais 🙂

    Reply
  2. Rūta

    Aš irgi manau, kad kiekvienas turi teisę pasidomėti, ar iš tiesų yra taip, kaip skelbiama. Ir pareikšti savo nuomonę, jei kilo abejonių.

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Nuomonės

Demokratijos iliuzijos

Kažkada Algirdas Kaušpėdas dainavo, kad mes gyvename iliuzijų pasaulyje. Tai buvo byrančios santvarkos laikais ir buvo tiesa. Buvusi valstybė visai ...
2023-07-19
Skaityti daugiau

Kultūra

Sauliaus Šaltenio knyga: apie Klaipėdą, Lietuvą, meilę ir mirtį

Pasitinkant Klaipėdos krašto prijungimo prie Lietuvos 100-metį „Vagos“ leidykla išleido žinomo prozininko, dramaturgo ir scenaristo Sauliaus Šaltenio knygą „Akis į ...
2023-01-06
Skaityti daugiau

Kultūra

Knygą apie koklines krosnis pristatys neįprastoje vietoje

Klaipėdos universiteto Baltijos regiono istorijos ir archeologijos institutas (KU BRIAI) kviečia į knygos „Koklinių krosnių fenomenas: tarp praktinės naudos ir ...
2022-09-15
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This