Apie atliekų tvarkymą – specialioje svetainėje

Be kategorijos

VšĮ Aplinkos apsaugos institutas prašė, kad pradėjo veikti interneto svetainė www.atliekos.lt, kurioje galima rasti informaciją apie įvairias atliekas, jų pridavimo vietas ir atliekų tvarkytojus, sukurta. Čia skelbiama informacija ir apie Klaipėdą.

Instituto direktorius Alfredas Skinulis teigia, kad šiuo metu informacija apie atliekų rūšiavimą ir pridavimą viešoje erdvėje yra ganėtinai išsibarsčiusi. Dėl to gyventojai ir įmonės esą neranda atsakymų į klausimus, kur priduoti nenaudojamą elektros ar elektronikos įrangą, automobilių padangas, baldus, statybines medžiagas ar senus tepalus, kam priduoti keletą metų kieme stovintį nenaudojamą automobilį ir ką daryti, pavyzdžiui, su baterijų ar kitomis atliekomis.

„Tikrai ne visi žino, kad netinkamą naudojimui įrangą galima atiduoti ja prekiaujančioje prekybos vietoje net ir neperkant naujos įrangos. Ši interneto svetainė tampa patogiu įrankiu gyventojams ir verslui, nes joje pateikiama informacija ne tik apie atliekų pridavimo vietas, bet ir atliekų priėmimo sąlygas. Čia gyventojai ir įmonės galės atlikti paiešką pagal savivaldybes ar atskirus pagrindinių atliekų srautus, rasti informaciją apie atliekų tvarkytojus visoje Lietuvoje. Sukurta ir mobili šios svetainės versija“, – teigia A. Skinulis.

Žadama, kad duomenys svetainėje bendradarbiaujant su visuomene ir atliekų tvarkytojais Lietuvoje nuolat bus atnaujinami ir papildomi.

Aplinkos ministerijos duomenimis, Lietuvoje per metus susidaro apie 5,5 mln. tonų atliekų. Vien komunalinių atliekų kasmet sukaupiama apie 1,3 mln. tonų ir daugiau kaip 50 proc. šių atliekų vis dar šalinama sąvartynuose. Gamybinių atliekų susidaro per 4 mln. tonų per metus. Ir, nors Lietuvoje kasmet parduodama apie 30-40 tūkst. tonų elektros ir elektroninės įrangos, tačiau jos sutvarkoma mažiau nei trečdalis. Kai kurios atliekos (seni televizoriai, šaldytuvai, baterijos, automobilių filtrai, alyva, valikliai ir pan.) turi pavojingų medžiagų.Skaičiuojama, kad vidaus rinkoje kasmet nuperkama maždaug 35 tūkst. tonų padangų, tačiau jų perdirbama tik apie 20 tūkst. tonų.

Aplinkos ministerijos šiemet atliktos apklausos duomenimis, 42 proc. Lietuvos gyventojų rūšiuoja visas atliekas, o dar 40 proc. rūšiuoja dalį atliekų. 2016 m. tokių gyventojų buvo atitinkamai 43 proc. ir 38 proc. Net 53 proc. gyventojų pripažino, kad patogiausia mesti visas atliekas į vieną konteinerį.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Aplinkosauga

Neteisingai rūšiuojantys atliekas gali sulaukti baudų 

Klaipėdos savivaldybės viešosios tvarkos skyriaus ir Klaipėdos regiono atliekų tvarkymo centro (KRATC) inspektoriai pradėjo aplinkosauginius reidus – tikrinama, ar klaipėdiečiai ...
2024-04-11
Skaityti daugiau

Regionas

Vydmantuose sutvarkytas atliekomis užterštas sklypas

Aplinkos apsaugos departamentas informuoja, kad šiemet vasarį „Tvarkau Lietuvą“ interaktyviajame žemėlapyje gavus pranešimą dėl netinkamo statybinių atliekų laikymo Vydmantuose, Kretingos ...
2024-04-08
Skaityti daugiau

Regionas

Atliekas deginęs kintiškis laikė ir kilpas gyvūnams

Pastebėję dūmus Kintuose aplinkosaugininkai atliko patikrinimą ir nustatė, ne tik, kad sodybos savininkas neteisėtai degino atliekas, bet ir jo ūkinėse ...
2024-04-02
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This